Google+

måndag 7 oktober 2013

Väntan

Var ute med kameran och tog lite #gatufoto. Försökte få lite liv i bilderna, med lite oskärpa.Var lite dåligt med folk, men genomgående så väntade folk av olika anledningar, så detta kollage fick namnet Väntan.  





Vädret i Norrköping idag. AM Clouds/PM Sun today!





14 C 24 Solen går upp October 07, 2013 at 07:12AM och går ner October 07, 2013 at 06:13PM Dagens högsta temperatur blir 16C och den lägsta blir 13C

söndag 6 oktober 2013

Dags att tända Kajsas lyktan på balkongen. :)



via Instagram http://instagram.com/p/fIhkkUS6K0/ http://distilleryimage8.s3.amazonaws.com/fe0eddba2ea611e3be5222000a1fafb5_7.jpg

Toskansk bönsoppa. ♥


Enkel och rättfram, nästan lite bondsk i sin framtoning och gjord på soranabönor fångar den smaken och stuket på lanskapets kokkonst. Den är helt enkelt fantastisk.

Ingredienser (4 portioner)

400 g torkade soranabönor, blötlagda över natten
100 g parmaskinka
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 plommontomater
1 röd chili
1 dl olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
1 rosmarinkvist
salt och svartpeppar

Tillagning
  1. Skär skinkan i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Tärna plommontomaterna. Dela chilin på mitten och avlägsna kärnhuset.
  2. Bryn lök och vitlök i 4 msk olja i en stekgryta. Tillsätt bönor och därefter tomater, parmaskinka och hela rosmarinkvisten. Täck med vatten och koka på svag värme tills bönorna börjat mjukna, fyll på med vatten då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ringla resterande olja över soppan strax innan servering.

Vädret i Norrköping idag. AM Clouds/PM Sun today!





12 C 10 Solen går upp October 06, 2013 at 07:09AM och går ner October 06, 2013 at 06:15PM Dagens högsta temperatur blir 14C och den lägsta blir 10C

lördag 5 oktober 2013

Kollar sista VM-serien i speedway. #speedway



via Instagram http://instagram.com/p/fGFgXBS6CG/ http://distilleryimage2.s3.amazonaws.com/7b86094a2de811e38dc022000a1f8c21_7.jpg

Folk som besökt bloggen.

Bloggen har till idag besökt av personer i 38 länder. Givetvis ligger svenskarna i topp på den listan. På andra plats ligger jänkarna. Sedan följer Finland, Norge och Åland. 7 av 6 världsdelar är represterande, det är bara Antarktis som inte finns med i min karta.




















Det som gör mig mest glad att besökarna stannar runt 4 minuter per besökare. Vad det gäller unika besökare så har jag olika tjänster som förser mig med analyserna. Det är Google Analytics som gäller för alla sajter och som folk vill se när man presenterar sin sajt för eventuella reklampengar. Min erfarenhet av Google Analytics är att det inte stämmer med siffrorna de presenterar. Deras siffror är för lite om man vill ha sanningen.

Jag gjorde ett test under en vecka. Det var folk som besökte sidan från 5 världsdelar varje dag under 7 dagar. De svenskar som var med i testet var 10 stycken. 2 från de övriga världsdelarna. Dessutom så skulle de gå in på sidan på deras favoritdator, platta eller mobil. Då kunde jag hålla koll på vad deras nätanslutning, operativsystem, mobil och platta. För att testet skulle vara samma för alla, så skulle de gå in på startsidan och sedan till en sida som låg längre tillbaka i tiden som ingen besökt på länge.Samt att de skulle vara på sidorna i minst 1 minut per sida.

Efteråt så visade det sig att bara två världsdelar var represterande i Analytics under veckan. 65% av de besök som jag fick av testpersonerna var med, men resten fanns inte med i deras analys. Här besannades mina misstankar att Google Analytics inte sköter sina åtagande som analystjänst. Kollar man Blogger och deras statistik så stämmer inte det heller med Analytics. Då är dessa från samma företag.

Så det bästa är att ha olika tjänster kopplade till din sajt. Ta de som har mest besökare och de som har minsta och lägg dig mitt i mellan. Då kommer man närmast sanningen skulle jag tro.



Make your choice.

Cajungryta med kyckling och chorizo. ♥


Cajuner är en inflytelsrik etnisk grupp i den amerikanska delstaten. De härstammar från fransktalande utvandrare från Arkadien i Kanada. Kännetecken för cajunköket är dess smakrikedom och att det är nyttigt.

