Italiensk korvgryta
Antal portioner: 4
Ingredienser:
200 g salami
300 g fläskfilé, stekt
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
200 g portabellosvamp
0.5 st zucchini
2 msk kalvfond
1 msk honung
1 dl vatten
400 g passerade tomater
0.5 kruka färsk rosmarin
2 dl kokta stora vita bönor
smör eller olja till stekning
salt och svartpeppar
Gör så här:
1. Hacka lök och vitlök. Skiva svampen, zucchinin och salamin.
2. Bryn dessa tillsammans på medelvärme i en gryta.
3. Tillsätt fond, honung, vatten och passerade tomater och koka i 8–10 minuter.
4. Strimla fläskfilén och lägg i den tillsammans med hackad rosmarin och bönor och låt allt bli varmt.
5. Smaka av med salt och peppar.
Lycka till
Kungens kock
söndag 7 juli 2013
Texasburgare med grönmögelost
Texasburgare med grönmögelost
Ingredienser:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
Gör så här:
1. Texasburgare
Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
5. Forma till burgare och grilla på grillen.
6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
9. Ostkrämen
Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
12. Servering
Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
13. På med locket och ät!
Lycka till.
Kungens kock
Ingredienser:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
Gör så här:
1. Texasburgare
Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
5. Forma till burgare och grilla på grillen.
6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
9. Ostkrämen
Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
12. Servering
Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
13. På med locket och ät!
Lycka till.
Kungens kock
söndag 30 juni 2013
Söndagsstek med gräddsås och potatisgratäng
Gammaldags stek med gräddsås.
Recept:
800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar
2 vitlöksklyftor
Sås:
1-2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar
Tillbehör:
gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.
Potatisgratängen
800 g skivad potatis
ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost
Så här gör du:
Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.
Lycka till.
Kungens kock
Recept:
800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar
2 vitlöksklyftor
Sås:
1-2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar
Tillbehör:
gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.
Potatisgratängen
800 g skivad potatis
ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost
Så här gör du:
Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.
Lycka till.
Kungens kock

söndag 23 juni 2013
Florida Cocktail ett alkoholfritt alternativ.
Florida cocktail.
Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.
Recept:
5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda
Så här gör du:
Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.
Sockerlag vad är det?
1 dl vatten
1 dl strösocker
Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.
Recept:
5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda
Så här gör du:
Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.
Sockerlag vad är det?
1 dl vatten
1 dl strösocker
- Blanda ingredienserna i en kastrull.
- Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
- Låt kallna och blanda goda drinkar!
Lycka till
Kungens bartender.

fredag 21 juni 2013
Kungens kock alternativ till jordgubbstårtan: Chokladmarängtårta mojito
Chokladmarängtårta mojito:
Ingredienser:
6 äggvitor
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
3 msk kakao
3 dl socker färska
hallon till garnering
mynta till garnering
extra hallon till servering
Fyllning:
2 äggulor
3/4 dl florsocker finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
2 msk hackad, färsk mynta
3 dl vispgrädde
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 150°C.
- Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp.
- Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet.
- Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna.
- Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar.
- Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden.
- Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.
Lycka till
Kungens kock
torsdag 20 juni 2013
Rubbad fläskytterfilé med potatissallad
Rubbad fläskytterfilé med potatissallad.
Rubb:
1 köttbuljongtärning
1 msk flingsalt
1 msk spiskummin
1 msk chiliflakes
0,5 msk rökt paprikapulver
2 tsk strösocker
2 tsk svartpeppar
1 tsk kardemummakärnor
Potatissallad:
500 g färskpotatis
2 lime, finrivet skal och saft
1 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 strimlad rödlök
1 tärnad avokado
1 finstrimlad röd chili
2 krukor koriander
Gör så här:
Börja med att koka potatisen till potatissalladen i lättsaltat vatten och låt svalna.
Mortla ihop rubben och gnid in köttbiten med kryddblandningen. Grilla så köttet får fin grillyta. Lägg sedan köttet på indirekt värme under lock resten av tiden.
Grilla totalt ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt vila 5 min innan det skärs upp.
Potatissallad:
Rör ihop limeskal, saft, olivolja, salt och peppar i en stor skål. Halvera potatisarna och blanda ner i dressingen. Vänd försiktigt ner rödlök, avokado, chili och klippt koriander.
Servera fläskytterfilén med potatissalladen.
Lycka till
Kungens kock
onsdag 19 juni 2013
Per Morbergs gubbröra
Per Morbergs gubbröra.
Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)
Gubbröra:
125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt
Till garnering:
4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån
Så här gör man:
1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.
Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf
Lycka till
Kungen kock
Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)
Gubbröra:
125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt
Till garnering:
4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån
Så här gör man:
1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.
Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf
Lycka till
Kungen kock

måndag 17 juni 2013
tisdag 11 juni 2013
Kungens kock: Bjuder på lunchsoppa
Broccoli- och ostsoppa
Recept:
1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk
Instruktioner:
Stöd mig
Recept:
1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk
Instruktioner:
- Fräs löken i smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills löken blivit krispig. Vispa i allt mjöl.
- Tillsätt broccoli och mjölk och koka på medelvärme tills broccolin blivit mjuk. Rör om då och då.
- Mjölet ska göra soppan tjockare. Tillsätt vit cheddarost och rör om tills den har smält.
- Krydda med salt och svartpeppar.
Lycka till
Kungen kock.
Etiketter:
Mat
söndag 2 juni 2013
I måndags-lunchlådan: Amerikanska pannkakor.
Amerikanska pannkakor.
Recept:
Instruktioner:
Lycka till.
Kungens kock.
Recept:
- 3 dl mjölk
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl mjöl
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk rapsolja
- 2 ägg
Instruktioner:
- Blanda ihop de två äggen med mjölken och vattnet
- Vispa i de torra ingredienserna
- Låt stå i ca 20 min
- Blanda i oljan i smeten
- Lägg i en klick smör i stekpannan och låt det smälta.
- Nu är det bara att börja steka pannkakorna på hög värme.
Lycka till.
Kungens kock.
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)