Gammaldags stek med gräddsås.
Recept:
800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar
2 vitlöksklyftor
Sås:
1-2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar
Tillbehör:
gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.
Potatisgratängen
800 g skivad potatis
ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost
Så här gör du:
Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.
Lycka till.
Kungens kock
söndag 30 juni 2013
söndag 23 juni 2013
Florida Cocktail ett alkoholfritt alternativ.
Florida cocktail.
Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.
Recept:
5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda
Så här gör du:
Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.
Sockerlag vad är det?
1 dl vatten
1 dl strösocker
Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.
Recept:
5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda
Så här gör du:
Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.
Sockerlag vad är det?
1 dl vatten
1 dl strösocker
- Blanda ingredienserna i en kastrull.
- Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
- Låt kallna och blanda goda drinkar!
Lycka till
Kungens bartender.
fredag 21 juni 2013
Kungens kock alternativ till jordgubbstårtan: Chokladmarängtårta mojito
Chokladmarängtårta mojito:
Ingredienser:
6 äggvitor
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
3 msk kakao
3 dl socker färska
hallon till garnering
mynta till garnering
extra hallon till servering
Fyllning:
2 äggulor
3/4 dl florsocker finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
2 msk hackad, färsk mynta
3 dl vispgrädde
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp.
- Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet.
- Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna.
- Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar.
- Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden.
- Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.
Lycka till
Kungens kock
torsdag 20 juni 2013
Rubbad fläskytterfilé med potatissallad
Rubbad fläskytterfilé med potatissallad.
Rubb:
1 köttbuljongtärning
1 msk flingsalt
1 msk spiskummin
1 msk chiliflakes
0,5 msk rökt paprikapulver
2 tsk strösocker
2 tsk svartpeppar
1 tsk kardemummakärnor
Potatissallad:
500 g färskpotatis
2 lime, finrivet skal och saft
1 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 strimlad rödlök
1 tärnad avokado
1 finstrimlad röd chili
2 krukor koriander
Gör så här:
Börja med att koka potatisen till potatissalladen i lättsaltat vatten och låt svalna.
Mortla ihop rubben och gnid in köttbiten med kryddblandningen. Grilla så köttet får fin grillyta. Lägg sedan köttet på indirekt värme under lock resten av tiden.
Grilla totalt ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt vila 5 min innan det skärs upp.
Potatissallad:
Rör ihop limeskal, saft, olivolja, salt och peppar i en stor skål. Halvera potatisarna och blanda ner i dressingen. Vänd försiktigt ner rödlök, avokado, chili och klippt koriander.
Servera fläskytterfilén med potatissalladen.
Lycka till
Kungens kock
onsdag 19 juni 2013
Per Morbergs gubbröra
Per Morbergs gubbröra.
Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)
Gubbröra:
125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt
Till garnering:
4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån
Så här gör man:
1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.
Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf
Lycka till
Kungen kock
Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)
Gubbröra:
125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt
Till garnering:
4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån
Så här gör man:
1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.
Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf
Lycka till
Kungen kock
måndag 17 juni 2013
tisdag 11 juni 2013
Kungens kock: Bjuder på lunchsoppa
Broccoli- och ostsoppa
Recept:
1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk
Instruktioner:
Stöd mig
Recept:
1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk
Instruktioner:
- Fräs löken i smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills löken blivit krispig. Vispa i allt mjöl.
- Tillsätt broccoli och mjölk och koka på medelvärme tills broccolin blivit mjuk. Rör om då och då.
- Mjölet ska göra soppan tjockare. Tillsätt vit cheddarost och rör om tills den har smält.
- Krydda med salt och svartpeppar.
Lycka till
Kungen kock.
Etiketter:
Mat
söndag 2 juni 2013
I måndags-lunchlådan: Amerikanska pannkakor.
Amerikanska pannkakor.
Recept:
Instruktioner:
Lycka till.
Kungens kock.
Recept:
- 3 dl mjölk
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl mjöl
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk rapsolja
- 2 ägg
Instruktioner:
- Blanda ihop de två äggen med mjölken och vattnet
- Vispa i de torra ingredienserna
- Låt stå i ca 20 min
- Blanda i oljan i smeten
- Lägg i en klick smör i stekpannan och låt det smälta.
- Nu är det bara att börja steka pannkakorna på hög värme.
Lycka till.
Kungens kock.
måndag 27 maj 2013
Kungen kock bjuder på vegetarisk grillspett.
Vegetariska grillspett
Recept:
450 g skogssvamp
1 medelstor tomat (gärna heirloom)
1 stor squash
1/2 stor gullök
1 stor paprika
1 medelstor aubergine
120 ml balsamvinäger
170 g honung eller agave
1/2 litet knippe färsk basilika
10 bambuspett
Instruktion:
Recept:
450 g skogssvamp
1 medelstor tomat (gärna heirloom)
1 stor squash
1/2 stor gullök
1 stor paprika
1 medelstor aubergine
120 ml balsamvinäger
170 g honung eller agave
1/2 litet knippe färsk basilika
10 bambuspett
Instruktion:
- Lägg grillspetten i blöt i 45 minuter. Det hindrar att de blir brända på grillen.
- Skär upp grönsaksbitar i jämna storlekar och trä dem på grillspetten. Ordna grönsakerna så att olika färger hamnar intill varandra. Tänk regnbåge! Kom ihåg att den här rätten går att äta med händerna, utan kniv och gaffel.
- Till grönsaksglasyren blandar du balsamvinäger och honung (eller agave) och låter sjuda i 10 minuter.
- Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Glasyren blir tjockare när den svalnar, men ska fortfarande vara flytande som honung.
- Smula basilikan för att frigöra smaken och lägg den i glasyren medan den är varm.
- Grilla grillspetten på en föruppvärmd grill vid 205–230°C. Försök att få fram grillsmaken och en grillyta på ett par sidor av spetten. Det bör inte ta mer än högst en minut per sida.
- När grillspetten ser färdiga ut lägger du dem på en tallrik och skedar på glasyren på spetten. Glasyren rinner då ner och täcker resten av grönsakerna. Se till att du får med mycket av basilikan i glasyren.
Etiketter:
Mat
torsdag 16 maj 2013
Kungen kock fixar flygande Jakob, en gammal goding.
Flygade Jakob
Recept:
1 st grillad kyckling
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
2 st bananer
Instruktioner:
Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
Lycka till!
Kungens kock!
Recept:
1 st grillad kyckling
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
2 st bananer
Instruktioner:
Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
Lycka till!
Kungens kock!
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)