Google+

måndag 23 juni 2014

Tävla om en bikini.

Min bloggvän Annis har en tävling på sin blogg. Gå in där och tävla. Lycka till.

http://anniz.se/2014/06/tavling-die-bikini/

fredag 2 maj 2014

Chokladfondant ♥


Sugen på något gott, testa denna lättfixade chokladfondant.

Ingredienser

100 gram smör

150 gram mörk choklad, gärna 70%

2 st äggula(or)

1 st ägg

0,5 dl strösocker

Servera med

färska bär

Tillagning

  1. Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då – annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir god hur som helst!
  2. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
  4. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.

söndag 6 april 2014

Budapestrulle


Söndagar är bakdagar. Här är en Budpestrulle som passar bra till söndagsfikat.

Ingredienser

6 st äggvita(or)

3 dl strösocker

50 gram marsanpulver

100 gram hasselnötter, finhackade

3 dl grädde

1 burk(ar) mandarin(er), konserverade

choklad, smält, till garnering


Tillagning

6 bitar

  1. Vispa äggvitorna fluffigt, tillsätt sockret och marsanpulvret lite i taget.
  2. Finhacka hasselnötterna och vänd försiktigt i dem. 
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 20 minuter längst ned i ugnen.
  4. Låt stå i ca fem minuter innan du stjälper upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
  5. Vispa grädden och blanda i de avrunna mandarinerna.
  6. Fördela detta på marängbottnen och rulla ihop. Ringla lite smält choklad över.

lördag 5 april 2014

Kantarelldoftande fläskfilé i panna


Ingredienser (4 portioner)
400 gram  fläskfilé(er), färsk
2 dl  crème fraiche
1 msk  smör, till stekning
1,5 msk  Bong Touch of Taste Kantarellfond
50 gram  kantareller, konserverade eller frysta
10 st  körsbärstomater
1 msk  timjan, grovhackad

Tillagning
  1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
  2. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
  3. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond.
  4. Slå över fläskfilén och kantarellerna.
  5. Rör om och låt småkoka i några minuter.
  6. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
  7. Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis.

tisdag 11 mars 2014

Falsk cheesecake med hallon- och vinbärsgele


Sitter man i skiten med tid, skippa allt tjafs och gör bara chokladmoussen. Servera med färska eller frysta bär. Det här blir asgott och kan med fördel förberedas dagen innan.

Tokvispa betyder att man vispar som en sjuk galning! Närå, det betyder att man ska vispa länge och hårt så att det bildas ett vitt skum, gärna med elvisp.

Ingredienser (4 portioner)

Hallon- och vinbärsgelé
1 ½ dl blandad hallonsaft (stark)
2 g gelatinblad, blötlagt
2 dl färska hallon
2 dl färska röda vinbär
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 äggula
2 msk socker
1 msk starkt kaffe
1 msk mörk rom
1 ½ dl lättvispad grädde
Färskostcrème
200 g philadelphiaost
1 dl créme fraiche
1 citron
1 dl florsocker
Kex
10 g digestivekex
10 g smör
Garnering
16 färska hallon
4 kvistar färska röda vinbär
0.5 st krukor Citronmeliss

Tillagning

  1. Fördela bären i fyra glas.
  2. Värm hallonsaften.
  3. Krama ur gelatinbladet (2 blad per sats) och låt det smälta i saften. Häll vätskan över bären och ställ in i kylen så det stelnar, ca 1-2 timmar.
  4. Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
  5. Tokvispa ägg och socker poröst. Blanda eventuellt i en matsked kaffe och mörk rom, annars tar du bara chokladen i äggvispet. Rör sedan försiktigt ner grädden.
  6. Blanda philadelphiaost, créme fraiche, citronskal, citronsaft och florsocker.
  7. Smält smör och blanda med 4 st hackade digestivekex per sats.
  8. Fördela chokladmousse, färskostcrème och digestivekex i glasen. Avsluta med att garnera med hallon, vinbär och citronmeliss.

måndag 10 mars 2014

Räkpanna Indienne


Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris.