Ingredienser (4 portioner)

600 g kycklingfilé
½ dl kinesisk soja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk matolja
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 tsk chilipulver
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
3 lagerblad
2 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 dl grädde
3 chorizo

Tillagning

  1. Ansa och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
  2. Blanda kycklingbitarna med soja.
  3. Hacka lök och vitlök.
  4. Stek löken mjuk i olja.
  5. Blanda kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
  6. Tillsätt krossad tomat, lagerblad, farinsocker och vatten.
  7. Smula i buljongtärning och koka upp.
  8. Lägg i kycklingbitarna och kokapå låg värme i 15 minuter.
  9. Skiva och stek chorizon.
  10. Lägg ner chorizon i grytan tillsammans med grädden.
  11. Koka upp.
  12. Servera med kokt ris och färsk persilja.

Vädret i Norrköping idag. Few Showers today!





8 C 10 Solen går uppOctober 05, 2013 at 07:05AM och nedgång October 05, 2013 at 06:17PM Dagens högsta temperatur blir 14C och den lägsta blir 8C

fredag 4 oktober 2013

Thomas Hawk och andra fotografer.

Det finns enormt med duktiga fotografer på Google+. Är du fotointresserad så bör du gå med på Google+. Det finns massor med inspiration på sida, både för amatörfotografen och för proffset. Vill dua ha hjälp att hitta fotografer så hjälper jag gärna till.
Här är en duktigt fotograf som heter Thomas Hawk. Du kan kolla hans alster även om du inte är medlem på Google+.


Tips för bloggare del 3: Texter



Om du följt med i del 1 och del 2, så börjar det bli dags att skriva lite om texterna du presenterar. Det finns alldeles för många inom bloggvärlden som har en bild och någon kryptisk text över bilden som inte handlar om bilden. Detta fenomen är typiskt för folk som måste skriva något för att fylla ut sin blogg. Då är det bättre att skriva ett ordentligt inlägg per dag än att kränga 3-4 skräpinlägg per dag, som ingen kollar på. Vill du ha mycket besökare så är det viktigt att du kan prestera. Det gäller inte att ha massor med besökare, det viktiga är de som kommer tillbaka gång på gång. De är de besökarna man vill år, som gör att du får en större publik på sikt. Du behöver inte vara någon kungen på att skriva, utan bara att du kan uttrycka dig på förståelig svenska.

Det finns de som skriver både på engelska och svenska. Skräckexemplet är när man skrivet ett stycke och sedan översätter det engelska direkt efter det svenska stycket. Sedan försätter man på nästa stycke med svenska och så vidare. Det blir fruktansvärt att läsa. Ska man ha två språk. Kör med ett språk i taget och översätt det efter första språket. Då kan läsaren välja vilket språk han/hon vill läsa utan att krångla till det.

Sedan har vi detta med smiles. Många använder smiles på sina bloggar. Smiles är till för att ha en aktiv konversation. En blogg är som en artikel för de som läser den. Man använder inte smiles i artiklar. Det är en sak att använda smiles i kommentarerna. Där har man en konversation med sina läsare.














Här ovan är en ganska stor bloggare som har gjort ett vanligt inlägg. Det ser fruktansvärt oseriöst ut. Som någon skrivit ett sms. Det är orden som ska vara det intressanta.
Om du vill ha en bra konversation med dina läsare så skaffa Disqus direkt. Att använda de förbyggda kommentarfältet på många bloggar är rena 90-talet. Se till att nu kan svara era läsare på ett normalt vis och där kan nu köra med smiles hur mycket ni vill.

Så fundera på vad du vill skriva och ha en mening med det. Ha bilder som relaterar till vad du skriver och skit i smiles.

Kanelbulle



Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Se till att fyllningen har rikligt med smör. Många recept har alldeles för lite smör. Det är det som avgör om du får hårda bullar eller saftiga och porösa bullar.

Ingredienser:

Deg:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
3 tsk malen kardemumma
ca 11-13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
 pärlsocker
Utrustning du behöver:
50 st bullformar

Gör så här:
Bulldeg:
  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det. (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)
  3. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. 
  4. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)
  6. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.
  7. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.

Utbakning och fyllning:
  1. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.
  2. Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.
  3. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).
  4. Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. 
  5. Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.
  6. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
  7. Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.

Pensling och garnering:
  1. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.
  2. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
  3. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.
  4. Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.
  5. Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.
#kanelbullensdag

Mostly Sunny idag!





Dagens högsta temperatur blir 13C och den lägsta blir 4C

torsdag 3 oktober 2013

Facebook gör som Google och bygger en stadsdel för sina anställda.

Kakbullar ♥


Om man har ont om tid och vill bjuda på något till kaffet är det här ett perfekt val.

Ingredienser (20 portioner)

100 g smör
1 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
pärlsocker

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Rör ihop smör och socker.
  3. Vispa upp ägget och tillsätt det.
  4. Blanda mjöl med bakpulver och sikta ner i smeten.
  5. Rulla bollar och doppa dem i pärlsocker.
  6. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 8-10 minuter.


Sunny idag!





