Google+

måndag 30 september 2013

Tips för bloggare del 2: Fotografier



När man bestämt vilken blogg du ska ha, så är dags att kolla över bilderna man ska ha på bloggen. Det spelar ingen roll hur duktigt du än tror att du är med dina bildredigeringar så är man alltid en amatör. Dte finns alltid nya saker man kan lära sig.  Nu behöver man inte vara ett proffs för att du ska få fason på dina bilder. Det finns bra genvägar att få fason på bilderna.
Jag kör mest med Photoshop. Men alla kan inte göra det(för dyrt). Men det finns massor med tjänster och program där man kan göra nästan precis allt som Photoshop kan göra. Här nedan kommer en rad program och tjänster du kan nyttja gratis.

Demoversion av Adobe Photoshop Elements 12 - Finns bara på engelska och några andra språk, ej Svenska.
Gimp 2 - Ett program som du installerar på datorn. Många tycker det är som Photoshop med mycket enklare.
Photoscape - Program du installerar på datorn. Kul och bra program.
Picasa - Är Googles program att göra bildredigeringar. Ett bra program, där man ordna bilderna i album, inte bara bildredigera. Här kan även dela på Google+.

Flickr - Bli medlem och du kan göra en hel massa fotoeffekter där.
Pixlr-o-matic - Du kanske känner igen denna app från mobilen. Finns även till datorn och som onlinetjänst. Förinställda effekter.
Phixr - Även detta är en onlinetjänst med ganska coola effekter.

Använder man Google Chrome så finns här en uppsjö av tillägg, de mesta är gratis. Kolla här.

Här nedan är två bilder, där dena ena är gjort i Phixr för att visa vad det kan göra med några klickningar. Det tog ett par minuter att fixa bilden och upp med den här. Filtret är ett förinställt filter, och texten är så kallat meme. Snabbt enkelt och kostnadsfritt.













Man kan hålla på att grotta in sig i sina bilder hur mycket som helst. Tänka bara på att inte överredigera bilderna, det ser så billigt ut. Framför att när det gäller hudeffekter. Och vänd era bilder rätt när du lägger upp dem på bloggen. Finns egentligen inget värre än bilder som är uppochner eller på sniskan. Folk ser på era bilder som en del av er blogg. Har du taskiga bilder så är det inte så troligt att folk kommer tillbaka. Så var lika noga med era bilder som med era texter. Helheten är det viktigaste.

söndag 29 september 2013

Strozzapreti med köttfärssås


En mycket god pastarätt där det vita vinet och lagerbladen lyfter köttfärsragun till höga höjder. Hittar man inte strozzapreti går det naturligtvis bra med andra pastasorter.

Ingredienser (4 portioner)

Pasta
500 g strozzapreti
salt
Köttfärssås
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 finhackad gul lök
2 lätt delade vitlöksklyftor
½ finhackad morot
1 finhackad liten bit rotselleri
2 msk tomatpuré
1 ½ dl vitt vin
1 burk hela tomater i tomatsås
1 köttbuljongtärning
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
Garnering
1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisningar.
  2. Bryn nötfärsen på hög värme i olivolja. Den ska bli något krispig och bränd. Lägg undan på en tallrik.
  3. Stek lök, vitlök, morot och selleri i köttskyn i några minuter.
  4. Lägg nötfärs, de stekta rotfrukterna, tomatpuré, vin och tomater i en gryta eller kastrull. Låt koka upp.
  5. Lägg i buljongtärning och örter och låt sjuda på låg värme i 45 minuter. Tillsätt vitt vin eller vatten vid behov. Rör om då och då.
  6. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  7. Servera med riven parmesanost.

lördag 28 september 2013

Tips för bloggare del 1: Vilken blogg ska jag välja?

Tänkte jag skulle ge lite tips för folk som börjat blogga och de som bloggar för fullt. När man börjar blogga så är det viktigt att tänka på vilken portal du ska välja. Om man nu ska välja bloggportal eller bloggverktyg. Här finns det en uppsjö av olika verktyg. Wordpress, Drupal, Joomla och Blogger är några. På portalsidan finns det ännu mer att välja på.
Det man första man ska tänka på är två saker. Kan man föra över blogginläggen till en annan blogg? Kan man föra över kommentarerna till en annan blogg? Det är jäkligt viktigt. När man börjar blogga kanske det inte är så viktigt. Men efter några år, så blir det kanske nödvändigt när du behöver byta blogg. Alla bloggportaler lever inte för evigt, en del försvinner. Då står du där och inte kan föra över allt som du skrivit under flera år. 

Det man gör först är att kolla om bloggen man tänkt skriva på är att kolla inställningarna om man kan exportera/importera inläggen som man skriver. Kan man göra det så är allt frid och fröjd. Även om man kan föra över inläggen så är det inte säkert att kommentarerna följer med. 
Då finns det en tjänst som heter Disqus.

















