Google+

fredag 21 juni 2013

Kungens kock alternativ till jordgubbstårtan: Chokladmarängtårta mojito

Chokladmarängtårta mojito:












Ingredienser:

6 äggvitor 
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice 
3 msk kakao 
3 dl socker färska 
hallon till garnering 
mynta till garnering 
extra hallon till servering

Fyllning:

2 äggulor 
3/4 dl florsocker finrivet skal av 1 lime 
1 msk färskpressad limejuice 
2 msk hackad, färsk mynta 
3 dl vispgrädde


Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 150°C. 
  2. Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp. 
  3. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet. 
  4. Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna. 
  5. Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar. 
  6. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden. 
  7. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.
Lycka till

Kungens kock

torsdag 20 juni 2013

Rubbad fläskytterfilé med potatissallad

Rubbad fläskytterfilé med potatissallad.













Rubb:

1 köttbuljongtärning
1 msk flingsalt
1 msk spiskummin
1 msk chiliflakes
0,5 msk rökt paprikapulver
2 tsk strösocker
2 tsk svartpeppar
1 tsk kardemummakärnor

Potatissallad:

500 g färskpotatis
2 lime, finrivet skal och saft
1 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 strimlad rödlök
1 tärnad avokado
1 finstrimlad röd chili
2 krukor koriander

Gör så här:

Börja med att koka potatisen till potatissalladen i lättsaltat vatten och låt svalna.

Mortla ihop rubben och gnid in köttbiten med kryddblandningen. Grilla så köttet får fin grillyta. Lägg sedan köttet på indirekt värme under lock resten av tiden.

Grilla totalt ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt vila 5 min innan det skärs upp.

Potatissallad:

Rör ihop limeskal, saft, olivolja, salt och peppar i en stor skål. Halvera potatisarna och blanda ner i dressingen. Vänd försiktigt ner rödlök, avokado, chili och klippt koriander.

Servera fläskytterfilén med potatissalladen.

Lycka till

Kungens kock

onsdag 19 juni 2013

Per Morbergs gubbröra

Per Morbergs gubbröra.











Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)

Gubbröra:

125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt

Till garnering: 

4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån

Så här gör man:

1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och   eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.

Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf

Lycka till

Kungen kock

tisdag 11 juni 2013

Kungens kock: Bjuder på lunchsoppa

Broccoli- och ostsoppa











Recept: 

1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk

Instruktioner: 


  1. Fräs löken i smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills löken blivit krispig. Vispa i allt mjöl.
  2. Tillsätt broccoli och mjölk och koka på medelvärme tills broccolin blivit mjuk. Rör om då och då.
  3. Mjölet ska göra soppan tjockare. Tillsätt vit cheddarost och rör om tills den har smält.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
Lycka till

Kungen kock.

Stöd mig


söndag 2 juni 2013

I måndags-lunchlådan: Amerikanska pannkakor.

Amerikanska pannkakor.











Recept: 

  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 ägg


Instruktioner: 


  1. Blanda ihop de två äggen med mjölken och vattnet
  2. Vispa i de torra ingredienserna
  3. Låt stå i ca 20 min
  4. Blanda i oljan i smeten 
  5. Lägg i en klick smör i stekpannan och låt det smälta. 
  6. Nu är det bara att börja steka pannkakorna på hög värme.


Lycka till.

Kungens kock.


måndag 27 maj 2013

Kungen kock bjuder på vegetarisk grillspett.

Vegetariska grillspett



















Recept: 

450 g skogssvamp
1 medelstor tomat (gärna heirloom)
1 stor squash
1/2 stor gullök
1 stor paprika
1 medelstor aubergine
120 ml balsamvinäger
170 g honung eller agave
1/2 litet knippe färsk basilika
10 bambuspett

Instruktion:


  1. Lägg grillspetten i blöt i 45 minuter. Det hindrar att de blir brända på grillen.
  2. Skär upp grönsaksbitar i jämna storlekar och trä dem på grillspetten. Ordna grönsakerna så att olika färger hamnar intill varandra. Tänk regnbåge! Kom ihåg att den här rätten går att äta med händerna, utan kniv och gaffel.
  3. Till grönsaksglasyren blandar du balsamvinäger och honung (eller agave) och låter sjuda i 10 minuter.
  4. Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Glasyren blir tjockare när den svalnar, men ska fortfarande vara flytande som honung.
  5. Smula basilikan för att frigöra smaken och lägg den i glasyren medan den är varm.
  6. Grilla grillspetten på en föruppvärmd grill vid 205–230°C. Försök att få fram grillsmaken och en grillyta på ett par sidor av spetten. Det bör inte ta mer än högst en minut per sida.
  7. När grillspetten ser färdiga ut lägger du dem på en tallrik och skedar på glasyren på spetten. Glasyren rinner då ner och täcker resten av grönsakerna. Se till att du får med mycket av basilikan i glasyren.

torsdag 16 maj 2013

Kungen kock fixar flygande Jakob, en gammal goding.

Flygade Jakob











Recept:

1 st grillad kyckling
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
2 st bananer

Instruktioner: 

Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.

Lycka till!

Kungens kock!

onsdag 15 maj 2013

Brunchtipset från kungens kock: Kungens äggröra.

Kungens äggröra









Recept


  • 8 st ägg
  • 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk olja med smak av tryffel

Till servering:


knäckebröd

bresaola

tomater

basilika

Instruktioner:


Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Smält smöret i en kastrull, gärna teflon. Häll i äggsmeten och låt stelna under omrörning på svag värme tills smeten blivit mjukt krämig. Smaksätt med oljan. Servera genast på knäckebröd eller rostat bröd tillsammans med bresaola tomat och basilika.

Lycka till!

Kungens kock

tisdag 14 maj 2013

Kungens kock tipsar om middagsmat: Tacopaj

Tacopaj














Recept:

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika&chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeno
150 g riven ost typ texmex
1 tsk paprikapulver

Till servering:

3 dl gräddfil
majschips / tacochips

Instruktioner:

Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med gräddfil och tacochips.

Lycka till!
Kungen kock.