Dagens högsta temperatur blir 13C och den lägsta blir 0C

onsdag 2 oktober 2013

A fire tornado in Alice Springs, 2012

A fire tornado in Alice Springs, 2012



J-u2Jl5rfN8.jpg







via Public RSS-Feed of Anders “Spider” Stolt. Created with the PIXELMECHANICS 'GPlusRSS-Webtool' at http://gplusrss.com https://plus.google.com/118060195966019127791/posts/M4K6uEbFBGd

Mer om Google+

Kanske den bästa posten som kommit ut på länge om Google+. Över 400 länkar 50 timmars video i ämnet. Till skillnad mot Facebook, slutar inte Google+ inte bara utanför sajten. Du kan ha mycket nytta av alla de verktyg i ditt dagliga liv, både på jobbet, skolan och privat. Google är så mycket mer än en sida på nätet. Nu som inte upptäckt Google alla saker, kommer bli förvånade. Men nu kommer inlägger som jag pratade om:





Klart man skriver på. :)

Klart man skriver på. :)



Dr. Annika Dahlqvists LCHF-blogg skriver: RxISK.org har startat en internationell namninsamling mot hemligstämpling av forskningsdata. När läkemedelsföretag har rätt att hemlighålla data från de st...







via Public RSS-Feed of Anders “Spider” Stolt. Created with the PIXELMECHANICS 'GPlusRSS-Webtool' at http://gplusrss.com https://plus.google.com/118060195966019127791/posts/3EWH7oyvBWd

Me and my cat. #grizzly #andersstolt

Me and my cat. #grizzly #andersstolt



Cat







via Public RSS-Feed of Anders “Spider” Stolt. Created with the PIXELMECHANICS 'GPlusRSS-Webtool' at http://gplusrss.com https://plus.google.com/118060195966019127791/posts/Y3dSssbzhTA

Smulan är på för första gången den här säsongen. #smula



via Instagram http://instagram.com/p/e9PUBaS6JU/ http://distilleryimage0.s3.amazonaws.com/5446d4642b3511e3807022000ae91388_7.jpg

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw. ♥


Leif Mannerström om fläskkotletter:
Nu måste jag säga några allvarsord om fläskkotlett, en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall vi sanna matälskare inte acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen. Likaså skall fettranden sitta kvar. Det är fettet som är smakbäraren i fläsk, och om man inte vill äta fettet får man skära bort det vid bordet. Så var det sagt och nu kan vi börja. Kalasmat minsann för en fin lördagskväll på tu man hand.

Ingredienser (2 portioner)

2 fläskkotletter med ben (à 200 g)
1 ägg
½ msk dijonsenap
½ msk svensk senap
rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
vetemjöl
smör till stekning
½ dl olja till stekning
salt och peppar

Cole slaw

1 klyfta av ett normalstort vitkålshuvud
1 klyfta av ett normalstort savoykålshuvud
1 rödlök
100 g spenatblad
½ tsk hel kummin
1 msk saft av citron
1 tsk rivet citronskal
2 dl creme fraiche
salt och peppar

Garnityr

några persilje- eller rosmarinkvistar
2 citronklyftor

Till servering

knaperstekt bacon
grillade potatishalvor eller kokt potatis
brynt smör


Tillagning

  1. Vispa upp ägget och blanda med dijonsenap och svensk senap i en djup tallrik. Blanda dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd med salt och peppar på en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem sedan i äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
  2. Fortsätt med cole slaw: Skala och finstrimia rödlöken. Skär vitkålen, savoykålen och spenaten i ytterst fina strimlor. Droppa över citronsaften och rör ned citronskalet. Krossa kumminet i en mortel och pudra över det. Blanda allt med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Strimla och knaperstek baconet och lägg det mellan hushållspapper. Håll sedan varmt.
  3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga 5-6 minuter på varje sida. Lägg kotletterna någon minut på ett lager hushållspapper.
  4. Lägg upp snyggt på ett varmt fat eller varma tallrikar med potatisar, bacon och cole slaw runt kotletterna. Garnera med några persiljekvistar och en citronklyfta.

Sunny idag!





Dagens högsta temperatur blir 12C och den lägsta blir -1C

Ny på Google+?

Om du är helt ny Google+ eller ska starta ett konto där, så har Denis Labelle några tips som är bra. Här finns allt. Hur du ska skriva din profil och dela dina G+ alster på andra nätverk. Massor med bra videos.


Sony Artisan Jeff Berlin's (@jtberlin)

Take a peek inside Sony Artisan Jeff Berlin's (@jtberlin) camera bag: http://bit.ly/19TjAQd

tisdag 1 oktober 2013

Det är ju iallafall vindstilla. :D



via Instagram http://instagram.com/p/e8D04Hy6Na/ http://distilleryimage10.s3.amazonaws.com/2eb3ce022ad911e3a52022000a1f9e5e_7.jpg

Jag går in i split vision mode.



