tisdag 14 maj 2013
Hälsorapport och hyckleri!
Här är en liten uppdatering på min hälsa och en liten klagan på hur folk beter sig på sociala nätverk.
Min egna hälsa är bra. Pacemakern fungerar som den ska. Lite känns den. Men själva läkningen tar cirka 12 veckor. Så det blir bättre och bättre. Kondis och orken har blivit mycket bättre. Men tyvärr så är muskelvärken ett inslag som gör mig ständigt galen. Svårt att kliva upp ur sängen och gå överhuvudtaget. Så har det varit i över 6 veckor. Men musklerna har ju fått vila i sängen i över 3 månader. Så benmusklerna är ruttna. Jag ger mig inte. Ska vara på hugget till hösten. Humöret har fått sig en rejäl skjuts uppåt.
Att Facebook har rykte om sig att visa en glättig och lite glamorös bild om sina användare är allmänt känt. Folk målar gärna upp en bild som inte riktigt är sann.
Nu har även Google+ drabbats av detta, men skillnaden är lite omvänd. På Google+ visar man en mysig och perfekt bild om sig själva, men på olika grupper och sidor på Google+ visar det sig att bilden är en helt annan. Detta gäller långt ifrån alla, men de som märks är de som sticker ut. Givetvis är de flesta som vanligt folk. Den som vet med sig att man ger en annan bild av sig själva som inte stämmer, är fullt medveten om det.
Hyckleri är kanske den värsta egenskapen som en människa kan ha. Att måla upp en bild av sig själv som perfekt och sen sitta och klaga om en det ena och en den andra ger inte något förtroende. Kan bara rekommendera dessa som vet om att de hycklar att vara sig själva. För förr eller senare så spricker fasaden.
Idag kommer kungens kock att skriva ett middagstips. Så det kommer framåt eftermiddagen.
måndag 13 maj 2013
Dagens lunchtips från kungens kock är: Ostfyllda tomater
Ostfyllda tomater
Recept
2 medelstora tomater (gärna heirloom)
113 g förkokta eller konserverade vita bönor
1 liten rödlök, tärnad i små bitar
84 g morötter, tärnade i små bitar
84 g selleri, tärnad i små bitar
28 g hackad vitlök
1/2 tesked färsk hackad oregano
2 teskedar olivolja
1 kopp (115 g) skorpmjöl
2 matskedar parmesanost
4 färska basilikablad, tunt skurna
Instruktioner:
1. Skär av en tunn skiva från toppen av varje tomat. Gröp ur så att du får ett 13 millimeter tjockt skal. Spara köttet. Lägg tomaterna upp och ner på papper för att rinna av.
2. Fräs alla grönsaker i olja i en stor stekpanna tills de blivit mjuka och hälften av vätskan har reducerat. Avlägsna från plattan. Rör ner bönorna. Tillsätt skorpmjöl, parmesanost, basilika och oregano till den varma grönsaksmixen och rör om lätt.
3. Fyll tomaterna med grönsaksmixen. Sätt dem sedan i en grund ugnsfast form täckt med olivolja. Stek i ugnen utan lock i 175°C i cirka 15-20 minuter, eller tills toppen av tomaterna fått en lätt stekyta.
Lycka till!
Kungens kock
Följ min blogg med Bloglovin
Recept
2 medelstora tomater (gärna heirloom)
113 g förkokta eller konserverade vita bönor
1 liten rödlök, tärnad i små bitar
84 g morötter, tärnade i små bitar
84 g selleri, tärnad i små bitar
28 g hackad vitlök
1/2 tesked färsk hackad oregano
2 teskedar olivolja
1 kopp (115 g) skorpmjöl
2 matskedar parmesanost
4 färska basilikablad, tunt skurna
Instruktioner:
1. Skär av en tunn skiva från toppen av varje tomat. Gröp ur så att du får ett 13 millimeter tjockt skal. Spara köttet. Lägg tomaterna upp och ner på papper för att rinna av.
2. Fräs alla grönsaker i olja i en stor stekpanna tills de blivit mjuka och hälften av vätskan har reducerat. Avlägsna från plattan. Rör ner bönorna. Tillsätt skorpmjöl, parmesanost, basilika och oregano till den varma grönsaksmixen och rör om lätt.