Ingredienser (4 portioner)
700 g räkor med skal
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 tsk curry
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek


Tillagning

  1. Skala räkorna.
  2. Kärna ur och tärna paprikorna.
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs lite olivolja med curryn.
  5. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa några minuter utan att de får färg.
  6. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater.
  7. Låt sjuda c:a 5 minuter.
  8. Tillsätt grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal.
  9. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt.
  10. Servera med kokt ris och/eller bröd till.

lördag 8 mars 2014

Chokladkorgar med hallonmarängswiss


Snygga och läckra chokladkorgar med minimaränger, färska hallon, glass och grädde.

Ingredienser (8 portioner)

Minimaränger
50 g äggvita
1 1/2 dl strösocker
Chokladkorgar
200 g mörk choklad
8 stora muffinsformar
Servera med
vaniljglass
vispad grädde
färska hallon
ev. chokladsås

Tillagning
  1. Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng.
  3. Spritsa ut små marängtoppar på en bakplåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter (öppna absolut inte ugnen).
  5. Låt svalna på bakplåtspappret på ett galler.
  6. Chokladkorgar: Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad.
  7. Pensla muffinsformarnas insida med den smälta chokladen. Ställ kallt tills den stelnat. Upprepa 2-3 gånger till. Ställ sen kallt i minst en timme.
  8. Lossa korgarna försiktigt från muffinsformarna.
  9. Blanda hallon, vispad grädde, minimaränger och glass i korgarna, ringla ev. över lite chokladsås och servera genast.


fredag 28 februari 2014

Laxrullar med wasabi.


Sverige möter Japan så skulle man kunna kalla denna smaksensation. Laxrullar med wasabi är perfekta som plockmat medan gästerna väntar före maten. Som bonus är detta även ett GI-recept.

Ingredienser (20 portioner)
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10 %)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)

Tillagning

  1. Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på c:a 25x20 cm.
  2. Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
  4. Täck rullen med plastfolie och ställ in i frysen i 30 minuter.
  5. Rosta sesamfröna i en torr panna.
  6. Ta ut laxrullen och rulla den i sesamfrön eller furikakekrydda.
  7. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

onsdag 26 februari 2014

Naglar

Naglar är ganska fantasifulla idag. Rena konstverken. Här några från min Pinterest.

Fuck Facebook!!


Jag har varit medlem på Facebook sedan sommaren 2006. Hade ett uppehåll under ett år då jag tog bort hela min profil. Jag överväger att sluta på Facebook helt och aldrig komma tillbaka. Problemet är att FB är så fruktansvärt tungrott och så extremt komplicerat för användarna, Deras inställningar gör att en vanlig dödlig inte har en chans att kontrollera vad man gör. Varför?

Ja det är bara för att du som användare ska dela så mycket som möjligt för att FB ska kunna samla in din info. Det är ingen hemlighet att FB vill veta vad du och dina vänner gör på nätet. All den info du lämnar har bara en funktion, det är för att du ska få så mycket reklam som är relevant för dig och dina vänner. Man ska veta att Facebook har en sajt bara för att ägarna ska tjäna så mycket pengar som det går.

Nu till mitt problem denna gång. Jag håller på att starta en nu blogg som kommer handla om de mest roliga filmklippen på nätet. Bloggen är nästan klar och sidan på Google+ är klar, det tog typ 5 minuter för att ställa in deras inställningar. Plus att Google+ gör att det extremt lätt att sprida din blogg även utanför Google+ nätverk.

Just nu sitter jag på Facebook och ska göra samma sak. Sidan är gjord men inställningarna är så sjukt komplicerade så jag funderar att lägga ner hela skiten. Jag anser mig ganska teknisk och har haft en massa sidor på Facebook, men nu är det fullkomligt rena skiten. Går man in på inställningarna så tycker man att de givna inställningarna skulle vara för att skydda dig, men icke. Jag kan förstå att folk som skapar sidor på FB får problem.

Vill säga en sak till. Jag har blockat all min trafik från Facebook via min brandvägg. Och det är fruktansvärt vad Facebook gör för att kolla vad du gör på nätet. Loggarna på brandväggen är fullskitet av Facebook som försöker logga min trafik. Och det är inte bara en logg på en sida utan 5-10 stycken.