Det kommer hända en del här på bloggen inom en snar framtid. Redan nu kan du se att jag har inlägg direkt från Instagram på bloggen. Det kommer även att bli mer som jag delar direkt på bloggen från andra ställen på nätet. Det är faktiskt ett nytänk från min sida att ha bloggen som en central punkt i mitt sociala nätliv. Inte Google+ inte Facebook eller Twitter. Utan min blogg här. Det kommer samlas en del från övriga sociala nätverk här. Från andra bloggar och så vidare.
Mitt egna nav kommer bli i fortsättningen bloggen. Där kan jag själv styra vad jag vill ha och är inte beroende av andra idioters förmåga att ändra inställningar. Här är det jag som är KUNG!!
Givetvis kommer bloggen producera länkningar till andra sociala nätverk.
Det har nu kommit en hel del verktyg för detta. Som dessutom underlättar att länka till andra och tvärtom.

Grejen är nu att strukturera upp kategorierna, hachtags, och mycket annat. Jag har varit generöst med katergorierna, men kommer nu att vara mer striktare så du som läsare kan gå direkt in på det som du är intresserad av. Sedan som en backup kommer min kungen och slaven Tumblr att fungera perfekt. Då är jag inte beroende på att något missas. Dessutom kommer de båda bloggarna använda varandra för att optimalt att skapa varandras länkningar på olika medier.

Jag är riktigt exalterad av detta. Givetvis kunde jag ha gjort en hemsida för ändamålet. Men jag har haft en hel massa otaliga hemsidor. Det blir inget bra. Har även haft en massa Wordpress sidor, men det blir inte bra. Jag trivs så förbannat bra med Blogger. Jag kan i stort göra vad jag vill och jag har alla verktyg som Google erbjuder i ryggen. Tryggt och säkert.

Nu kommer nog många tycka att jag är knäpp som gör detta. Men jag vet att någonstans i en snar framtid så kommer folk att vilja kunna styra över sitt eget flöde och ha full kontroll. De sociala medierna kommer spela en mindre roll än nu, men kanske inte ha mindre användare, men användarna kommer att andra sina beteende. Helt säkert.

Bloggen kommer se fruktansvärt annorlunda ut mot man är van med att hur en blogg ska se. Men tills det tar det några dagar.

Testar lite att lägga min feed här direkt ner i bloggen. Snart händer det!!

Testar lite att lägga min feed här direkt ner i bloggen.



Snart händer det!!





via Public RSS-Feed of Anders “Spider” Stolt. Created with the PIXELMECHANICS 'GPlusRSS-Webtool' at http://gplusrss.com https://plus.google.com/118060195966019127791/posts/iAVZ56YZLza

Sömntuta!! #grizzly #cat



via Instagram http://instagram.com/p/e7WIRxS6ON/

Quiche Lorraine ♥


 En lättlagad fransk ost- och skinkpaj som får anses vara en av de mest klassiska matpajerna. 

Ingredienser (4 portioner)

Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 ½ msk kallt vatten
Fyllning
100 g rökt skinka
3 ägg
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
3 dl riven Herrgårdsost

Tillagning

  1. Blanda smör och mjöl till en gryning massa.
  2. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
  3. Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en pajform med den. Picka hål i pajskalets botten.
  6. Strimla skinkan och lägg ut i pajskalet.
  7. Grädda pajskal och skinka i 10 minuter.
  8. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och ost. Häll blandningen i pajskalet.
  9. Grädda hela pajen i ytterligare 20-25 minuter.
  10. Servera med en tomat- och grönsallad.

måndag 30 september 2013

Tips för bloggare del 2: Fotografier



När man bestämt vilken blogg du ska ha, så är dags att kolla över bilderna man ska ha på bloggen. Det spelar ingen roll hur duktigt du än tror att du är med dina bildredigeringar så är man alltid en amatör. Dte finns alltid nya saker man kan lära sig.  Nu behöver man inte vara ett proffs för att du ska få fason på dina bilder. Det finns bra genvägar att få fason på bilderna.
Jag kör mest med Photoshop. Men alla kan inte göra det(för dyrt). Men det finns massor med tjänster och program där man kan göra nästan precis allt som Photoshop kan göra. Här nedan kommer en rad program och tjänster du kan nyttja gratis.

Demoversion av Adobe Photoshop Elements 12 - Finns bara på engelska och några andra språk, ej Svenska.
Gimp 2 - Ett program som du installerar på datorn. Många tycker det är som Photoshop med mycket enklare.
Photoscape - Program du installerar på datorn. Kul och bra program.
Picasa - Är Googles program att göra bildredigeringar. Ett bra program, där man ordna bilderna i album, inte bara bildredigera. Här kan även dela på Google+.

