Igår satt jag på balkongen och fick se hur molnen blev rosa. In efter kameran och plåta lite. Vart sisådär från balkongen. Men när det händer så gäller det att vara snabb. De rosa molnen försvann efter 2-3 minuter.
onsdag 7 augusti 2013
Mintkyssar.
Lilllördag idag så då för du passa på att mumsa lite extra. Mintkyssar till er.
Ingredienser (40 portioner)
4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad
Tillagning
4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad
Tillagning
- Blanda florsocker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull.
- Koka blandingen i c:a 10 minuter till 115 grader. (Använd termometer eller doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Blandningen ska "tråda" sig.)
- Häll upp sockerblandningen i en oljad skål (använd neural matolja).
- Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat lite. Arbeta in med en gaffel.
- Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt.
- Klicka upp massan i små klickar på bakplåtspapper och låt den stelna.
- Smält blockchokladen i mikrovågsugn.
- Lägg en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
- Förvara pastillerna i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
tisdag 6 augusti 2013
Kycklingwok
En nyttig rätt som går snabbt att laga.
Ingredienser (4 portioner)
400-500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 röd strimlad paprika
1 gul strimlad paprika
1 liten strimlad purjolök
200 g färska böngroddar
4 portioner äggnudlar
cashewnötter
Marinad
2 tsk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
3 msk thai sweet-chilisås
½ dl rapsolja
1 röd strimlad paprika
1 gul strimlad paprika
1 liten strimlad purjolök
200 g färska böngroddar
4 portioner äggnudlar
cashewnötter
Marinad
2 tsk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
3 msk thai sweet-chilisås
Tillagning
- Skär kycklingköttet i stora strimlor.
- Blanda soja, lime, thai sweet-chilisås och ingefära till en marinad och lägg i kycklingstrimlorna.
- Hetta upp rapsoljan i wok eller större stekpanna.(rejält)
- Fräs upp lök och paprika på hög värme under omrörning.
- Lägg i kycklingbitarna och låt marinaden följa med.
- Lägg i böngroddarna på slutet när kycklingen börjar bli genomstekt.
- Servera med nykokta äggnudlar och cashewnötter.
måndag 5 augusti 2013
Kycklingsallad
RECEPT
230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar
INTRUKTIONER
- Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
- Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
- Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
- Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
- Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
- Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
- Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.
söndag 4 augusti 2013
Texasburgare med grönmögelost
Ingredienser:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten
Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost,
ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
100 g grönmögelost,
ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal
Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet
Gör så här:
- Texasburgare Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
- Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
- Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
- Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
- Forma till burgare och grilla på grillen.
- OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
- Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
- När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
- Ostkrämen Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
- Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
- Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
- Servering Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
- På med locket och ät!
lördag 3 augusti 2013
Rocky road
Ingredienser (12 portioner)
100 g mörk choklad (70 %)
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel
Tillagning
- Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
- Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
- Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
- Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
- Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
- Ställ kallt för att stelna.
- Skär eller bryt bitar innan servering.
Etiketter:
Recept
Chokladcupcakes med hallonfrosting
Ingredienser (20 portioner)
3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
ev. röd karamellfärg
Garnering
strössel
Tillagning
3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
ev. röd karamellfärg
Garnering
strössel
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
- Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll denm till två tredjedelar med smet.
- Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.
- Hallonfrosting: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt.
- Vispa i Philadelphiaosten.
- Färga eventuellt frostingen med någon droppe röd karamellfärg.
- Spritsa ut frostingen den på cupcakesen och garnera med strössel eller färska hallon.
Etiketter:
Recept
Krämig kycklingpaj
Antal personer: 4-6
Ingredienser
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver
Gör så här:
- Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.
- Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.
- Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
- Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.
- Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.
fredag 2 augusti 2013
Lite bilder på solnedgångar.
Var iväg i helgen till min far och hans fru. Passade på att ta en del bilder. Var nere två kvällar och lite bilder på solnedgångarna över Vättern. Här är resultatet.
Följ min blogg med Bloglovin
Följ min blogg med Bloglovin
Etiketter:
Bildredigering
,
Fotografering
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)