3. Fyll tomaterna med grönsaksmixen. Sätt dem sedan i en grund ugnsfast form täckt med olivolja. Stek i ugnen utan lock i 175°C i cirka 15-20 minuter, eller tills toppen av tomaterna fått en lätt stekyta.
Lycka till!
Kungens kock
Följ min blogg med Bloglovin
söndag 12 maj 2013
Kungens kock presenterar dagens lunchtips: Parmasankyckling
Parmasankyckling
Recept:
1/4 kopp (60 ml) olivolja (extra virgin), plus 3 matskedar
1 mellanstor finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 kopp (90 g) kalamata-oliver utan kärna
1/2 kopp färsk basilika, tunt skuren
765 g konserverade hela tomater, utan vätska och krossade för hand
en nypa socker
salt
svartpeppar
670 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kyckling
1/2 kopp (65 g) vanligt mjöl
2 stora ägg, lätt vispade
1 matsked vatten
1 kopp (115 g) skorpmjöl
230 g mozzarellaost, strimlad
90 g parmesanost, riven
Valfritt: kokt spaghetti, ris
Intruktioner:
1. Häll olivolja i en stekpanna och hetta upp på medelvärme. Fräs lök, vitlök och lagerblad i 5 minuter tills löken och vitlöken har blivit mjuk. Lägg i oliver och tomater. Låt småputtra tills vätskan har kokat ur och såsen blivit tjock (cirka 15 minuter). Krydda med basilika, socker, salt och peppar. Sänk värmen men håll pannan varm.
2. Värm upp ugnen till 230°C.
3. Banka varje kycklingbröst på en skärbräda med en köttklubba tills de är drygt 1 cm tjocka. Kom ihåg att lägga ett lager plast över kycklingen när du bankar.
4. Förbered paneringen: lätt som en plätt
5. Hetta upp 3 matskedar olivolja på medelvärme i en stor ugnssäker stekpanna. Täck försiktigt båda sidor av kycklingen med det kryddade mjölet, doppa dem sedan i äggblandningen och låt rinna av. Täck sedan hela kycklingen med skorpmjöl. När oljan har hettats upp, lägg i kycklingbitarna och stek i 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna med en krispig yta. Försök undvika att vända köttet mer än en gång.
6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Droppa tomatsåsen över kycklingen och lägg på ett lager mozzarella och parmesan. Gratinera i 20 minuter eller tills osten fått bubblor.
7. Servera med spaghetti eller ris om du vill.
Lycka till
Kungens kock
Recept:
1/4 kopp (60 ml) olivolja (extra virgin), plus 3 matskedar
1 mellanstor finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 kopp (90 g) kalamata-oliver utan kärna
1/2 kopp färsk basilika, tunt skuren
765 g konserverade hela tomater, utan vätska och krossade för hand
en nypa socker
salt
svartpeppar
670 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kyckling
1/2 kopp (65 g) vanligt mjöl
2 stora ägg, lätt vispade
1 matsked vatten
1 kopp (115 g) skorpmjöl
230 g mozzarellaost, strimlad
90 g parmesanost, riven
Valfritt: kokt spaghetti, ris
Intruktioner:
1. Häll olivolja i en stekpanna och hetta upp på medelvärme. Fräs lök, vitlök och lagerblad i 5 minuter tills löken och vitlöken har blivit mjuk. Lägg i oliver och tomater. Låt småputtra tills vätskan har kokat ur och såsen blivit tjock (cirka 15 minuter). Krydda med basilika, socker, salt och peppar. Sänk värmen men håll pannan varm.
2. Värm upp ugnen till 230°C.
3. Banka varje kycklingbröst på en skärbräda med en köttklubba tills de är drygt 1 cm tjocka. Kom ihåg att lägga ett lager plast över kycklingen när du bankar.
4. Förbered paneringen: lätt som en plätt
- Häll mjöl i en grund skål och krydda rikligt med salt och peppar. Rör om med en gaffel för att göra blandningen jämn.
- Knäck äggen i en bred skål med vatten och vispa tills det skummar.
- Strö ut skorpmjöl på en tallrik och krydda med salt och peppar.
5. Hetta upp 3 matskedar olivolja på medelvärme i en stor ugnssäker stekpanna. Täck försiktigt båda sidor av kycklingen med det kryddade mjölet, doppa dem sedan i äggblandningen och låt rinna av. Täck sedan hela kycklingen med skorpmjöl. När oljan har hettats upp, lägg i kycklingbitarna och stek i 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna med en krispig yta. Försök undvika att vända köttet mer än en gång.