Flickr - Bli medlem och du kan göra en hel massa fotoeffekter där.
Pixlr-o-matic - Du kanske känner igen denna app från mobilen. Finns även till datorn och som onlinetjänst. Förinställda effekter.
Phixr - Även detta är en onlinetjänst med ganska coola effekter.

Använder man Google Chrome så finns här en uppsjö av tillägg, de mesta är gratis. Kolla här.

Här nedan är två bilder, där dena ena är gjort i Phixr för att visa vad det kan göra med några klickningar. Det tog ett par minuter att fixa bilden och upp med den här. Filtret är ett förinställt filter, och texten är så kallat meme. Snabbt enkelt och kostnadsfritt.













Man kan hålla på att grotta in sig i sina bilder hur mycket som helst. Tänka bara på att inte överredigera bilderna, det ser så billigt ut. Framför att när det gäller hudeffekter. Och vänd era bilder rätt när du lägger upp dem på bloggen. Finns egentligen inget värre än bilder som är uppochner eller på sniskan. Folk ser på era bilder som en del av er blogg. Har du taskiga bilder så är det inte så troligt att folk kommer tillbaka. Så var lika noga med era bilder som med era texter. Helheten är det viktigaste.

söndag 29 september 2013

Strozzapreti med köttfärssås


En mycket god pastarätt där det vita vinet och lagerbladen lyfter köttfärsragun till höga höjder. Hittar man inte strozzapreti går det naturligtvis bra med andra pastasorter.

Ingredienser (4 portioner)

Pasta
500 g strozzapreti
salt
Köttfärssås
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 finhackad gul lök
2 lätt delade vitlöksklyftor
½ finhackad morot
1 finhackad liten bit rotselleri
2 msk tomatpuré
1 ½ dl vitt vin
1 burk hela tomater i tomatsås
1 köttbuljongtärning
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
Garnering
1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisningar.
  2. Bryn nötfärsen på hög värme i olivolja. Den ska bli något krispig och bränd. Lägg undan på en tallrik.
  3. Stek lök, vitlök, morot och selleri i köttskyn i några minuter.
  4. Lägg nötfärs, de stekta rotfrukterna, tomatpuré, vin och tomater i en gryta eller kastrull. Låt koka upp.
  5. Lägg i buljongtärning och örter och låt sjuda på låg värme i 45 minuter. Tillsätt vitt vin eller vatten vid behov. Rör om då och då.
  6. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  7. Servera med riven parmesanost.

lördag 28 september 2013

Tips för bloggare del 1: Vilken blogg ska jag välja?

Tänkte jag skulle ge lite tips för folk som börjat blogga och de som bloggar för fullt. När man börjar blogga så är det viktigt att tänka på vilken portal du ska välja. Om man nu ska välja bloggportal eller bloggverktyg. Här finns det en uppsjö av olika verktyg. Wordpress, Drupal, Joomla och Blogger är några. På portalsidan finns det ännu mer att välja på.
Det man första man ska tänka på är två saker. Kan man föra över blogginläggen till en annan blogg? Kan man föra över kommentarerna till en annan blogg? Det är jäkligt viktigt. När man börjar blogga kanske det inte är så viktigt. Men efter några år, så blir det kanske nödvändigt när du behöver byta blogg. Alla bloggportaler lever inte för evigt, en del försvinner. Då står du där och inte kan föra över allt som du skrivit under flera år. 

Det man gör först är att kolla om bloggen man tänkt skriva på är att kolla inställningarna om man kan exportera/importera inläggen som man skriver. Kan man göra det så är allt frid och fröjd. Även om man kan föra över inläggen så är det inte säkert att kommentarerna följer med. 
Då finns det en tjänst som heter Disqus.

















Disqus är ett ypperligt verktyg. För det första så är det lätt att föra över dina kommentarer om du använt det från början. Du får också en chansen att diskutera ämnet i bloggen på ett helt annat sätt om andra använder Disqus. Man kan installera den på nästan varenda blogg som finns. Plus att det är gratis och du kan tjäna pengar på det. 
Man får en hel räcka med verktyg där man ställa in massor med inställningar. Många sociala nätverksfolk använder det, bara för att det är så otroligt bra. Även folk som har sina bloggar på Wordpress. 

Till sista kan jag bara säga att det värsta bloggen som finns är blogg.se. Där har du ingen möjlighet att göra några nedladdningar. Så har det varit sedan starten. De vill helt enkelt att folk ska stanna på sidan och ingen ska gå över till någon annan portal. Det är inte bara att man inte kan föra över bloggen utan sökmotoroptimeringen är helt under kritik, samt att många antivirusprogram larmar hela tiden att blogg.se är en av de mest spridande av virus på svenska nätet.
Det finns många personer som är framgångsrika, men kan inte lämna blogg.se pga att hela den gamla bloggen skulle försvinna då.

