Google+

onsdag 12 oktober 2011

Det sociala mediet som nyhetskälla.

De sociala medierna har mer och mer tagit över nyhetsbevakningen på nätet. Twitter brukar vara snabbast ut med generella nyheter, medans Google+ oftast är först med allt nytt tekniskt.

På Twitter brukar större nyheter få en enorm uppmärksamhet. Det skrivs om det i varenda tråd. Alla skriver och flödet brukar vara enormt. Intressant om man orkar hänga med. Här har Twitter en nackdel. Nyheter på 140 ord, blir extremt hopptryckt och sammanhangen försvinner i många inlägg. Sen kommer det fortsättningar efter några minuter och då är man lost så att säga. Hashtagsen fungerar att använda, men det är inte säkert att alla använder det.

Här ligger Google+ långt före i det avseendet. De nyheter som ploppar upp blir det oftast snack om i samma tråd eller så delas den ut av andra och små "snacköar" bildas. Sammanhangen blir bättre och då man kan skriva hur mycket man vill så blir pratat mellan individerna mycket bättre. Risken för missförstånd är klart mindre. Det finns dessutom ytterst få tekniknyheter som undgår Google+. De som skriver och finns på sidan är grädden på moset i det avseendet.

Nyhetsbevakningen i världen är ju en enorm apparat, ändå så verkar det som att nyheterna kommer ut fortare genom de sociala medierna. Det går som en löpeld genom medierna och inom loppet av några minuter har det nått miljontals människor. Om nyheterna är felaktiga eller på några punkter fel gör inte så mycket för det rättas till efter några minuter och uppdateringen sker blixtsnabbt. Ibland kan man sitta och bara gapa av förundran hur mycket text det skrivs. Det formligen väller ut nyheter. Dygnet runt.

Om jag ska snacka FB som jag helst inte vill så är de ljusår efter i många avseenden. Okej de kan dra upp enskilda fall och göra en grej på användarnas initiativ. Men FB handlar mer om vad mormor gjorde på ICA idag. Det är inte användarnas fel att det blivit så utan det är FB själva med sina ytterst komplicerade flöden som gjort att de inte är en ström för nyheter som Twitter och Google+ är idag.

Nyheter har alltid varit en dragningskraft för människor. I ett socialt media ger det en ökad dimension till det vanliga flödet. Och kan du då också få vara en av de första som för höra dem så är ju det ännu bättre. Frågan är hur länge det dröjer innan vi får se ett socialt media med enbart nyheter som folk lägger upp? Det kanske inte är så långt borta.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)