Google+

onsdag 19 juni 2013

Per Morbergs gubbröra

Per Morbergs gubbröra.











Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)

Gubbröra:

125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt

Till garnering: 

4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån

Så här gör man:

1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och   eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.

Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf

Lycka till

Kungen kock

tisdag 11 juni 2013

Kungens kock: Bjuder på lunchsoppa

Broccoli- och ostsoppa











Recept: 

1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk

Instruktioner: 


  1. Fräs löken i smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills löken blivit krispig. Vispa i allt mjöl.
  2. Tillsätt broccoli och mjölk och koka på medelvärme tills broccolin blivit mjuk. Rör om då och då.
  3. Mjölet ska göra soppan tjockare. Tillsätt vit cheddarost och rör om tills den har smält.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
Lycka till

Kungen kock.

Stöd mig


söndag 2 juni 2013

I måndags-lunchlådan: Amerikanska pannkakor.

Amerikanska pannkakor.











Recept: 

  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 ägg


Instruktioner: 


  1. Blanda ihop de två äggen med mjölken och vattnet
  2. Vispa i de torra ingredienserna
  3. Låt stå i ca 20 min
  4. Blanda i oljan i smeten 
  5. Lägg i en klick smör i stekpannan och låt det smälta. 
  6. Nu är det bara att börja steka pannkakorna på hög värme.


Lycka till.

Kungens kock.


måndag 27 maj 2013

Kungen kock bjuder på vegetarisk grillspett.

Vegetariska grillspett



















Recept: 

450 g skogssvamp
1 medelstor tomat (gärna heirloom)
1 stor squash
1/2 stor gullök
1 stor paprika
1 medelstor aubergine
120 ml balsamvinäger
170 g honung eller agave
1/2 litet knippe färsk basilika
10 bambuspett

Instruktion:


  1. Lägg grillspetten i blöt i 45 minuter. Det hindrar att de blir brända på grillen.
  2. Skär upp grönsaksbitar i jämna storlekar och trä dem på grillspetten. Ordna grönsakerna så att olika färger hamnar intill varandra. Tänk regnbåge! Kom ihåg att den här rätten går att äta med händerna, utan kniv och gaffel.
  3. Till grönsaksglasyren blandar du balsamvinäger och honung (eller agave) och låter sjuda i 10 minuter.
  4. Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Glasyren blir tjockare när den svalnar, men ska fortfarande vara flytande som honung.
  5. Smula basilikan för att frigöra smaken och lägg den i glasyren medan den är varm.
  6. Grilla grillspetten på en föruppvärmd grill vid 205–230°C. Försök att få fram grillsmaken och en grillyta på ett par sidor av spetten. Det bör inte ta mer än högst en minut per sida.
  7. När grillspetten ser färdiga ut lägger du dem på en tallrik och skedar på glasyren på spetten. Glasyren rinner då ner och täcker resten av grönsakerna. Se till att du får med mycket av basilikan i glasyren.

torsdag 16 maj 2013

Kungen kock fixar flygande Jakob, en gammal goding.

Flygade Jakob











Recept:

1 st grillad kyckling
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
2 st bananer

Instruktioner: 

Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.

Lycka till!

Kungens kock!

onsdag 15 maj 2013

Brunchtipset från kungens kock: Kungens äggröra.

Kungens äggröra









Recept


  • 8 st ägg
  • 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk olja med smak av tryffel

Till servering:


knäckebröd

bresaola

tomater

basilika

Instruktioner:


Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Smält smöret i en kastrull, gärna teflon. Häll i äggsmeten och låt stelna under omrörning på svag värme tills smeten blivit mjukt krämig. Smaksätt med oljan. Servera genast på knäckebröd eller rostat bröd tillsammans med bresaola tomat och basilika.

Lycka till!

Kungens kock

tisdag 14 maj 2013

Kungens kock tipsar om middagsmat: Tacopaj

Tacopaj














Recept:

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika&chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeno
150 g riven ost typ texmex
1 tsk paprikapulver

Till servering:

3 dl gräddfil
majschips / tacochips

Instruktioner:

Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med gräddfil och tacochips.

Lycka till!
Kungen kock.



Hälsorapport och hyckleri!



Här är en liten uppdatering på min hälsa och en liten klagan på hur folk beter sig på sociala nätverk.

Min egna hälsa är bra. Pacemakern fungerar som den ska. Lite känns den. Men själva läkningen tar cirka 12 veckor. Så det blir bättre och bättre. Kondis och orken har blivit mycket bättre. Men tyvärr så är muskelvärken ett inslag som gör mig ständigt galen. Svårt att kliva upp ur sängen och gå överhuvudtaget. Så har det varit i över 6 veckor. Men musklerna har ju fått vila i sängen i över 3 månader. Så benmusklerna är ruttna. Jag ger mig inte. Ska vara på hugget till hösten. Humöret har fått sig en rejäl skjuts uppåt.

Att Facebook har rykte om sig att visa en glättig och lite glamorös bild om sina användare är allmänt känt. Folk målar gärna upp en bild som inte riktigt är sann.

Nu har även Google+ drabbats av detta, men skillnaden är lite omvänd. På Google+ visar man en mysig och perfekt bild om sig själva, men på olika grupper och sidor på Google+ visar det sig att bilden är en helt annan. Detta gäller långt ifrån alla, men de som märks är de som sticker ut. Givetvis är de flesta som vanligt folk. Den som vet med sig att man ger en annan bild av sig själva som inte stämmer, är fullt medveten om det.

Hyckleri är kanske den värsta egenskapen som en människa kan ha. Att måla upp en bild av sig själv som perfekt och sen sitta och klaga om en det ena och en den andra ger inte något förtroende. Kan bara rekommendera dessa som vet om att de hycklar att vara sig själva. För förr eller senare så spricker fasaden.

Idag kommer kungens kock att skriva ett middagstips. Så det kommer framåt eftermiddagen.





måndag 13 maj 2013

Dagens lunchtips från kungens kock är: Ostfyllda tomater

Ostfyllda tomater














Recept


2 medelstora tomater (gärna heirloom)
113 g förkokta eller konserverade vita bönor
1 liten rödlök, tärnad i små bitar
84 g morötter, tärnade i små bitar
84 g selleri, tärnad i små bitar
28 g hackad vitlök
1/2 tesked färsk hackad oregano
2 teskedar olivolja
1 kopp (115 g) skorpmjöl
2 matskedar parmesanost
4 färska basilikablad, tunt skurna

Instruktioner:


1. Skär av en tunn skiva från toppen av varje tomat. Gröp ur så att du får ett 13 millimeter tjockt skal. Spara köttet. Lägg tomaterna upp och ner på papper för att rinna av.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en stor stekpanna tills de blivit mjuka och hälften av vätskan har reducerat. Avlägsna från plattan. Rör ner bönorna. Tillsätt skorpmjöl, parmesanost, basilika och oregano till den varma grönsaksmixen och rör om lätt.

3. Fyll tomaterna med grönsaksmixen. Sätt dem sedan i en grund ugnsfast form täckt med olivolja. Stek i ugnen utan lock i 175°C i cirka 15-20 minuter, eller tills toppen av tomaterna fått en lätt stekyta.

Lycka till!

Kungens kock




Följ min blogg med Bloglovin