Google+

onsdag 18 december 2013

Gratinerad hummer ♥


Ingredienser (2 portioner)

1 stor kokt hummer
smör
4 färska champinjoner
½ purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
nymald vitpeppar
1 msk vetemjöl
½ dl riven lagrad Grevé

Tillagning

  1. Dela hummern i två lika delar.
  2. Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
  3. Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
  4. Ansa svampen och skiva den.
  5. Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
  8. Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
  9. Smaka av med konjak, salt och vitpeppar.
  10. Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
  11. Rör ner hummerköttet.
  12. Fördela fyllningen i hummerskalen.
  13. Strö över osten.
  14. Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
  15. Servera genast.

lördag 23 november 2013

Annnaiz blogg


Namn: Annis Pöntinen

Blogg: http://annnaiz.blogg.se/

Ålder: 16 år

Ort: Eskilstuna.

Det finns en hel massa unga bloggare i Sverige. Då jag följer många bloggare så åker en del i papperskorgen direkt, men vissa följer jag med intresse. En av dessa är Annis blogg. Det är fjärde bloggen jag presentera här. Alla har det gemensamt är att de tar sina egna bilder och redigerar dessa själva. De jobbar med stativ och fjärrutlösare. På Annis blogg finns det väldigt mycket bilder och mycket vackra bilder.


Hon fixar sina bilder i Photoshop och det är alltid hög kvalité på bilderna. Trots att denna tjej är bara 16 år, så kommer hon säkert att gå långt med sin blogg om hon fortsätter att utvecklas. Annis har bara bloggat i tre år. Hon har redan visat att hon har mycket bra bilder likvärdiga som de redan etablerade fotobloggarna. Det jag är mest imponerad av är Annis förkärlek till att ta bilder i motljus. Många gör det, men få som behärskar det som Annis. Att ta i motljus är en konst i sig. Behärskar man det så går det per automatik och det går inte åt så många bilder om man vi ha resultat. Det handlar om vinklar och hur mycket man vågar ta ut svängarna. Det är det som gör en medelmåttig fotograf till en utmärk fotograf.





Bloggen i sig handlar om mycket, konserter, resor, modellfotograferingar, smink, outfit bilder, tips och mycket mer.
Nu ska jag välja ut en bild på bloggen som är bäst på Annis. Det var väldigt svårt, Annis bilder är väldigt bra. Men jag har valt en bild.
Motivering: Trots motljus och skimrade snö så är bilden väldig fin. Risken är att allt skulle varit vitt, men här är ansiktet i fokus och det räcker för mig för en sådan bild.


Som vanligt som ställda jag fem snabba frågor till Annis.

Kamera du använder? Jag använder Nikon D3000.

Favoritblogg/ar? Linafoto

Favoritplagg? Mysig vit stickad tröja.

Drömsemester? Åka till L.A

Bästa känslan? Att vara kär.

Annis kommer ha en julkalender på sin blogg med tävlingar. Kommer bli intressant. 

Annis på sociala medier:

Blogg
Twitter

Som alltid har jag prata med Annis om att få använda hennes bilder från bloggen. Kollaget som jag gjort tillhör givetvis Annis med.

fredag 22 november 2013

Fredagsmys med Grizzly.



Fredag kväll, och Grizzly ligger bredvid mig och sover. Han är för mysig den lilla kissen.
Har skrivit ett inlägg som kommer upp imorgon om Annis blogg. En 16-åring bloggerska som tar sina egna bilder och redigerar dem själva. Men mer om detta imorgon.

Sitter och tittar på TV-tablån. Alltså det är fredag kväll och det är bara skit på varenda kanal. Jaja....en del skriker Idol! Men ärligt talat, är det man vill se en fredagskväll? NEJ!

Några tips på filmer som har några år på nacken som en del säkert inte har sett. Så här är listan om du är sugen på film, istället att kolla på Idol.

Hajen
Pulp Fiction
Brotherhood of the Wolf
Sucker Punch
Nyckel till frihet
Det stora blå
Instängd

Här är några av mina favoritfilmer. Tar de senaste filmerna jag gillar någon annan gång.

Ha det bra.

Chokladmuffins


Stora bulliga USA-inspirerade chokladmuffins har gjort ett ostoppbart segertåg genom den svenska café-djungeln det senaste årtiondet. Godast att njuta tillsammans med en välgjord cappuccino eller caffelatte.

Receptet är beräknat för 12 stora muffins.