Så nu kommer jag ta mitt beslut hur jag ska göra med Facebook. Men det lutar åt FUCK FACEBOOK.

tisdag 25 februari 2014

Amerikansk äppelpaj


Äppelpaj med lock som man gör "over there". Använd höstäpplen med frisk och syrlig smak som till exempel Gravensteiner, Cox Orange eller Ingrid Marie.

Ingredienser (8 portioner)
5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
Fyllning
6-8 äpplen
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
Pensling
1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
  5. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  6. Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.
  7. Dela degen i en större och en något mindre bit.
  8. Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.
  9. Nagga botten och lägg i äpplena.
  10. Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.
  12. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

måndag 24 februari 2014

Citronpaj ♥


En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.

Ingredienser (10 portioner)

Pajdeg

225 g vetemjöl

150 g smör

1 ägg

3 msk strösocker

1 msk vatten

Fyllning

3 äggulor

5 msk strösocker

2 msk maizena

1 dl crème fraiche

1 dl pressad citron

rivet skal av 1 citroner

Maräng

3 äggvitor

1 ½ dl strösocker

Tillagning


  1. Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
  2. Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
  7. Grädda 25 minuter.
  8. Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
  9. Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.

söndag 23 februari 2014

Baconlindad fläskfilé med mozzarellasallad.



En festlig rätt som man kan förbereda i förväg. Det enda man måste vänta med är att steka den baconlindade fläskfilén. Mozzarellasalladen blir bara godare av att stå några timmar.

Ingredienser (4 portioner)

700-800 g fläskfilé, putsad från fett och senor
1 paket skivad bacon
salt
svartpeppar
Mozzarellasallad
3 dl crème fraiche
1 finhackad schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk timjan
½ dl strimlad färsk basilika
10-15 skivade cocktailtomater
3 mozzarellaostar
½ dl rostade pinjenötter
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Skiva mozzarella i skivor. Blanda mozzarella, crème fraîche med örter och lök. Pressa i vitlök. Salta och peppra. Låt stå i minst 30 minuter.
  2. Rosta pinjenötterna i en stekpanna,
  3. Dela fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Rulla en bit bacon runt varje filéstubbe och platta till den lite lätt. Salta och peppra. Stek ca 5-7 minuter på varje sida.
  4. Servera salladen med den baconlindade fläskfilén. Strö över pinjenötterna.

onsdag 19 februari 2014

Cobb Salad


Som så många andra klassiska sallader är Cobb salad skapad av en slump på det som för tillfället fanns tillgängligt i köket.
För att göra en lyckad sallad är det alltid viktigt att arbeta med ingredienser av bästa möjliga kvalitet. Se framförallt till att ha riktigt mogna tomater och en ädelost av bra kvalitet.

Ingredienser (4 portioner)
1 kruka romansallad
4 ägg
1 paket bacon
200 g minitomater på kvist
1 avokado
150 g ädelost
färsk gräslök
salt
nymalen svartpeppar

Dressing
1 dl olivolja
1 ½ msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
½ msk worchestershiresås
1 nypa salt

Tillagning
Vispa ihop citronsaft, dijonsenap och olja.
Hacka, riv eller pressa vitlöken och rör i den.
Blanda i worchestershiresås och smaka av med salt.
Skölj och strimla salladen grovt.
Koka äggen, skölj dem i vatten, skala och halvera.
Stek baconet krispigt, lägg på hushållspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar.
Skölj tomaterna och halvera dem.
Lägg allt på tallrikar eller ett stort fat.
Hacka gräslöken och strö på.
Smula ädelosten över.
Strö över salt och svartpeppar.
Servera med dressingen

måndag 27 januari 2014

Bildgåta.

Bilderna nedan har en gemensam nämnare. Var kommer dessa underbara bilder ifrån?  







måndag 20 januari 2014

Musikvideo, typ skitkul!

Har detta på min G+, så delar det inlägget här på bloggen.


tisdag 14 januari 2014

Medeltidsveckan i Visby.



