Google+

måndag 24 januari 2011

Facebook & PhotoShop

Nu är det förskräckligt lång tid sen jag skrev här sist. Fy på mig. Vad har hänt sen sist då? Jag har fått jobb i Norrköping. När jag börjar vet jag inte för det är nån upphandling på det nya jobbet som ska bli klart innan jag kan börja jobba. Den ska vara klar denna vecka. Men längtar verkligen till att få börja sälja igen och det jag ska kränga vet jag att jag fixar utan problem då det är väldigt nödvändiga saker till stora och medelstora företag. Så kommer bli riktig kul.

I dagens blogg vill jag ta upp lite om rättigheter på Facebook. Folk slänger upp material till höger och vänster på Facebook. Jag gör det själv, men har alltid varit återhållsam med det. Det har haft sina grunder. Tror dock inte folk i allmänhet vet vad de gör. Oavsett vad du laddar upp på facebook så från den sekunden har du överlåtit upphovsrätten till facebook av dina alster eller bilder. De har rätten att använda ditt material precis hur dom vill utan att behöva fråga dig om rätten till att använda det. Det finns fall där folk har lagt upp saker som sedan sålts vidare av facebook och använts i reklam. Det finns bara ett sätt att klara sig från detta och det är att avsluta sitt konto på facebook. Fast inte ens det är hundraprocentigt. För om nån av dina vänner har delat en bild som du lagt upp så finns rätten kvar på bilden i facebooks ägo.
Vad kan man då göra för att undgå detta om man vill visa upp en bild på facebook ? Man kan på olika sätt ”förstöra” bilden. Man kan lägga en text på den eller en genomskinlig text över den. De har nämligen bara rätten till det som läggs upp, inte originalbilden. Med texter är det samma sak. Gör en skärmdump på din text och lägg upp den som en bild istället. Då har facebook rätten till bilden, men inte texten. Eller så skiter man i att lägga upp nåt alls. Skaffar sig en sida där man lägger upp sina bilder och sedan länkar dom på facebook. ;)
Jag vet faktiskt inte hur det är på andra sociala sidor med rättigheterna, men skulle kunna tänka mig att detta ofog är ganska utbrett bland de större sidorna.

Apropå bilder så har jag alltid tyckt det varit kul att fixa med bilder. Har för det mesta jobbat med Paint Shop Pro, då jag ansett detta varit det ultimata programmet. Sen får PS freak säga exakt vad de vill. PSP har alltid varit mycket längre fram när det gäller snabbhet och användarvänligt. Tyvärr så sålde Jasc PSP till Corel. Corel för mig är som skithuspapper är för dig, det ska spolas ner. Detta skedde för länge sen men jag har kämpat på med den sista Jasc versionen. Men nu vill jag göra detta offentligt, jag har konverterat till PhotoShop. Har kört det under åren med ytterst lite, var mycket mer för cirka 10-15 år sen. Nu har jag då tagit steget och helt gått över till PhotoShop helt.
Steget är mer krångel men kommer nog bli bra på slutet. Kanske lägger upp lite alster här sedan. Vem vet?

Till sist vill jag bara säga att våren tittade fram idag här hemma. 4 grader varmt och sol. Vi har en härlig tid framför oss. VÅREN!!

2 kommentarer :

  1. det tror du bara , vintern kommer snart tillbaka
    /S

    SvaraRadera
  2. Nej jag tror inte, jag vet. har inte sagt att vintern är slut än. Men det är närmare våren nu är nånsin. :P

    SvaraRadera

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)