Så ta de första råden:

  1. Se till att bloggen kan exportera/importera din blogg.
  2. Se också till att kommentarerna går att flytta eller skaffa Disqus direkt, så du kan flytta alla kommentarerna vart du än flyttar din blogg.
Har du några frågor så kan du maila(andersstolt@live.se) eller skriva en kommentar här. 

Mangoglaserad kycklingklubba.


Servera gärna kycklingklubborna med klyftpotatis.

Ingredienser (4 portioner)

4 tinade kycklingklubbor
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten

Glaze
2 msk soja
1 dl mango chutney
1 msk sesamolja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatketchup

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar.
  2. Lägg i och sjud klubborna c:a 20 minuter.
  3. Ta upp dem och låt svalna.
  4. Vispa ihop ingredienserna till glazen.
  5. Grilla kycklingklubborna 2-3 minuter på hög värme på utegrill eller i ugnen (275 grader). Pensla försiktigt med lite av glazen under tiden.
  6. Pensla kycklingklubborna en gång till med glazen när de är färdiggrillade.
  7. Servera med ugnsbakade potatisklyftor och rucolasallad.

fredag 27 september 2013

Kattungen som räddas av brandmän.

Här är en video som visar att inte bara människor får räddning vid brand.


Efterspelet:

torsdag 26 september 2013

Malin Jonssons blogg


Namn: Malin Jonsson
Ålder: 23 år i oktober
Ort: Stockholm

Malin Jonssons blogg är en ypperlig blogg. Hon har bloggat sedan januari 2008 på två olika bloggar. Man blir glad att besöka hennes blogg. Det finns en massor att kolla på. Det är inte överdrivet med text, utan bilderna får tala istället. 

Hon blandar sina intressen på ett bra sätt. Fotografierna är top notch. Outfit-bilderna har inga halshuggna huvuden, utan är oftast i helkroppsfigur. Precis som man vill att en blogg ska se ut. Malin uppdaterar den dagligen, ofta flera gånger per dag. Bilderna på hennes matlagning och bakning är suveräna. 
Man kan dela upp bloggen i olika delar. Foton, outfit, konserter, musik, bak, mat och en hel del bilder på sin katt, Pelle. Och sen är pojkvännen med på ett hörn ibland. 

Jag är väl inte känd att lägga ut mina outfitbilder om man säger så. Outfitbilder brukar vara rätt tramsiga och ta en massa plats. Malin däremot har ett jäkla bra system med sin outfitbilder. Hon lägger ihop två bilder på bredden och that´s it. Mer behövs egentligen inte för man ska se vad hon har på sig den dagen. 


Jag har följt bloggen ett tag och man fastnar lätt på den. Massor med kategorier och och varierande intressen gör att man håller sig kvar. Det kanske är det bästa betyget på en blogg.

Här ska jag försöka mig på att ta fram min favoritbild på Malin. Hon har en massa bilder på sig själv och de är alla bra. Men jag valde en bild på henne och sin katt Pelle(i dagligt tal Pellefjant). Så det här är min favorit bild på Malin.

                                                                                                          
Ställde fem snabba frågor till Malin: 

Kamera du använder? 
Jag fotar med min Nikon D7000 och sen har jag en Canon SX230 HS som jag har med mig på konserter där systemkameran inte får följa med.
Favoritblogg?
Favoritplagg?
Någon skön t-shirt från Glamour Kills.
Drömsemester?
Sydafrika! Jag vill gå ner i en bur och titta på vithajar.
Bästa känslan?
Riktigt svår fråga men jag får nog ta känslan när man ser första snön falla, jag tycker att det är supermysigt!

Malins bloggar:

Mina tidigare favoritbloggar:

Givetvis så frågade jag Malin om lov att använda de bilderna som finns i denna bloggpost.

Niklas testar Trinidad Scorpion Moruga.

Min vän Niklas Börsting från Google+ som är en suverän fotograf och har en del tokiga egenheter för sig har testat världens starkaste chili, Trinidad Scorpion Moruga. Jag kan rekommendera att inte göra det själv. Det är förenat med livsfara.

Lite fakta om Trinidad Scorpion Moruga:

Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense)
Den 6 Februari 2012 tillkännagavs att New Mexico State University (Numex) hade uppmätt en högsta styrka på Trinidad Moruga Scorpion till 2.009.231 Scoville.
Detta är det första chilitestet som utförts på strikt vetenskapliga grunder.
Tidigare har enstaka chilis lämnats in till olika testinstitut vilket har skapat spekulationer om riggade testresultat och köpta test.
I detta fall har en stor mängd chiliplantor av olika chilisorter planterats på fyra olika platser och man har sedan samlat in slumpvis mogna frukter av varje chilisort.
Chilin har torkats och malts till pulver som man sedan har uppmätt styrkan på.

onsdag 25 september 2013

Robert Rodriguez's, Sin City Breakfast Tacos.