6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Droppa tomatsåsen över kycklingen och lägg på ett lager mozzarella och parmesan. Gratinera i 20 minuter eller tills osten fått bubblor.
7. Servera med spaghetti eller ris om du vill.
Lycka till
Kungens kock
lördag 11 maj 2013
Kungens bartender ger dig en mojito som lördagsdrink.
Mojito cocktail
Ingredienser till Mojito cocktail:
1 cocktail
6 cl rom, mörk eller ljus
1 tsk florsocker
4 cl pressad lime
Några blad färsk mynta
Sodavatten
1 cocktail
6 cl rom, mörk eller ljus
1 tsk florsocker
4 cl pressad lime
Några blad färsk mynta
Sodavatten
Så här lagar du Mojito cocktail:
Krossa mynta med socker med ett trubbigt föremål. Tillsätt lime, rom och is. Rör runt och toppa med sodavatten. Garnera med hela myntablad.
Lycka till
Kungens bartender.
Tack till: Kalasmums
Kungens kock presenterar pestolax.
Pestolax
Recept:
4 laxfiléer á 168 g, utan skinn
1 knippe färsk basilika
1/4 kopp (14 g) pinjenötter
1 hackad vitlöksklyfta
4 matskedar olivolja (extra virgin), plus 1 matsked att droppa med
1 citron
3 matskedar vatten
2 matskedar pecorino eller parmesan, riven
en nypa salt
en nypa svartpeppar
Instruktioner:
1. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme i 3 minuter. Häll i olivolja.
2. Lägg i laxen med skinnet nedåt i stekpannan och vrid upp till högsta värmen. Stek i 3 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Vänd laxen och stek i ytterligare 3 minuter, eller tills den är tillräckligt vällagad. Jag gillar att bryna laxen lätt, utan att steka för länge.
3. För att göra peston lägger du basilika, pinjenötter, vitlök och 4 matskedar olivolja i en mixer. Lägg i citronskal och häll i citronsaft. Tillsätt 3 matskedar vatten, ost och puré. Ha i mer vatten om det behövs för att få önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg laxen på en tallrik och stryk på peston med en sked.
Lycka till.
Kungen kock.
Recept:
4 laxfiléer á 168 g, utan skinn
1 knippe färsk basilika
1/4 kopp (14 g) pinjenötter
1 hackad vitlöksklyfta
4 matskedar olivolja (extra virgin), plus 1 matsked att droppa med
1 citron
3 matskedar vatten
2 matskedar pecorino eller parmesan, riven
en nypa salt
en nypa svartpeppar
Instruktioner:
1. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme i 3 minuter. Häll i olivolja.
2. Lägg i laxen med skinnet nedåt i stekpannan och vrid upp till högsta värmen. Stek i 3 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Vänd laxen och stek i ytterligare 3 minuter, eller tills den är tillräckligt vällagad. Jag gillar att bryna laxen lätt, utan att steka för länge.
3. För att göra peston lägger du basilika, pinjenötter, vitlök och 4 matskedar olivolja i en mixer. Lägg i citronskal och häll i citronsaft. Tillsätt 3 matskedar vatten, ost och puré. Ha i mer vatten om det behövs för att få önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.
4. Lägg laxen på en tallrik och stryk på peston med en sked.
Lycka till.
Kungen kock.
fredag 10 maj 2013
Dagens recept är kycklingsallad.
Kycklingsallad
RECEPT
230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar
INTRUKTIONER
1. Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
2. Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
3. Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
4. Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
5. Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
6. Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
7. Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.
Lycka till!!
Kungens kock
RECEPT
230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar
INTRUKTIONER
1. Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
2. Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
3. Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
4. Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
5. Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
6. Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
7. Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.
Lycka till!!
Kungens kock
torsdag 9 maj 2013
Första podcasten.
Så nu är det premiär för min först podcastsändning. Har hittat ett litet hörn av världen. Kör en del live i sändningar. Upptäcker verkligheten. Så även alla som bara lever framför dator kan ta sig ut i verkligheten. Finns en hel mängd olika pod alternativ här nedan.
Så håll till godo.
iTunes
Jakten på björksav.
Subscribe in a reader
>
Etiketter:
Podcast
söndag 5 maj 2013
Kungen och slaven får en ansiktslyftning.
