Makroner eller macarons är små biskvier som man kan ändra smak på i oändlighet. Här är tre olika förslag på smaker. En perfekt tilltugg på tjejträffen.
Ingredienser (20 portioner)
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg
Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg
Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg
Tillagning
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg
Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg
Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
- Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
- Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
- Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
- Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
- Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
- Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
- Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
- Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
- Låt kakorna kallna.
- Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
- Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
- Vispa ner äggulan och hallonsylten.
- Färga med lite röd karamellfärg.
- Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
- Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
- Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
- Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
- Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
- Förvara i kylskåpet.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)