Här kommer världens absolut bästa tacos. Fredagsmyset med tacos får en helt ny innebörd när du gjort tacos på filmregissörens Robert Rodriguez's vis. Det går snabbt att fixa det. Var beredd med pennan och skriv ner receptet. Det är det som är det fina att skriva ner det själv. Man får ta om det några gånger, men sen kan man receptet utan något recept.


Bondomelett


Ingredienser (4 portioner)

Omelettsmet

8 ägg
3 msk vatten
salt
svartpeppar
1 msk smör

Fyllning

50 g champinjoner
1 rödlök
5 kokta potatisar
2 tomater
½ fänkålsstånd
½ gul paprika
1 salladslök
timjan till garnering

Tillagning
  1. Blanda omelettsmeten. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar.
  2. Ansa och skiva champinjonerna. Skala och skiva löken.
  3. Skär de kokta potatisarna i skivor. Skölj och skiva tomaterna.
  4. Skölj och skiva fänkålen. Skölj och kärna ur paprikan och skär i skivor. Skär salladslöken på tvären.
  5. Stek svampen och grönsakerna i smör tills de blir gyllenbruna. Sänk värmen något och häll omelettsmeten i pannan.
  6. Rör försiktigt tills omeletten stelat. Salta och peppra. Garnera med färsk timjan.

tisdag 24 september 2013

The Old Reader


Många har känts sig lite vilsna när Google Reader försvann. Jag kör med Feedly som min huvudläsare av mitt RSS-flöde. Men har testat en hel läsare, men jag snubblade över denna häromdagen, den heter The Old Reader. Du kan logga in med både Google+ och Facebook och även följa folk på båda nätverken om de har The Old Reader.

Just nu testar jag den bara på de bloggar jag följer. Det fungerar bra. Man kan ställa in så du kan se posterna fullt ut i läsaren. Det är även lätt att importera från andra läsare. De som är vana vid Google Reader kommer känna igen sig en del. Testa om du inte har hittad din ultimata RSS-läsare.

Till The Old Reader.


Länkar bloggar.



Tänkte jag skulle erbjuda lite plats så folk kan få en länk till sina bloggar här på sidan. Det du gör är att skriv din länk här på kommentarer eller skicka ett mail till mig andersstolt@live.se.
Du får en permanent länk här på första sidan till din blogg. Givetvis ska bloggen uppdateras regelbundet. På länken står det när ditt sista blogginlägg postades.
Har du någon vän som bloggar, så tipsa om detta.

♥♥♥

måndag 23 september 2013

Mustig korvgryta med pasta


Enkel och snabb rätt som passar bra till lunchboxen.

Ingredienser (4 portioner)

1 gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1 msk balsamvinäger
300 kolbasz
2 dl svarta oliver
1 msk torkad salvia
salt
nymalen svartpeppar
1 dl hyvlad parmesanost
400 gram papardelle eller annan bandspaghetti

Tillagning
  1. Sätt på vatten till pastan och stoppa i pastan när det kokar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek löken
  4. Skala och finhacka vitlöken och låt steka med ett litet tag.
  5. Tärna tomaterna och tillsätt samtidigt som balsamvinägern. Låt puttra 7-8 minuter.
  6. Skär korven i slantar och lägg i tillsammans med salt, peppar och salvia.
  7. Låt puttra 1 minut till och strö till sist över oliverna
  8. Lägg upp pastan på tallrikar och häll över korvgrytan.
  9. Hyvla över parmesan och servera.

Profilen på Google+ är viktigt om du har en Youtube-kanal.

söndag 22 september 2013

Lite om min sjukdom och vad ett socialt nätverk kan göra för att man ska må bra.

Söndag är ganska mysiga. Idag har jag rest mellan Motala och Norrköping med tåg. Varit hemma hos farsan och hans fru. Vädret har varit vackert sen i fredags, men idag var det bara regn, rusk och blåsigt. Så jag kom hem som en blöt katt efter promenaden från spårvagnen.
Nu i veckan blir det att fixa en prover. Jag går ju på Waran, vilket är ganska skitmedicin, rentav livsfarlig.
Det är ett blodförtunnande medicin. Det gäller att man ligger i spannet mellan 2-3. Så man får ta prover mellan 2-3 veckors mellanrum. Provet tar bara några minuter, och man för svar direkt hur värdet ligger. Sedan tar jag en massa andra mediciner.

Dessutom har jag en pacemaker inopererad strax nedför nyckelbenet. Jag var ju otroligt dålig under vintern och våren. Låg inne på sjukhus i tre månader. Detta står här i ett annat inlägg på bloggen.