Nu är dags för bloggen att få en ansiktslyftning. Jag håller på med att få igång podcastsändningar via bloggen. Det är hel del att fixa innan dess. Idag kommer sista delen av sändningen att genomföras. Sedan kan jag göra den första podcasten.
Det är hel del som ska ordnas med allt. Ha ett bra program för ljud. Gärna en bra app på ljudinspelning via mobilen, då jag kommer vara ute i verkligheten. Lagringsutrymme som gärna är gratis och som aldrig försvinner. Kanaler att sprida podcasten på, typ blogg, iTunes och sociala medier. Se till att RSS-flödet finns, där använder jag Feedburner. Plus en del annat.
Just nu är det en del arbete med en ny sida för just podcastsändningarna. Den kommer finnas på wordpress. Sidan finns bara för att jag ska få ordning på alla podcastsändningar som jag kommer göra. Så den blir helt rent från allt annat än just mina sändningar.
Så nu är det dags snart att ge sig ut i naturen och göra min sista den på den första podcasten. Så förhoppningsvis ikväll kommer första sändningen laddas upp.
Etiketter:
Podcast
lördag 20 april 2013
Min värsta tid.
Var ett bra tag sen jag skrev på mina bloggar. Har haft en grymt jobbig tid sen jag lämnade allt vad internet heter. Jag har haft hjärtsvikt sen i höstas. Kan inte säga när det började. Men första sjukhusvistelsen var i början på december, men jag hade svårigheter med orken långt innan dess. Då var jag inne tre fyra dagar. Sen var jag iväg på nästa sjukhusvistelse i början på januari. Efter det gick det snabbare. Andnöden och orken gjorde sig påmind igen. Ambulans för tredje gången.
Då jag inte visste då att min vistelse skulle ta mer är två månader. Nu började den stora deppen. Hade både lungpaj och hjärtsvikt. Hostan var nästan det värsta. Smärtan i revbenen och lungorna gjorde att jag fick ta morfin plus all annan medicin. Jag hade fruktansvärt att sova på sjukhuset, även om jag hade ett singelrum. Sov nog cirka 2-3 timmar de första veckorna. Vi testade olika sömnmedel, men inget fungerade. Då skulle avslappnade och dubbel dos sömnmedel skulle göra susen. Oj jäklar vilka mardrömmar jag fick, när jag vaknade såg jag syner och annat. Då fick de lägga av med det. Sen kom jag på att en sorts sömnmedel gick bra. Men jag vaknade vid 2, men då hjälpe mig en spruta morfin mig att slappna av. Så kunde jag kunna sova någotsånär.
Men morfinet har en beroendeframkallade effekt. Så till slut fick jag trappa ner med morfinet så jag inte gick för djupt i beroendet.
Under tiden så skulle jag få en pacemaker inopererad. Datum var inplanerad. Men jag fick genomgå de absolut värsta undersökningar jag gjort. Dels för de skulle se baksida på mitt hjärta så var jag tvungen att svälja en ultraljuskamera på cirka 1,5-2 cm i diameter. Fick lugnade och bedövning för svalget. Men skiten skulle ner, så de tog i lite med det avslappnade, sen gick det bra.
Kajsa som alltid varit ett stöd och varit på besök varje kväll orkade nog kanske inte med mig denna kväll. Var tydligen ganska flummig den kvällen.
Sen skulle jag även göra en lungröntgen med en magnetröntgen. Jag har aldrig lidit av klaustrofobi men denna maskin fick mig att ändra mig. Det var oerhört trångt, dubbla hörlurar. Näsan var bara några centimeter från cylindern. Och där skulle jag ligga en timme. Förstår att många inte klara denna undersökning.
Nu var jag klar med allt inför operationen, hade sterilduchat en gång och skulle göra det på morgonen precis innan jag skulle åka till Linköping. Klocka 6 får jag feber och allt ställs in. Jag hade en infektion i kroppen.
Jag hade fått en hudstreptokocker nere i höger lunga. Detta var inte bra. Antibiotikan för denna var bara två. En tvåveckorskur med dropp, där blodvärdena fick kollas hela tiden. Sen hade en ny antibiotikan som man tog med tabletter. Men den passade inte alla då det var starka biverkningar på den. Men efter tre dagar så var faran över. Tabletterna jag tog två gånger om dagen kostade 500 kronor tabletten. Så alltså 14 000 spänn på en liten antibiotikakur.