Disqus är ett ypperligt verktyg. För det första så är det lätt att föra över dina kommentarer om du använt det från början. Du får också en chansen att diskutera ämnet i bloggen på ett helt annat sätt om andra använder Disqus. Man kan installera den på nästan varenda blogg som finns. Plus att det är gratis och du kan tjäna pengar på det. 
Man får en hel räcka med verktyg där man ställa in massor med inställningar. Många sociala nätverksfolk använder det, bara för att det är så otroligt bra. Även folk som har sina bloggar på Wordpress. 

Till sista kan jag bara säga att det värsta bloggen som finns är blogg.se. Där har du ingen möjlighet att göra några nedladdningar. Så har det varit sedan starten. De vill helt enkelt att folk ska stanna på sidan och ingen ska gå över till någon annan portal. Det är inte bara att man inte kan föra över bloggen utan sökmotoroptimeringen är helt under kritik, samt att många antivirusprogram larmar hela tiden att blogg.se är en av de mest spridande av virus på svenska nätet.
Det finns många personer som är framgångsrika, men kan inte lämna blogg.se pga att hela den gamla bloggen skulle försvinna då.

Så ta de första råden:

  1. Se till att bloggen kan exportera/importera din blogg.
  2. Se också till att kommentarerna går att flytta eller skaffa Disqus direkt, så du kan flytta alla kommentarerna vart du än flyttar din blogg.
Har du några frågor så kan du maila(andersstolt@live.se) eller skriva en kommentar här. 

Mangoglaserad kycklingklubba.


Servera gärna kycklingklubborna med klyftpotatis.

Ingredienser (4 portioner)

4 tinade kycklingklubbor
2 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten

Glaze
2 msk soja
1 dl mango chutney
1 msk sesamolja
2 msk honung
1 tsk sambal oelek
2 msk tomatketchup

Tillagning

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar.
  2. Lägg i och sjud klubborna c:a 20 minuter.
  3. Ta upp dem och låt svalna.
  4. Vispa ihop ingredienserna till glazen.
  5. Grilla kycklingklubborna 2-3 minuter på hög värme på utegrill eller i ugnen (275 grader). Pensla försiktigt med lite av glazen under tiden.
  6. Pensla kycklingklubborna en gång till med glazen när de är färdiggrillade.
  7. Servera med ugnsbakade potatisklyftor och rucolasallad.

fredag 27 september 2013

Kattungen som räddas av brandmän.

Här är en video som visar att inte bara människor får räddning vid brand.


Efterspelet:

torsdag 26 september 2013

Malin Jonssons blogg


Namn: Malin Jonsson
Ålder: 23 år i oktober
Ort: Stockholm

Malin Jonssons blogg är en ypperlig blogg. Hon har bloggat sedan januari 2008 på två olika bloggar. Man blir glad att besöka hennes blogg. Det finns en massor att kolla på. Det är inte överdrivet med text, utan bilderna får tala istället. 

Hon blandar sina intressen på ett bra sätt. Fotografierna är top notch. Outfit-bilderna har inga halshuggna huvuden, utan är oftast i helkroppsfigur. Precis som man vill att en blogg ska se ut. Malin uppdaterar den dagligen, ofta flera gånger per dag. Bilderna på hennes matlagning och bakning är suveräna. 
Man kan dela upp bloggen i olika delar. Foton, outfit, konserter, musik, bak, mat och en hel del bilder på sin katt, Pelle. Och sen är pojkvännen med på ett hörn ibland. 

Jag är väl inte känd att lägga ut mina outfitbilder om man säger så. Outfitbilder brukar vara rätt tramsiga och ta en massa plats. Malin däremot har ett jäkla bra system med sin outfitbilder. Hon lägger ihop två bilder på bredden och that´s it. Mer behövs egentligen inte för man ska se vad hon har på sig den dagen. 


Jag har följt bloggen ett tag och man fastnar lätt på den. Massor med kategorier och och varierande intressen gör att man håller sig kvar. Det kanske är det bästa betyget på en blogg.

Här ska jag försöka mig på att ta fram min favoritbild på Malin. Hon har en massa bilder på sig själv och de är alla bra. Men jag valde en bild på henne och sin katt Pelle(i dagligt tal Pellefjant). Så det här är min favorit bild på Malin.

                                                                                                          
Ställde fem snabba frågor till Malin: 

Kamera du använder? 
Jag fotar med min Nikon D7000 och sen har jag en Canon SX230 HS som jag har med mig på konserter där systemkameran inte får följa med.
Favoritblogg?
Favoritplagg?
Någon skön t-shirt från Glamour Kills.
Drömsemester?
Sydafrika! Jag vill gå ner i en bur och titta på vithajar.
Bästa känslan?
Riktigt svår fråga men jag får nog ta känslan när man ser första snön falla, jag tycker att det är supermysigt!