Pacemakern har räddat mitt liv. Den är ganska stor, men är en otroligt avancerad. Den kostade 153 000 spänn, som en mindre bil ungefär. :)
Så det är ju tur att vi har skatt i detta land. Framför allt när detta händer. Tyvärr så är många unga som har en pacemaker inopererade. När jag har legat på sjukhus så är det allt från 5-6 åringar upp till 80-åringar som lägger på hjärtkliniken. När jag hade min hjärtinfarkt för över två år sen så lunchade jag med en tjej på 17 år. Hon hade samma hjärtinfarkt som mig. Tjejen var smärt och vältränad, så det vem som helst kan drabbas av det, och det krymper ner i åldrarna. Men jag är oerhört tacksam för sjukvården i Sverige. Även om jag var hög på morfin och var riktigt deprimerad över min situation, så var alla syrror så jäkla trevliga. Förstår inte hur de stod ut.

Min tjej var en klippa som tog sig tid att komma till mig varje dag. Även om hon pluggade som ett djur. Oerhört tacksam för att hon finns i mitt liv. När jag kom hem från sjukhuset så hade ett gäng på Google+ fixat en fruktansvärt stor blombukett.

Det visar vad folk kan göra på ett socialt nätverk. Folk som man egentligen inte känner, men som man har snackat online med. Jättekramar till alla på Google+.

Nu ska jag kolla klart på Wallander och mysa med min katt(Grizzly) som jag inte sett på två dagar. 

♥♥♥

Donuts


Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. Passar att piffa upp denna gråa dag.

Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

15 g jäst för söta degar
2 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
11-12 dl vetemjöl

Glasyr

75 gram smör
5 dl florsocker
½ dl vatten
hushållsfärg av valfri kulör
strössel
1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.

lördag 21 september 2013

Vättern

Jag är uppväxt med Vättern. Har sett vad sjön är kapabel till. En ganska smal sjö, med ett stort djup. Behövs inte så mycket vindar för att det ska blåsa upp till en ganska hård sjö. Det är väl inte för inte som många båtar gott i kvav i sjön.















När jag var yngre och bodde i Motala var vi mycket på Vättern. Kompisen hade båt, så man fiskade, badade och raggade brudar på sjön. Förr fanns det en fiskeflotta i sjön. Men idag är det bara fritidsfiskare plus yrkeskräftfiske som finns. Finns en hel del laxfiske i sjön. Sveriges sydligaste harr finns i sjön. Har sett harrens "segel" nere vid Omberg. Att det finns så mycket lax i sjön beror nog på det stora djupen och att vattnet är kristallklart. Även laken trivs i det klara vattnet. Förr så "klubbade" man lake när isen hade lagt sig.
Förr när isen hade lagt sig över hela sjön, så kunde man sig till västgötasidan per bil. Idag med våra milda vintrar så frysen sällan sjön till helt. Iår gjorde den det, men bara under några dagar.
Det sägs att under Vättern finns det än lika stor undervattensjö som förser sjön med det klara vattnet. Om det är en skröna eller inte får vara osagt.

Tyvärr så har jag inte varit ute på sjön de sista åren, men min far bor vid Vätterns strand så man kan ta lite kort på solnedgångarna.




fredag 20 september 2013

Biff Stroganoff


Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. 

Ingredienser (4 portioner)

500 g ryggbiff
1 msk smör
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
½-1 tsk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
1 msk mjöl

Tillagning

  1. Skär köttet i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör. Lägg på ett fat.
  3. Borsta bort jord och skiva champinjonerna. Stek champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat ur. Lägg på ett fat tillsammans med löken.
  4. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
  5. Tillsätt den brynta lök och den stekta svampen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Låt fräsa ytterligare 5 minuter.
  8. Rör i grädde, tomatpuré och dijonsenap.
  9. Pudra på mjöl och rör runt ordentligt.
  10. Låt såsen koka i några minuter.

torsdag 19 september 2013

Kommentarerna på bloggen.



Nu har jag gjort färdigt alla inlägg från blogg.se. Vart en hel del, men allt är fixat med datuminställningar och hela faderullan. Tyvärr kommer inte kommentarerna med, då blogg.se vägrar ge sina bloggare möjligheten att exportera deras bloggar till andra portaler. Hade en massa kommentarer där.

Tyvärr så har jag fått ge upp Google+ kommentarerna här på Kungen & Slaven. Jag vill att alla ska kunna kommentera bloggen utan att för den skull vara kopplat till ett speciellt nätverk. Så nu kan man göra som man vill. Finns en hel del nätverk som man kan logga in på så man ser vem man är, eller bara köra med namn och webbadress eller bara vara helt anonym. Gör faktiskt att kommentarerna blir mer levande för de som läser och skriver kommentarerna.