Visby är skådeplatsen för alla medeltidsnördar. Själv har jag varit där. Det är en mycket härlig syn när man kan se alla medeltidsklädda människor. I dagarna har det sänts ett program på SVT2. Speglar mycket av stämningen på detta 7 dagars äventyr. Håll till godo!

Sju dagar medeltid i Visby


måndag 13 januari 2014

Mexikansk kyckling ♥


En lättlagad och nyttig kycklingrätt med mycket smak. Servera med potatis, som ju faktiskt härstammar från just Mexiko.

Ingredienser (4 portioner)

4 kycklingfiléer
olivolja
1 ½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 tsk cayennepeppar
15 gröna oliver, slantade
½ röd paprika, fintärnad
½ grön paprika, fintärnad
1 liten gul lök, hackad
2-3 klyftor vitlök, pressade
100 g rökt skinka, tärnad
1 dl persilja, hackad
3-4 dl tomatjuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en stor ungfast form med olivolja.
  3. Lägg i kycklingfiléerna.
  4. Blanda salt, svartpeppar, nejlika och cayennepeppar. Strö kryddblandningen över kycklingfiléerna.
  5. Fördela resten av ingredienserna runt om filéerna och häll till sist på tomatjuicen.
  6. Grädda mitt i ugnen c:a 30 minuter.


lördag 11 januari 2014

Panforte di Siena (medeltida kryddkaka) ♥


Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 1200-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.

Ingredienser (1 portion)

100 g sötmandel
100 g hasselnötter
1 tsk korianderfrön
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
rivet skal av 1 citron
50 g vetemjöl
150 g socker
4 msk honung
2 msk smör
florsocker att dekorera med

Tillagning

  1. Smörj en springform och mjöla.
  2. Skålla mandeln och skala den.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Lägg nötter och mandel på en plåt och rosta dem i ugnen. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
  4. Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
  5. Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
  6. Grädda i 15 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker.

tisdag 31 december 2013

Året 2013.

Året 2013 började på sämsta möjliga vis. Jag tillbringade nästa tre månader på sjukhus. Var väldigt nära att dö. Var en hårsmån. Sen fick jag en pacemaker så blev livet mycket lättare. Så nu är jag en cybernaut. Här på bloggen har det varit lite hacka eller malet. Testade blogg igen, men det är så fel om man ska kunna blogga med frihet. Så nu är jag tillbaka här på Google. Jag har fått en ganska stor receptsamling på bloggen. Det drar en massa människor till mina recept. En annan sak är de bloggare som jag har som favoritbloggar. Det har blivit fyra poster och kommer bli fler. Några är redan på gång.



Men det absolut mest sedda inlägget 2013 är Rubbad fläskytterfile med potatissallad

Nu går vi mot 2014 och nollställer allt. Nya mål och utmaningar. 

Önskar alla läsare och andra som kommer in här ett Riktig Gott Nytt 2014. ♥ Kram på er. 

tisdag 24 december 2013

God Jul


Vill önska alla läsare en riktigt God Jul!

onsdag 18 december 2013

Gratinerad hummer ♥


Ingredienser (2 portioner)

1 stor kokt hummer
smör
4 färska champinjoner
½ purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
nymald vitpeppar
1 msk vetemjöl
½ dl riven lagrad Grevé

Tillagning

  1. Dela hummern i två lika delar.
  2. Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
  3. Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
  4. Ansa svampen och skiva den.
  5. Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
  8. Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
  9. Smaka av med konjak, salt och vitpeppar.
  10. Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
  11. Rör ner hummerköttet.
  12. Fördela fyllningen i hummerskalen.
  13. Strö över osten.
  14. Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
  15. Servera genast.

lördag 23 november 2013

Annnaiz blogg


Namn: Annis Pöntinen

Blogg: http://annnaiz.blogg.se/

Ålder: 16 år

Ort: Eskilstuna.

Det finns en hel massa unga bloggare i Sverige. Då jag följer många bloggare så åker en del i papperskorgen direkt, men vissa följer jag med intresse. En av dessa är Annis blogg. Det är fjärde bloggen jag presentera här. Alla har det gemensamt är att de tar sina egna bilder och redigerar dessa själva. De jobbar med stativ och fjärrutlösare. På Annis blogg finns det väldigt mycket bilder och mycket vackra bilder.