Malins bloggar:

Mina tidigare favoritbloggar:

Givetvis så frågade jag Malin om lov att använda de bilderna som finns i denna bloggpost.

Niklas testar Trinidad Scorpion Moruga.

Min vän Niklas Börsting från Google+ som är en suverän fotograf och har en del tokiga egenheter för sig har testat världens starkaste chili, Trinidad Scorpion Moruga. Jag kan rekommendera att inte göra det själv. Det är förenat med livsfara.

Lite fakta om Trinidad Scorpion Moruga:

Trinidad Moruga Scorpion (Capsicum chinense)
Den 6 Februari 2012 tillkännagavs att New Mexico State University (Numex) hade uppmätt en högsta styrka på Trinidad Moruga Scorpion till 2.009.231 Scoville.
Detta är det första chilitestet som utförts på strikt vetenskapliga grunder.
Tidigare har enstaka chilis lämnats in till olika testinstitut vilket har skapat spekulationer om riggade testresultat och köpta test.
I detta fall har en stor mängd chiliplantor av olika chilisorter planterats på fyra olika platser och man har sedan samlat in slumpvis mogna frukter av varje chilisort.
Chilin har torkats och malts till pulver som man sedan har uppmätt styrkan på.

onsdag 25 september 2013

Robert Rodriguez's, Sin City Breakfast Tacos.

Här kommer världens absolut bästa tacos. Fredagsmyset med tacos får en helt ny innebörd när du gjort tacos på filmregissörens Robert Rodriguez's vis. Det går snabbt att fixa det. Var beredd med pennan och skriv ner receptet. Det är det som är det fina att skriva ner det själv. Man får ta om det några gånger, men sen kan man receptet utan något recept.


Bondomelett


Ingredienser (4 portioner)

Omelettsmet

8 ägg
3 msk vatten
salt
svartpeppar
1 msk smör

Fyllning

50 g champinjoner
1 rödlök
5 kokta potatisar
2 tomater
½ fänkålsstånd
½ gul paprika
1 salladslök
timjan till garnering

Tillagning
  1. Blanda omelettsmeten. Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar.
  2. Ansa och skiva champinjonerna. Skala och skiva löken.
  3. Skär de kokta potatisarna i skivor. Skölj och skiva tomaterna.
  4. Skölj och skiva fänkålen. Skölj och kärna ur paprikan och skär i skivor. Skär salladslöken på tvären.
  5. Stek svampen och grönsakerna i smör tills de blir gyllenbruna. Sänk värmen något och häll omelettsmeten i pannan.
  6. Rör försiktigt tills omeletten stelat. Salta och peppra. Garnera med färsk timjan.

tisdag 24 september 2013

The Old Reader


Många har känts sig lite vilsna när Google Reader försvann. Jag kör med Feedly som min huvudläsare av mitt RSS-flöde. Men har testat en hel läsare, men jag snubblade över denna häromdagen, den heter The Old Reader. Du kan logga in med både Google+ och Facebook och även följa folk på båda nätverken om de har The Old Reader.

Just nu testar jag den bara på de bloggar jag följer. Det fungerar bra. Man kan ställa in så du kan se posterna fullt ut i läsaren. Det är även lätt att importera från andra läsare. De som är vana vid Google Reader kommer känna igen sig en del. Testa om du inte har hittad din ultimata RSS-läsare.

Till The Old Reader.


Länkar bloggar.



Tänkte jag skulle erbjuda lite plats så folk kan få en länk till sina bloggar här på sidan. Det du gör är att skriv din länk här på kommentarer eller skicka ett mail till mig andersstolt@live.se.
Du får en permanent länk här på första sidan till din blogg. Givetvis ska bloggen uppdateras regelbundet. På länken står det när ditt sista blogginlägg postades.
Har du någon vän som bloggar, så tipsa om detta.

♥♥♥

måndag 23 september 2013

Mustig korvgryta med pasta


Enkel och snabb rätt som passar bra till lunchboxen.

Ingredienser (4 portioner)

1 gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1 msk balsamvinäger
300 kolbasz
2 dl svarta oliver
1 msk torkad salvia
salt
nymalen svartpeppar
1 dl hyvlad parmesanost
400 gram papardelle eller annan bandspaghetti

Tillagning
  1. Sätt på vatten till pastan och stoppa i pastan när det kokar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek löken
  4. Skala och finhacka vitlöken och låt steka med ett litet tag.
  5. Tärna tomaterna och tillsätt samtidigt som balsamvinägern. Låt puttra 7-8 minuter.
  6. Skär korven i slantar och lägg i tillsammans med salt, peppar och salvia.
  7. Låt puttra 1 minut till och strö till sist över oliverna
  8. Lägg upp pastan på tallrikar och häll över korvgrytan.
  9. Hyvla över parmesan och servera.