Sen gjorde en läkare en stor tabbe och hade sagt att jag var klarmedicinerad på tredje dagen av kuren. Jag frågade varför jag inte skulle vänta på kuren tagit slut. Mina värden var inte heller nere på en dräglig nivå.
Men läkarna ord är lag. Så en tur igen med ambulansen till Linköping. Hade blivit en hel del ambulansturer när jag gjort undersökningar i Linköping. Väl inne i Linköping så kände jag igen mig då jag vistades där när jag fick min hjärtinfark två år tidigare.
Som tur var så fick jag pacemakern mästare i Sverige. Doktor Kåge. Jag fick vänta till 20:30 innan vi kunde prata. Precis som jag undrade han vad jag gjorde där. Då jag inte skulle in där på över en vecka. Men läkaren i Norrköping hade nog tröttnat på mig. Men läkaren i Linköping hade tagit kontakt med en infektionläkare/forskare som bestämde att jag skulle in för operation två dager innan kuren var över. Så vi bestämde att jag skulle få mediciner där så jag klarade mig över påsken. Det enda var att jag var tvungen att fixa en del PK-prover på Norrköping-sjukhuset. Då jag tar Waran.
Så jag fick fira påsken tillsammans med Kajsa. Att få vara hemma var oerhört skönt.
Sedan bar det av med ambulans igen till Linköping och operationen. Pacemakeroperationen var under lokalbedövning. Pacemakern som läkarna Linus och Kåge satte in var av den mest avancerade typen. Den har två olika funktioner. För det första så styr den mina kammare så de går i jämntakt. Dels så ska den även klara av att väcka mig om jag för hjärtstillestånd. Som en defibrillator. Den delen kan även fungera som en en nollställare när jag får svårt blodtrycksfall. Pacemakern kan även surra som en mobilvibration ifall de vill att jag ska ringa till läkarna på sjukhuset. Den lilla maskinen kostar i runda slängar 150 000 kronor.
Doktor Kåge hade koll på Linus. Operationen tog nästan 2,5 timme med alla förberedelser. Själva operationen tog väl 1,5 timme ungefär. Det var ganska livat i rummet. En dansade läkare och det var ganska lättsamt då man hela tiden kunde snacka med kirurgerna och systrarna.
Efter det kom jag till avdelningen vid 16 tiden. Sedan kom en av läkarna och kollade pacemakern med en fjärrstyrning som han kopplade till en PC. Där kunde ha sedan ställa in de värden jag behövde. Dagen efter vid 08:00 så gjorde han en slutbesiktning av pacemakern, tog bort tryckförbanden så bara sårförbandet var kvar. Sen var det hemgång.
Trots att jag var mycket deppig under sjukhusvistelsen så var det ganska intressant. Även om jag var dödssjuk under en period så gjorde systrarna ett jättejobb. Måste ha varit ganska besvärlig vissa stunder. Nu känner jag nog alla sjuksyrror på hjärtkliniken i Norrköping.
Den mest otroliga undersökningen jag gjorde var att jag skulle få en sond ner i näsan in i svalget och ner i lungan och hämta upp 13 fragment från högerlungan. Jag gjorde undersökningen i Linköping på lungkliniken. Jag hade varit ganska nervös för den under helgen. På måndagen så åkt vi. Väl där fick jag ligga i ett rum med en patient till. Vi skulle göra samma sak. Vi fick en spruta i magen för att slappna av. Inandas lugnade medel och bedövning till svalget. De sa att man inte skulle söva men vara riktigt trött när de utförde undersökningen.
I slutet på bedövningen så sa jag till systern att "den sprutan visste var den tog".
En syster väckte mig att ambulanspersonalen var på väg om tio minuter. Då undrade jag när undersökningen skulle äga rum. Då hade den redan varit , för fem timmar sedan. Jag hade alltså sovit som en jävla gris under fem timmar. Min medpatient hade sovit lika gott han. Helt sjukt!!
Idag mår jag bra. Konditionen tar ett tag att få igång. Att vara sängliggandes tar mycket på musklerna så nu har jag nästan ständig träningsvärk. Försöker gå varje dag så jag får upp orken och kondisen. Pacemakern fungerar perfekt. Kändes direkt efter operationen att det lättade med andningen. Hostan försvann nästan direkt när hjärtat började slå normalt. Såret var egentligen inga problem att sköta. Gick väldigt smärtfritt.