Hon fixar sina bilder i Photoshop och det är alltid hög kvalité på bilderna. Trots att denna tjej är bara 16 år, så kommer hon säkert att gå långt med sin blogg om hon fortsätter att utvecklas. Annis har bara bloggat i tre år. Hon har redan visat att hon har mycket bra bilder likvärdiga som de redan etablerade fotobloggarna. Det jag är mest imponerad av är Annis förkärlek till att ta bilder i motljus. Många gör det, men få som behärskar det som Annis. Att ta i motljus är en konst i sig. Behärskar man det så går det per automatik och det går inte åt så många bilder om man vi ha resultat. Det handlar om vinklar och hur mycket man vågar ta ut svängarna. Det är det som gör en medelmåttig fotograf till en utmärk fotograf.





Bloggen i sig handlar om mycket, konserter, resor, modellfotograferingar, smink, outfit bilder, tips och mycket mer.
Nu ska jag välja ut en bild på bloggen som är bäst på Annis. Det var väldigt svårt, Annis bilder är väldigt bra. Men jag har valt en bild.
Motivering: Trots motljus och skimrade snö så är bilden väldig fin. Risken är att allt skulle varit vitt, men här är ansiktet i fokus och det räcker för mig för en sådan bild.


Som vanligt som ställda jag fem snabba frågor till Annis.

Kamera du använder? Jag använder Nikon D3000.

Favoritblogg/ar? Linafoto

Favoritplagg? Mysig vit stickad tröja.

Drömsemester? Åka till L.A

Bästa känslan? Att vara kär.

Annis kommer ha en julkalender på sin blogg med tävlingar. Kommer bli intressant. 

Annis på sociala medier:

Blogg
Twitter

Som alltid har jag prata med Annis om att få använda hennes bilder från bloggen. Kollaget som jag gjort tillhör givetvis Annis med.

fredag 22 november 2013

Fredagsmys med Grizzly.



Fredag kväll, och Grizzly ligger bredvid mig och sover. Han är för mysig den lilla kissen.
Har skrivit ett inlägg som kommer upp imorgon om Annis blogg. En 16-åring bloggerska som tar sina egna bilder och redigerar dem själva. Men mer om detta imorgon.

Sitter och tittar på TV-tablån. Alltså det är fredag kväll och det är bara skit på varenda kanal. Jaja....en del skriker Idol! Men ärligt talat, är det man vill se en fredagskväll? NEJ!

Några tips på filmer som har några år på nacken som en del säkert inte har sett. Så här är listan om du är sugen på film, istället att kolla på Idol.

Hajen
Pulp Fiction
Brotherhood of the Wolf
Sucker Punch
Nyckel till frihet
Det stora blå
Instängd

Här är några av mina favoritfilmer. Tar de senaste filmerna jag gillar någon annan gång.

Ha det bra.

Chokladmuffins


Stora bulliga USA-inspirerade chokladmuffins har gjort ett ostoppbart segertåg genom den svenska café-djungeln det senaste årtiondet. Godast att njuta tillsammans med en välgjord cappuccino eller caffelatte.

Receptet är beräknat för 12 stora muffins.

Ingredienser (12 portioner)

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 msk raps- eller matolja
4 dl vetemjöl special
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g mörk choklad

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop det mjuka smöret, strösocker, ägg, mjölk och olja.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, lite åt gången.
  4. Hacka chokladen och blanda ner i hälften i smeten.
  5. Klicka ut smeten i pappersformar som helst är dubbla eller har ställts i en muffinsplåt .
  6. Strö på resten av chokladen.
  7. Grädda i 20-25 minuter.
  8. Låt svalna på galler.

måndag 18 november 2013

Flygande Jacob ♥


Flygande Jacob är en klassisk rätt för oss svennebananer. Nu har rätten blivit kult igen, så här kommer ett klassiskt recept på rätten. Servera det gärna med ris och lite sallad.