Profilen på Google+ är viktigt om du har en Youtube-kanal.

söndag 22 september 2013

Lite om min sjukdom och vad ett socialt nätverk kan göra för att man ska må bra.

Söndag är ganska mysiga. Idag har jag rest mellan Motala och Norrköping med tåg. Varit hemma hos farsan och hans fru. Vädret har varit vackert sen i fredags, men idag var det bara regn, rusk och blåsigt. Så jag kom hem som en blöt katt efter promenaden från spårvagnen.
Nu i veckan blir det att fixa en prover. Jag går ju på Waran, vilket är ganska skitmedicin, rentav livsfarlig.
Det är ett blodförtunnande medicin. Det gäller att man ligger i spannet mellan 2-3. Så man får ta prover mellan 2-3 veckors mellanrum. Provet tar bara några minuter, och man för svar direkt hur värdet ligger. Sedan tar jag en massa andra mediciner.

Dessutom har jag en pacemaker inopererad strax nedför nyckelbenet. Jag var ju otroligt dålig under vintern och våren. Låg inne på sjukhus i tre månader. Detta står här i ett annat inlägg på bloggen.

Pacemakern har räddat mitt liv. Den är ganska stor, men är en otroligt avancerad. Den kostade 153 000 spänn, som en mindre bil ungefär. :)
Så det är ju tur att vi har skatt i detta land. Framför allt när detta händer. Tyvärr så är många unga som har en pacemaker inopererade. När jag har legat på sjukhus så är det allt från 5-6 åringar upp till 80-åringar som lägger på hjärtkliniken. När jag hade min hjärtinfarkt för över två år sen så lunchade jag med en tjej på 17 år. Hon hade samma hjärtinfarkt som mig. Tjejen var smärt och vältränad, så det vem som helst kan drabbas av det, och det krymper ner i åldrarna. Men jag är oerhört tacksam för sjukvården i Sverige. Även om jag var hög på morfin och var riktigt deprimerad över min situation, så var alla syrror så jäkla trevliga. Förstår inte hur de stod ut.

Min tjej var en klippa som tog sig tid att komma till mig varje dag. Även om hon pluggade som ett djur. Oerhört tacksam för att hon finns i mitt liv. När jag kom hem från sjukhuset så hade ett gäng på Google+ fixat en fruktansvärt stor blombukett.

Det visar vad folk kan göra på ett socialt nätverk. Folk som man egentligen inte känner, men som man har snackat online med. Jättekramar till alla på Google+.

Nu ska jag kolla klart på Wallander och mysa med min katt(Grizzly) som jag inte sett på två dagar. 

♥♥♥

Donuts


Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. Passar att piffa upp denna gråa dag.

Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

15 g jäst för söta degar
2 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
11-12 dl vetemjöl

Glasyr

75 gram smör
5 dl florsocker
½ dl vatten
hushållsfärg av valfri kulör
strössel
1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.

lördag 21 september 2013

Vättern

Jag är uppväxt med Vättern. Har sett vad sjön är kapabel till. En ganska smal sjö, med ett stort djup. Behövs inte så mycket vindar för att det ska blåsa upp till en ganska hård sjö. Det är väl inte för inte som många båtar gott i kvav i sjön.















När jag var yngre och bodde i Motala var vi mycket på Vättern. Kompisen hade båt, så man fiskade, badade och raggade brudar på sjön. Förr fanns det en fiskeflotta i sjön. Men idag är det bara fritidsfiskare plus yrkeskräftfiske som finns. Finns en hel del laxfiske i sjön. Sveriges sydligaste harr finns i sjön. Har sett harrens "segel" nere vid Omberg. Att det finns så mycket lax i sjön beror nog på det stora djupen och att vattnet är kristallklart. Även laken trivs i det klara vattnet. Förr så "klubbade" man lake när isen hade lagt sig.
Förr när isen hade lagt sig över hela sjön, så kunde man sig till västgötasidan per bil. Idag med våra milda vintrar så frysen sällan sjön till helt. Iår gjorde den det, men bara under några dagar.
Det sägs att under Vättern finns det än lika stor undervattensjö som förser sjön med det klara vattnet. Om det är en skröna eller inte får vara osagt.

Tyvärr så har jag inte varit ute på sjön de sista åren, men min far bor vid Vätterns strand så man kan ta lite kort på solnedgångarna.




fredag 20 september 2013

Biff Stroganoff


Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. 

