Supergoda vaniljbullar.
Ingredienser (20 portioner)
Deg
75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör
Garnering
smält smör
strösocker
Deg
75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör
Garnering
smält smör
strösocker
Tillagning
- Deg: Smält smöret.
- Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
- Lös upp jästen i vätskan.
- Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
- Tillsätt ägget och degspadet.
- Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
- Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
- Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
- Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
- Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
- Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
- När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
- Ta bort kastrullen från värmen.
- Vispa vaniljkrämen helt slät.
- Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
- Täck kärlet med plastfilm.
- Utbakning: Kavla ut degen.
- Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
- Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
- Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
- Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)