Google+

söndag 22 september 2013

Donuts


Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. Passar att piffa upp denna gråa dag.

Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

15 g jäst för söta degar
2 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
11-12 dl vetemjöl

Glasyr

75 gram smör
5 dl florsocker
½ dl vatten
hushållsfärg av valfri kulör
strössel
1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.

2 kommentarer :

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)