Ingredienser (4 portioner)

500 g ryggbiff
1 msk smör
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
½-1 tsk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
1 msk mjöl

Tillagning

  1. Skär köttet i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör. Lägg på ett fat.
  3. Borsta bort jord och skiva champinjonerna. Stek champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat ur. Lägg på ett fat tillsammans med löken.
  4. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
  5. Tillsätt den brynta lök och den stekta svampen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Låt fräsa ytterligare 5 minuter.
  8. Rör i grädde, tomatpuré och dijonsenap.
  9. Pudra på mjöl och rör runt ordentligt.
  10. Låt såsen koka i några minuter.

torsdag 19 september 2013

Kommentarerna på bloggen.



Nu har jag gjort färdigt alla inlägg från blogg.se. Vart en hel del, men allt är fixat med datuminställningar och hela faderullan. Tyvärr kommer inte kommentarerna med, då blogg.se vägrar ge sina bloggare möjligheten att exportera deras bloggar till andra portaler. Hade en massa kommentarer där.

Tyvärr så har jag fått ge upp Google+ kommentarerna här på Kungen & Slaven. Jag vill att alla ska kunna kommentera bloggen utan att för den skull vara kopplat till ett speciellt nätverk. Så nu kan man göra som man vill. Finns en hel del nätverk som man kan logga in på så man ser vem man är, eller bara köra med namn och webbadress eller bara vara helt anonym. Gör faktiskt att kommentarerna blir mer levande för de som läser och skriver kommentarerna.


onsdag 18 september 2013

Kör på med Kungen & Slaven igen.


Håller på att föra över min blogg.se till denna blogg som jag har haft i snart tre år. Många bloggar har passerat revy för mig. Men Kungen & Slaven har alltid funnits där. Egentligen var det Spiderweb Project från början, men det blev Kungen & Slaven för hela slanten sen. Det har alltid varit en personlig blogg för mig. 
Jag har även haft plattformar på den. Som Wordpress och Drupal. Men jag har alltid kommit tillbaka till Blogger. Det är en jäkla skillnad. Lätt att fixa och framför allt inge jäkla bök om man ska göra något. Håller på med Wordpress på andra bloggar, men jag har alltid hävdat att driva en blogg ska vara enkelt. Det är Blogger. Även om andra tycker annat. 

Blogg.se är rena mardrömmen. Går lätt att fixa, men är fruktansvärt jobbigt att fixa så du kan optimera den  för SEO. Om man sedan ska flytta över en blogg.se till en annan blogg så är det nästan omöjligt. Där har blogg.se stannat i utvecklingen sedan många år. 

Men nu kommer jag att blogga här igen och jag kör med kommentarer som publiceras direkt på Google+. Vilket är jäkligt bra. Plus att man kan publicera bloggen direkt på Google+ så fort jag trycker på publiceringsknappen. 

Mat, godis och bakning kommer i fortsättningen vara här med. Nu ska jag fortsätta att få in de gamla inläggen från blogg.se 

tisdag 17 september 2013

The old barn


Jag trodde jag hade förlorat denna bild. Den är tagen för ca 7 år sen. Jag jobbade som dräng på den tiden. Men fotade nästan jämt. Hade en kompaktkamera i fickan så jag alltid kunde ta bilder. Den här ladan var lite speciell. Snygg regelverk och en plattform ganska högt. Problemet var att man var tvungen att kliva upp jättetidigt för att få en motljusbild. Motljuset var tvunget när det gäller att få genomlysta bräder. Det gick ju bra till slut. 
 
Men mest nöjd är att bilden hittade hem igen. 
 

Köttfärsjärpar


Ingredienser (4 portioner)

800 g köttfärs, gärna av vilt
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar

Garnityr, t. ex.

1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja

Dressing

1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar

Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blötlägg ströbrödet i mjölken.
  3. Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar.
  4. Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan.
  5. Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar.
  6. Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
  7. Gör en gräddsås och håll den varm.
  8. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  9. Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara.
  10. Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.

lördag 14 september 2013

Min värsta outfitbild på Pinterest.

Den här bilden nedan är min absolut mest pinnade outfitbild på Pinterest. Den har delat 309 gånger och gillats 70 gånger. Trots att det är en huvudlös modell. Populära bilder som denna brukar pinnas rätt friskt av de som pinnar för mig. Så av de 309 som delat bilden från mig har säkert delats ett par tusen gånger efter det.
Så har du några outfitbilder eller andra bilder som du vill ska synas på min Pinterest så säg till här på kommentarer och en länk. Då länkar jag dina outfitbilder direkt till originalposten, så du får fler besökare. :)
 
 
 Nu är det inte den mest delade bilden på min Pinterest, finns några som har över 1000 delningar. 

iPad, så kan man också använda den.