Nu har jag inte haft besök av Kajsa på över 6 veckor, de sista tre veckorna har jag varit hemma. Då hon varit på praktik i Dalarna. Men imorgon kommer hon hem förhoppningsvis.
Så nu kanske man kan starta upp med bloggarna igen.
Då jag inte visste då att min vistelse skulle ta mer är två månader. Nu började den stora deppen. Hade både lungpaj och hjärtsvikt. Hostan var nästan det värsta. Smärtan i revbenen och lungorna gjorde att jag fick ta morfin plus all annan medicin. Jag hade fruktansvärt att sova på sjukhuset, även om jag hade ett singelrum. Sov nog cirka 2-3 timmar de första veckorna. Vi testade olika sömnmedel, men inget fungerade. Då skulle avslappnade och dubbel dos sömnmedel skulle göra susen. Oj jäklar vilka mardrömmar jag fick, när jag vaknade såg jag syner och annat. Då fick de lägga av med det. Sen kom jag på att en sorts sömnmedel gick bra. Men jag vaknade vid 2, men då hjälpe mig en spruta morfin mig att slappna av. Så kunde jag kunna sova någotsånär.
Men morfinet har en beroendeframkallade effekt. Så till slut fick jag trappa ner med morfinet så jag inte gick för djupt i beroendet.
Under tiden så skulle jag få en pacemaker inopererad. Datum var inplanerad. Men jag fick genomgå de absolut värsta undersökningar jag gjort. Dels för de skulle se baksida på mitt hjärta så var jag tvungen att svälja en ultraljuskamera på cirka 1,5-2 cm i diameter. Fick lugnade och bedövning för svalget. Men skiten skulle ner, så de tog i lite med det avslappnade, sen gick det bra.
Kajsa som alltid varit ett stöd och varit på besök varje kväll orkade nog kanske inte med mig denna kväll. Var tydligen ganska flummig den kvällen.
Sen skulle jag även göra en lungröntgen med en magnetröntgen. Jag har aldrig lidit av klaustrofobi men denna maskin fick mig att ändra mig. Det var oerhört trångt, dubbla hörlurar. Näsan var bara några centimeter från cylindern. Och där skulle jag ligga en timme. Förstår att många inte klara denna undersökning.
Nu var jag klar med allt inför operationen, hade sterilduchat en gång och skulle göra det på morgonen precis innan jag skulle åka till Linköping. Klocka 6 får jag feber och allt ställs in. Jag hade en infektion i kroppen.
Jag hade fått en hudstreptokocker nere i höger lunga. Detta var inte bra. Antibiotikan för denna var bara två. En tvåveckorskur med dropp, där blodvärdena fick kollas hela tiden. Sen hade en ny antibiotikan som man tog med tabletter. Men den passade inte alla då det var starka biverkningar på den. Men efter tre dagar så var faran över. Tabletterna jag tog två gånger om dagen kostade 500 kronor tabletten. Så alltså 14 000 spänn på en liten antibiotikakur.
Sen gjorde en läkare en stor tabbe och hade sagt att jag var klarmedicinerad på tredje dagen av kuren. Jag frågade varför jag inte skulle vänta på kuren tagit slut. Mina värden var inte heller nere på en dräglig nivå.
Men läkarna ord är lag. Så en tur igen med ambulansen till Linköping. Hade blivit en hel del ambulansturer när jag gjort undersökningar i Linköping. Väl inne i Linköping så kände jag igen mig då jag vistades där när jag fick min hjärtinfark två år tidigare.
Som tur var så fick jag pacemakern mästare i Sverige. Doktor Kåge. Jag fick vänta till 20:30 innan vi kunde prata. Precis som jag undrade han vad jag gjorde där. Då jag inte skulle in där på över en vecka. Men läkaren i Norrköping hade nog tröttnat på mig. Men läkaren i Linköping hade tagit kontakt med en infektionläkare/forskare som bestämde att jag skulle in för operation två dager innan kuren var över. Så vi bestämde att jag skulle få mediciner där så jag klarade mig över påsken. Det enda var att jag var tvungen att fixa en del PK-prover på Norrköping-sjukhuset. Då jag tar Waran.
Så jag fick fira påsken tillsammans med Kajsa. Att få vara hemma var oerhört skönt.
