Google+

tisdag 17 september 2013

Köttfärsjärpar


Ingredienser (4 portioner)

800 g köttfärs, gärna av vilt
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar

Garnityr, t. ex.

1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja

Dressing

1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar

Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blötlägg ströbrödet i mjölken.
  3. Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar.
  4. Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan.
  5. Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar.
  6. Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
  7. Gör en gräddsås och håll den varm.
  8. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  9. Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara.
  10. Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)