Har du tröttat på din slöa iPad? Då har du faktiskt ett nytt användningsområde för den lilla paddan. ;)
 
 

Ingredienser (20 portioner)
250 g mörk blockchoklad
1 ½ dl vispgrädde
1 msk smör
2 msk kardemumma

Överdrag
250 g blockchoklad
100 g kakao

Tillagning
  1. Smält chokladen i vattenbad och blanda med vispgrädde, smör och kardemumma. Ställ kallt i 20-30 minuter tills smeten är halvstelnad.
  2. Spitsa ut 20 kulor på en tallrik och ställ i frysen 5-10 minuter.
  3. Smält blockchokladen i vattenbad.
  4. Ta ut kulorna ur frysen och doppa dem i den smälta blockchokladen och ställ dem på ett fat bestrött med kakao.
  5. Ställ i fatet i frysen ca 5 minuter.
  6. Ta ut tryfflarna och rullar runt dem i kakaon. Servera rumsvarma.

måndag 9 september 2013

Epic fail som bloggare gör.

 
Det finns vissa som gör radikala fel när det gäller att blogga. För det mesta så är man inte medveten om felen. Men en del har medvetet gjort riktigt stora fel. Finns många jag känner som inte går in på såna bloggar där det är så uppenbart där fel görs som stör läsarens intryck. Här är en lista som jag själv får mig att gå upp i spinn.
  1. Bloggen har ingen länk eller header som tar dig till bloggens framsida. Stort epic fail!!!!
  2. Länkar körs i samma flik som bloggen. Du vill väl att din blogg ska finnas upp så läsarna kan försätta läsa din blogg även om de länkas till en annan sida. Jäkligt lätt att fixa.
  3. Bilder som har avhuggna huvuden. Kolla modemagasinen varför inga modeller har huvudlösa kroppar. Det finns en anledning. Som fotograf som är det så jävla fel att stympa kroppar på det sättet. Vill man inte vara med på bild, så skit i det i så fall. Allra värst är de som tar bilder med halvt huvud eller inga fötter på en helbild på en människa, och sedan publicerar bilderna.
  4. Suddiga bilder!! Man har sett ett inlägg där man har flertalet bilder, där många är skarpa, men så dyker det upp grymt suddiga bilder i samma serie. Även om posen var jättefin så tar man inte med en sån bild. Intrycket blir bara att man är slarvig med sina inlägg och man skiter i att det är lite suddigt. Själv tar jag bort såna bloggar från mitt RSS-flöde och Bloglovin direkt.
  5. Förbjuda högerklick. Alltså detta är 90-tal och så epic fail. Vill man skydda sina verk så läs detta. Högerklick som många tror ska skydda sina bilder är så förlegat. Men högerklick man man göra så mycket mer med. Man kan aktivera program om man vill spara en viss blogg som RSS-flöde, lägga till favoriter i sin SpringPade och mycket mer. För er som ändå hävdar motsatsen att det skyddar era "verk" så kan jag säga det att om du vänsterklickar och håller kvar den och drar upp bilden i adressfältet i din webläsare. Så har du bilden direkt i egen hög person och kan högerklicka på den och spara bilden som du vill. På 90-talet var det lite mer svårt att kringgå detta. Men idag har högerklick-förbud ingen som helst betydelse längre. Se till istället att skydda era verk lagligen som länken här ovan.
  6. Förinställda inlägg men någon bild som alla har sett tusen gånger och med någon enkel mening. Är så uppenbart för att hålla bloggen vid liv bara genom att göra på detta sätt. Då är det bättre att göra ett rejält inlägg per dag än att fylla bloggen med massa trams. Då kommer läsaren att uppskatta de inlägg du gör istället.
Det var min lista på epic fail som bloggare gör. Punkterna 1-3 är väl det som folk irriterar sig mest på. Så fundera lite på hur du själv gör.
Gör om och gör rätt!

Paella


Ingredienser (4 portioner)
1 kyckling i mindre bitar
8 scampi, eller havskräftor
20 blåmusslor
2 bläckfiskar (tioarmad calamaris), rensade och skurna i ringar
4 dl paellaris eller risottoris
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 paket saffran
1 liter kycklingbuljong
2 paprikor, skurna i bitar
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor, frysta
salt och peppar

Tillagning
  1. Värm kycklingbuljongen i en kastrull och tillsätt saffran.
  2. Bryn sedan kycklingdelarna i paellapannan, ta upp dem och låt löken gå mjuk i samma panna, den ska inte brynas.
  3. Efter ett tag tillsätter man vitlöken, paprikan och tomaterna, sedan bläckfisken och kycklingdelarna. Salta och peppra.
  4. Häll sedan i riset och slå kycklingbuljongen över, det ska precis täcka. Täck med aluminiumfolie och låt sjuda i 20-25 minuter, späd med mer buljong om det behövs.
  5. När 5 minuter av koktiden återstår tillsätter man de övriga skaldjuren och de gröna ärtorna.
  6. Låt paellan stå i 5-10 minuter och vila innan den serveras med bröd och eventuellt en sallad.

lördag 7 september 2013

Churros


Churros är ett spansk godis som är populärt i många delar av världen. Man kan både använda dem till tilltugg till kaffet, men även som godis. 