Sedan bar det av med ambulans igen till Linköping och operationen. Pacemakeroperationen var under lokalbedövning. Pacemakern som läkarna Linus och Kåge satte in var av den mest avancerade typen. Den har två olika funktioner. För det första så styr den mina kammare så de går i jämntakt. Dels så ska den även klara av att väcka mig om jag för hjärtstillestånd. Som en defibrillator. Den delen kan även fungera som en en nollställare när jag får svårt blodtrycksfall. Pacemakern kan även surra som en mobilvibration ifall de vill att jag ska ringa till läkarna på sjukhuset. Den lilla maskinen kostar i runda slängar 150 000 kronor.
Doktor Kåge hade koll på Linus. Operationen tog nästan 2,5 timme med alla förberedelser. Själva operationen tog väl 1,5 timme ungefär. Det var ganska livat i rummet. En dansade läkare och det var ganska lättsamt då man hela tiden kunde snacka med kirurgerna och systrarna.
Efter det kom jag till avdelningen vid 16 tiden. Sedan kom en av läkarna och kollade pacemakern med en fjärrstyrning som han kopplade till en PC. Där kunde ha sedan ställa in de värden jag behövde. Dagen efter vid 08:00 så gjorde han en slutbesiktning av pacemakern, tog bort tryckförbanden så bara sårförbandet var kvar. Sen var det hemgång.
Trots att jag var mycket deppig under sjukhusvistelsen så var det ganska intressant. Även om jag var dödssjuk under en period så gjorde systrarna ett jättejobb. Måste ha varit ganska besvärlig vissa stunder. Nu känner jag nog alla sjuksyrror på hjärtkliniken i Norrköping.
Den mest otroliga undersökningen jag gjorde var att jag skulle få en sond ner i näsan in i svalget och ner i lungan och hämta upp 13 fragment från högerlungan. Jag gjorde undersökningen i Linköping på lungkliniken. Jag hade varit ganska nervös för den under helgen. På måndagen så åkt vi. Väl där fick jag ligga i ett rum med en patient till. Vi skulle göra samma sak. Vi fick en spruta i magen för att slappna av. Inandas lugnade medel och bedövning till svalget. De sa att man inte skulle söva men vara riktigt trött när de utförde undersökningen.
I slutet på bedövningen så sa jag till systern att "den sprutan visste var den tog".
En syster väckte mig att ambulanspersonalen var på väg om tio minuter. Då undrade jag när undersökningen skulle äga rum. Då hade den redan varit , för fem timmar sedan. Jag hade alltså sovit som en jävla gris under fem timmar. Min medpatient hade sovit lika gott han. Helt sjukt!!
Idag mår jag bra. Konditionen tar ett tag att få igång. Att vara sängliggandes tar mycket på musklerna så nu har jag nästan ständig träningsvärk. Försöker gå varje dag så jag får upp orken och kondisen. Pacemakern fungerar perfekt. Kändes direkt efter operationen att det lättade med andningen. Hostan försvann nästan direkt när hjärtat började slå normalt. Såret var egentligen inga problem att sköta. Gick väldigt smärtfritt.
Nu har jag inte haft besök av Kajsa på över 6 veckor, de sista tre veckorna har jag varit hemma. Då hon varit på praktik i Dalarna. Men imorgon kommer hon hem förhoppningsvis.
Så nu kanske man kan starta upp med bloggarna igen.
söndag 25 november 2012
2 år med Kungen och slaven.
Kungen och slaven fyller 2 år. Jag har haft en massa projekt med Kungen och slaven. Det första som kom ut var en sajt om olika gratisprogram som man kunde hämta plus en massa annat. Det var många som tankade från dessa sidor. Men för att bibehålla utbudet så vart det ohållbart. Så sidan fick gå ner i källaren.
Trots detta har bloggen överlevt och är nu min personliga blogg på nätet. Visserligen skriver jag inte så väldigt mycket. Dels så fick jag en lättare stroke i somras, men det är överstökat nu. Går lite trögare att skriva, men det är marginellt. Kungen och slaven lever i mitt twitter-konto samt Instagram-konto. Där jag heter kungenochslaven. :)
Förutom denna sida så har jag även Anders Stolt Social och G+ World.
Till er som gillar Minecraft så kan jag säga att Sketacraft går upp med nya server klockan 20.00 ikväll(söndag). Man hittar den på våran FB-sida: Sketacraft
Så nu får det bli lite födelsedagsfrukost.
Ta väl hand om er.
Etiketter:
Allmänt
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)