Ingredienser (6 portioner)

1-2 grillade kycklingar
1-2 paket bacon
5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
2 bananer
1-2 dl salta jordnötter
2 krm nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i halvstora bitar och lägg i en ugnssäker form.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter i torr stekpanna. Häll av fettet som bildas.
  4. Fördela den stekta baconen över kycklingen.
  5. Skiva bananer och fördela över kyckling och bacon.
  6. Blanda chilisås med vispgrädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter.
  9. Servera med ris och en enkel grönsallad.

söndag 17 november 2013

Lite tankar ovanför E22:an.

Tittar ut över E22:an. Mörkret kommer allt snabbare. Ändå är det över en månad kvar till ljuset vänder. Hatar vintern och de allt mörkare dagarna. Fast vad ska man göra?
Idag har det varit extremt svårt. Kroppen är full med vatten och tar mediciner för det. Pissar i parti och minut, måste bli av med det. Har varit så här under ett bra tag nu. Det är väldigt ledsamt att inte kunna göra det jag vill göra. Jag känner att jag aldrig blir bra från detta. Det är en evig kamp att överleva dagen. Är dock väldigt tacksam för min lilla dator som jag har inopererat i bröstet. Pacen gör så att jag fått leva, annars hade jag varit död nu.

Saknar min Kajsa så otroligt mycket. Fattar inte att hon snart har varit borta i sex månader. Så fruktansvärt overkligt.

Nej nu är det slut på allt tråkigheter och det är dags att fixa lite mat och se någon bra film.


 1973666924 

lördag 16 november 2013

Ångbåtsbiff ♥


Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926.

Ingredienser (1 portion)

biff (150-200g)
rödlök
smör
salt och vitpeppar
kokande vatten
en köttklubba(!)

Tillagning

  1. Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bulta det på bägge sidor med en köttklubba
  2. Salta och peppra.
  3. Bryn smör och stek köttet hastigt i het panna. En minut på varje sida räcker för ett väl tillplattat kött.
  4. Lägg biffarna på en varm tallrik och bryn rikligt med skivad rödlök i samma panna. Lägg den stekta löken på och omkring biffarna.
  5. Slå kokande vatten i pannan, vispa om och häll över biffarna.
  6. Servera gärna med kryddsmör.

tisdag 12 november 2013

Snart gör Mikael Persbrandt Beorn i nya Hobbit filmen.

Jag som är lite smånörd på Sagan om ringen och de nya Hobbit filmerna. Vilken man kan se i min header på bloggen. Den 11 December är det dags för den nya Hobbit: Smaugs ödemark. Då spelar Mikael Persbradt Beorn, en jätte som kan förvandla sig till en jättebjörn. Här är lite från Beorns hem i filmen och lite annat. Ska bli sjukt kul att se filmen.


fredag 8 november 2013

Elin Svärdh


Namn: Elin Svärdh
Blogg: http://elinsvardh.se/
Ålder: 25 år
Ort: Konungsäng som ligger 2 mil norr om Eksjö

Först gången jag stötte ihop med Elin vad på ett en sajt för bönder, drängar och pigor. Det var drygt 6 år sen. Det som slog mig då var att hon hade en pondus och lite av ett yrväder i bondesverige. Och detta har inte ändrats, utan förstärks. Hon har en mjölkgård med sin far och mor. Att hon är småländska går inte att ta miste på. Inte för att hon är snål, utan för sin envishet och sin goa dialekt. På bloggen bjuder hon på det mesta. Mängder med bilder från porträtt och livet på landet.



Idag är det inte lätt att vara mjölkbonde i Sverige. Men Elin sträva på, plus att hon gör reklam för svensk mjölk i olika sammanhang. Ibland fattar man inte hur hon orkar. Upp tidigt och mjölka korna och sedan iväg till olika uppdrag och hem sent. Jag vet själv, då jag mjölkat kor i 4 år. Det är riktigt imponerade. 