Ingredienser (6 portioner)
2 ½ dl vatten
125 g smör i tärningar
1 krm salt
1 msk socker
2 dl vetemjöl
4 ägg
florsocker
Tillagning
  1. Hetta upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull under omrörning.
  2. När det börjar koka tas kastrullen från värmen.
  3. Vispa ner mjölet, lite i taget, till en jämn smet.
  4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och rör i ungefär 30 sekunder tills det bildas en deg som släpper lätt från botten.
  5. Ta kastrullen från värmen och låt svalna i 5 min.
  6. Tillsätt äggen, ett och ett, under omrörning tills degen blir blank och spritsbar.
  7. Värm oljan i en kastrull till 180 grader. Fyll smeten i en spritspåse med 8 mm stjärntyll.
  8. Spritsa ner 3-4 cm-rullar av smeten i oljan. Fritera tills churron fått fin brun färg. Ta upp och låt rinna av.
  9. Strö över florsocker.

torsdag 5 september 2013

En promenad i skogen.

Var härom dagen i skogen. Behövde lugn. Skogen ger mig trygghet och lugn. Har alltid gjort det. Skulle kunna tänka mig att bo en jordhåla som en liten hobbit. Vore så skönt. Men inte i den skogen jag var i. Den ligger nästan mitt i Norrköping och heter Vrinneviskogen, ett naturreservat som man kan knalla i. Finns lite motionspår också. 
Mitt mål brukar vara dammen(sjön) och sitta där och kolla lite på fåglar. 
Vart några bilder på skogen. ;)
 
 
 

Chokladmarängtårta mojito


Ingredienser:
 
6 äggvitor 
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice 
3 msk kakao 
3 dl socker färska 
hallon till garnering 
mynta till garnering 
extra hallon till servering
 
Fyllning:
 
2 äggulor 
3/4 dl florsocker finrivet skal av 1 lime 
1 msk färskpressad limejuice 
2 msk hackad, färsk mynta 
3 dl vispgrädde
 
 
Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 150°C. 
  2. Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp. 
  3. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet. 
  4. Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna. 
  5. Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar. 
  6. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden. 
  7. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.

onsdag 4 september 2013

Skräcken på en jobbintervju.

Hahaha....man kan nästan känna skräcken som kommer över personerna som blir utsatta för detta.
 
 

tisdag 3 september 2013

Nevnarien - Elin Kero

För mig är Elins blogg en av de absolut bästa bloggarna i Sverige. De som inte vet det så är Nevnarien alviska och betyder Elin Kero. Därav namnet på bloggen. Hon började blogga 2005, men började skriva på allvar den 1 februari 2007. Jag har följt Elins blogg under många år och man kan säga att hennes sida och fotograferande har utvecklats otroligt mycket.
Hon har alltid varit personligt med sin blogg och svara väldigt ofta på de kommentarer som kommer in på inläggen. Det är ganska ovanlig bland stora bloggarna. När jag frågade via mail om jag fick låna några bilder för detta inlägg så kom svaret inom en kvart. Det gör henne stor för många skiter i mail och kommentarerna.

För mig så har Elin bilderna, personligheten, texterna och en touch på sin blogg som ingen har. Man blir varm av de bilder hon leverara till sina läsare.
Dessutom så kommer hon med tips hur hon gör sina bilder. Bloggen är inte bara en blogg utan även en vlogg. Videoklippen är ganska roliga och ibland lite "crazy".

Man för följa henne genom tokigheter, tråkigheter, glädje och sorg. Det som gör henne stor i blogg Sverige är att hon aldrig stöter sig med andra bloggare. På det sättet är hon trygg med vad hon gör. För det är ganska vanligt att avundsjuka är ganska utbrett i bloggosfären. Tror jag aldrig sett en enda taskig kommentar bland hennes inlägg.

Nu är hon inte bara en duktigt fotograf, utan jobbar på en fotofirma, gör sina egna bildredigeringar, gör illustrationer och riktiga konstverk. Dessutom är hon djurälskare.

Hennes syrra Hanna här även hon gjort bra ifrån sig med kameran. Och de verkar ha jäkligt kul ihop. 
Min absoluta favoritbild på Elin är nog denna:

Hon har även hunnit med lite priser och nomineringar:
Vinnare av Årets Foto- & Designblogg i Veckorevyns Blogawards 2009
Nominerad som Ambassadör på Jönköpingsgalan 2010
Nominerad till Årets Kulturblogg i Veckorevyns Blogawards 2011
Nominerad till Årets Fotoblogg i Veckorevyns Blogawards 2013, rösta på mig här: Rösta på Nevnarien på Veckorevyn´s Blogaward.
Jag har rösta på henne och givetvis tror jag hon kommer vinna Blogawards för årets bästa fotoblogg.
Bloggen: Nevnarien.se
I
nstagram: @nevnarien
Twitter: @nevnarien
Bilderna på denna post har jag givetvis frågat Elin om lov att använda.

