Google+

lördag 21 september 2013

Vättern

Jag är uppväxt med Vättern. Har sett vad sjön är kapabel till. En ganska smal sjö, med ett stort djup. Behövs inte så mycket vindar för att det ska blåsa upp till en ganska hård sjö. Det är väl inte för inte som många båtar gott i kvav i sjön.När jag var yngre och bodde i Motala var vi mycket på Vättern. Kompisen hade båt, så man fiskade, badade och raggade brudar på sjön. Förr fanns det en fiskeflotta i sjön. Men idag är det bara fritidsfiskare plus yrkeskräftfiske som finns. Finns en hel del laxfiske i sjön. Sveriges sydligaste harr finns i sjön. Har sett harrens "segel" nere vid Omberg. Att det finns så mycket lax i sjön beror nog på det stora djupen och att vattnet är kristallklart. Även laken trivs i det klara vattnet. Förr så "klubbade" man lake när isen hade lagt sig.
Förr när isen hade lagt sig över hela sjön, så kunde man sig till västgötasidan per bil. Idag med våra milda vintrar så frysen sällan sjön till helt. Iår gjorde den det, men bara under några dagar.
Det sägs att under Vättern finns det än lika stor undervattensjö som förser sjön med det klara vattnet. Om det är en skröna eller inte får vara osagt.

Tyvärr så har jag inte varit ute på sjön de sista åren, men min far bor vid Vätterns strand så man kan ta lite kort på solnedgångarna.
3 kommentarer :

  1. Förstår denna vattenkärlek blandat med lite respekt. Bor själv ett stenkast från Vänern i Sjötorp där Göta kanal börjar (ursäkta alla östgötar men sluss nr 1 finns här).

    SvaraRadera

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)