Google+

lördag 28 september 2013

Tips för bloggare del 1: Vilken blogg ska jag välja?

Tänkte jag skulle ge lite tips för folk som börjat blogga och de som bloggar för fullt. När man börjar blogga så är det viktigt att tänka på vilken portal du ska välja. Om man nu ska välja bloggportal eller bloggverktyg. Här finns det en uppsjö av olika verktyg. Wordpress, Drupal, Joomla och Blogger är några. På portalsidan finns det ännu mer att välja på.
Det man första man ska tänka på är två saker. Kan man föra över blogginläggen till en annan blogg? Kan man föra över kommentarerna till en annan blogg? Det är jäkligt viktigt. När man börjar blogga kanske det inte är så viktigt. Men efter några år, så blir det kanske nödvändigt när du behöver byta blogg. Alla bloggportaler lever inte för evigt, en del försvinner. Då står du där och inte kan föra över allt som du skrivit under flera år. 

Det man gör först är att kolla om bloggen man tänkt skriva på är att kolla inställningarna om man kan exportera/importera inläggen som man skriver. Kan man göra det så är allt frid och fröjd. Även om man kan föra över inläggen så är det inte säkert att kommentarerna följer med. 
Då finns det en tjänst som heter Disqus.

















Disqus är ett ypperligt verktyg. För det första så är det lätt att föra över dina kommentarer om du använt det från början. Du får också en chansen att diskutera ämnet i bloggen på ett helt annat sätt om andra använder Disqus. Man kan installera den på nästan varenda blogg som finns. Plus att det är gratis och du kan tjäna pengar på det. 
Man får en hel räcka med verktyg där man ställa in massor med inställningar. Många sociala nätverksfolk använder det, bara för att det är så otroligt bra. Även folk som har sina bloggar på Wordpress. 

Till sista kan jag bara säga att det värsta bloggen som finns är blogg.se. Där har du ingen möjlighet att göra några nedladdningar. Så har det varit sedan starten. De vill helt enkelt att folk ska stanna på sidan och ingen ska gå över till någon annan portal. Det är inte bara att man inte kan föra över bloggen utan sökmotoroptimeringen är helt under kritik, samt att många antivirusprogram larmar hela tiden att blogg.se är en av de mest spridande av virus på svenska nätet.
Det finns många personer som är framgångsrika, men kan inte lämna blogg.se pga att hela den gamla bloggen skulle försvinna då.

Så ta de första råden:

  1. Se till att bloggen kan exportera/importera din blogg.
  2. Se också till att kommentarerna går att flytta eller skaffa Disqus direkt, så du kan flytta alla kommentarerna vart du än flyttar din blogg.
Har du några frågor så kan du maila(andersstolt@live.se) eller skriva en kommentar här. 

1 kommentar :

  1. Det är ju typiskt att jag valde just blogg.se då

    SvaraRadera

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)