Då jag inte kunde föra över kommentarerna från blogg.se så gjorde jag en skärmdump på Elins svar.



måndag 2 september 2013

Lite bilder från Motala.

Var hos farsan för en vecka sedan. Här är några bilder från den trippen. 
 
 
 

Söket på din sida är alltid viktigt.

 
SEO(Search engine optimization) är alltid lika viktigt för alla sajtägare. Även om du har en blogg en eller en vanlig hemsida. Ni som skriver här på blogg.se har kanske inte det bästa förutsättningarna att få ett sökord som du vill ska hamna högst upp i sökresultatet. 
Ska man börja någonstans, som är hela grunden för alla sajter på nätet, och så har det varit sen internet startades. Det är meta-taggarna. Beskriving och nyckelord. Kan du få till detta så är mycket vunnet. 
 
Så här ser taggarna ut här nedan, dessa ska finnas mellan <head> och </head>, och ingen annanstans. Nyckelorden kan vara rätt många. Det ska bara relevant för din sida.
När det gäller beskrivningen så är det en del man bör tänka på. För att crawlerna(sökrobotarna)ska finna sökord som relevata, så bör orden finnas i titeln, beskrivningen, nyckelorden och även helst i dina texter. En beskrivning ska helst innehålla 156 tecken. Robotarna är listiga, om du skriver för kort så ser dom den som en icke seriös sida utan ratar den.
Man kan även skriva dina sökord med fet stil, som i mitt fall Anders Stolt eller Finrod, villa man att sökrobotarna ska extra någa så skriven man de sökord i dina texter med fet stil. Du kanske har sett detta på andra sajter.

Om du har en blogg på en portal, typ blogg.se så har du säkert inte dessa taggar. Kopiera dess och sätt in dem i kodmallen. Kom ihåg att ändra det som är skrivet mellan "-tecknen. 

Beskrivning:
<meta name="description" content= "Tips och råd om hur du ska handskas med de mytomspunna meta-taggarna i samband med att du gör en sökmotoroptimering">

Nyckelord:
<meta name="keywords" content="meta-taggar, metataggar, meta description, meta content, sökmotoroptimera med metataggarna, meta taggarna, meta taggar, meta tags, sökmotoroptimering meta">
Här nedan finns en länk där du kan skriva in din sajt och sökordet som du vill att sajten ska stå för. Man får en del tips när betygen inte är högt. 
 
Kan även säga att en titel på din sajt ska innhålla 64 tecken för att det ska vara optimalt.

Kom ihåg att upprepningar är a och o för att din sajt ska finnas högt upp i söket. ;)
 
Har du problem så kontaktar du mig, via en kommentar, kik eller mail andersstolt@live.se. Min kik finns i till höger på sidan.

Swedish for dummies!

Här är kille som kan den svenska språket perfekt. Morgonens garv!!
 
 

Världen utan mobil.

Så skulle det gå med med världen utan mobilen. ;) 
 
 

Min pöjk!

En helt ointressad Grizzly. Den lille skiten sover när vi ska fotograferas ihop.

söndag 1 september 2013

Nu är hösten här.


Hösten kom intågandes idag i Norrköping. Med buller och bång. 14 grader och blåsigt, senare framåt kvällen så åskade det rejält. Nu vid kvart över åtta är det 14 grader, och inatt ska det 5 grader. Blir till att stänga fönstret som stått öppet sen i maj. Shortsen lades undan och ett par jeans och en hoodie åkte på när jag var ute.

Jag har annars mått rätt dålig, men det tar vi en annan gång. Plus att nätet har fungerat fruktansvärt dåligt här. Hade så gärna snackat med min älskling idag. Men vi kunde skriva lite på Viber. Men förhoppningsvis så kan vi snacka imorgon.

Blir lite Wallander ikväll med Grizzly på bröstet. Det gillar han. Hoppas ni haft en bra dag och helg. Var rädd om er i veckan som kommer. 
♥♥♥♥♥

Visste du att??

Att man kan göra symboler med ditt tangentbord typ: ☺♣♠○♥☻©™ Det man gör är att använda alt-knappen och en sifferkombination. Jag kan inte svara på hur det är med Macarna, det får du som använder dessa ta reda på själv. Här några kommandon som du kan använda. 

Kommer komma fler tips hur man kan använda sin dator som du säkert inte visste. Så bokmärk med eller ligg till mig på Bloglovin eller Blogkeen
 
Hoppas ni haft en underbara morgon. ♥♥♥♥♥