Ingredienser (8 portioner)
5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
Fyllning
6-8 äpplen
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
Pensling
1 ägg
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.
- Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
- Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
- Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
- Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.
- Dela degen i en större och en något mindre bit.
- Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.
- Nagga botten och lägg i äpplena.
- Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.
- Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.
- Servera ljummen med glass eller vaniljsås.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)