Elin är också med på olika sociala medier. Hon finns på Twitter, Instagram och på andra nätverk. Länkar finns längre ner här på inlägget. Men bloggen är den mest intressanta. Här får man följa olika kor som finns på gården, alla kalvarna som föds, sina hundar och katter, hennes träning, fester, kräftfiske, jakter, olika evenemang samt en massa upptåg som det blonda yrvädret har för sig. Jag har följt bloggen länge och som blogg är det suverän. Massa bilder och text. Bilderna är för det mesta väldigt bra, då hon har en riktigt bra kamera. Men även så tar hon lite bilder med sin mobil. 



För er som följer bloggar så rekommenderar jag verkligen Elins blogg. Den är ganska ovanlig. Inte ofta man ser en blogg från en vacker 25-årig kvinnlig bonde. Och för er andra, så följ den så får man en bra läsning. :)

Här kommer fem snabba frågor till Elin:

Vilken kamera använder du? Canon 550D

Favoritbloggar du följer?  http://jomaie.bloggo.nu/http://ensvartko.se/ och http://ramsinslantbruk.se/

Mitt favoritplagg? Arbetsbyxor

Drömsemester? Oj eftersom jag inte gillar att resa så men har väl ändå ett mål att jag vill se hur Sverige ser  ut längst upp i norr och någon gång vill jag åka över till Norge.

Bästa känslan? Bästa känslan den är ju väldigt svår efter som mitt jobb dagligen ger sjukt många bra känslor. Som när man börjar mjölka eller mjölket är klart. När det kommer en kalv eller man fått något gjort som man länge väntat på att göra. Men bästa känslan är väl när alla djuren mår bra och när jag mår bra.

Här ska jag som brukligt ta fram den bild som jag tycker är bäst på Elin. Det var väldigt svårt, då många bilder är så bra. Men jag tänkte att jag skulle ta en bild utanför lantbruket och bara fokusera på Elin. Så här är bilden som jag tycker är bäst. Motivering: Då Elin nästan alltid är i farten så tycker denna bild på ro och stillhet är outstanding bland hennes bilder.


Elin är med på en fototävling som Mitt Småland har. Elins bidrag är detta. Kan bara uppmana folk att rösta på bilden, den är väldigt fin och väldigt mycket Småland.

Elin på sociala medier:

Bloggen
Twitter
Instagram
Farmlifesweden(Instagram)
Facebook

Givetvis har jag frågat Elin om jag får ta bilder från hennes blogg och andra ställen.

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa.


Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.
Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Ingredienser (6 portioner)

cirka 1 ½ kg hel benfri bit färsk fläskkarré
jerk-kryddor
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
rivet skal och saft från 1 lime
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
mango- black bean salsa
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från en stor lime
salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Lägg köttet i en ugnsform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
  4. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
  5. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
  8. Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.

måndag 4 november 2013

Sagan om de bannlysta.

Haha, detta är riktig bra. :)

lördag 2 november 2013

Tänder ett ljus för Johanna.

Jag har förlorat många nära och kära, men idag tänder jag flera ljus för en mycket speciell person. Hon var en riktig krigare, dessutom min flickvän och en otrolig vän. Hon finns inte med oss idag, alldeles för ung så tog cancern henne. Alla som kände henne saknar Johanna väldigt mycket.


fredag 1 november 2013

Google Hangouts.

Har du inte Google+ så kanske du inte vet vad Google Hangouts är. Det är ett program på datorn, mobilen och plattor. De är nu ett fristående program. Förut vad det Google+ sätt att använda att få folk att kommunicera mellan varandra, via text, röst eller videosamtal. Idag har detta utvecklat till en bra plattform.
Man kan köra livesändningar där folk kan bjudas in till olika samtalsämnen och det sänds live. Sedan kan man redigerat det och lägga upp direkt på Youtube.

I dagarna har även en ny tjänst som är kopplat till Hangouts. Det gör att man kan skicka sms till de som är kopplade till tjänsten. Det ger en annan dimension till denna tjänst. Om du vill veta mer och lära dig lite om Hangouts så har min vän +martin shervington gjort en väldigt bra video som vägleder dig i allt. Han är engelsktalande.

För övrigt så kan jag säga att Hangouts är framtaget på Google Sveriges kontor. Vill du kolla upp vad det är så kan du tanka ner appen både på Google Play och på App Store. En fördel är att man är med på Google+.

Här kommer videon från Martin.