Ingredienser (12 portioner)

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl mjölk
2 msk raps- eller matolja
4 dl vetemjöl special
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 g mörk choklad

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop det mjuka smöret, strösocker, ägg, mjölk och olja.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten, lite åt gången.
  4. Hacka chokladen och blanda ner i hälften i smeten.
  5. Klicka ut smeten i pappersformar som helst är dubbla eller har ställts i en muffinsplåt .
  6. Strö på resten av chokladen.
  7. Grädda i 20-25 minuter.
  8. Låt svalna på galler.

måndag 18 november 2013

Flygande Jacob ♥


Flygande Jacob är en klassisk rätt för oss svennebananer. Nu har rätten blivit kult igen, så här kommer ett klassiskt recept på rätten. Servera det gärna med ris och lite sallad.

Ingredienser (6 portioner)

1-2 grillade kycklingar
1-2 paket bacon
5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
2 bananer
1-2 dl salta jordnötter
2 krm nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Plocka köttet från kycklingen, dela det i halvstora bitar och lägg i en ugnssäker form.
  3. Skär baconet i bitar och stek det några minuter i torr stekpanna. Häll av fettet som bildas.
  4. Fördela den stekta baconen över kycklingen.
  5. Skiva bananer och fördela över kyckling och bacon.
  6. Blanda chilisås med vispgrädde, curry och svartpeppar i en skål. Häll över kycklingen.
  7. Grädda din Flygande Jacob i ca 20 minuter.
  8. Vid servering så strör du över jordnötter.
  9. Servera med ris och en enkel grönsallad.

söndag 17 november 2013

Lite tankar ovanför E22:an.

Tittar ut över E22:an. Mörkret kommer allt snabbare. Ändå är det över en månad kvar till ljuset vänder. Hatar vintern och de allt mörkare dagarna. Fast vad ska man göra?
Idag har det varit extremt svårt. Kroppen är full med vatten och tar mediciner för det. Pissar i parti och minut, måste bli av med det. Har varit så här under ett bra tag nu. Det är väldigt ledsamt att inte kunna göra det jag vill göra. Jag känner att jag aldrig blir bra från detta. Det är en evig kamp att överleva dagen. Är dock väldigt tacksam för min lilla dator som jag har inopererat i bröstet. Pacen gör så att jag fått leva, annars hade jag varit död nu.

Saknar min Kajsa så otroligt mycket. Fattar inte att hon snart har varit borta i sex månader. Så fruktansvärt overkligt.

Nej nu är det slut på allt tråkigheter och det är dags att fixa lite mat och se någon bra film.


 1973666924 

lördag 16 november 2013

Ångbåtsbiff ♥


Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926.

Ingredienser (1 portion)

biff (150-200g)
rödlök
smör
salt och vitpeppar
kokande vatten
en köttklubba(!)

Tillagning

  1. Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bulta det på bägge sidor med en köttklubba
  2. Salta och peppra.
  3. Bryn smör och stek köttet hastigt i het panna. En minut på varje sida räcker för ett väl tillplattat kött.
  4. Lägg biffarna på en varm tallrik och bryn rikligt med skivad rödlök i samma panna. Lägg den stekta löken på och omkring biffarna.
  5. Slå kokande vatten i pannan, vispa om och häll över biffarna.
  6. Servera gärna med kryddsmör.

tisdag 12 november 2013

Snart gör Mikael Persbrandt Beorn i nya Hobbit filmen.

Jag som är lite smånörd på Sagan om ringen och de nya Hobbit filmerna. Vilken man kan se i min header på bloggen. Den 11 December är det dags för den nya Hobbit: Smaugs ödemark. Då spelar Mikael Persbradt Beorn, en jätte som kan förvandla sig till en jättebjörn. Här är lite från Beorns hem i filmen och lite annat. Ska bli sjukt kul att se filmen.


fredag 8 november 2013

Elin Svärdh


Namn: Elin Svärdh
Blogg: http://elinsvardh.se/
Ålder: 25 år
Ort: Konungsäng som ligger 2 mil norr om Eksjö

Först gången jag stötte ihop med Elin vad på ett en sajt för bönder, drängar och pigor. Det var drygt 6 år sen. Det som slog mig då var att hon hade en pondus och lite av ett yrväder i bondesverige. Och detta har inte ändrats, utan förstärks. Hon har en mjölkgård med sin far och mor. Att hon är småländska går inte att ta miste på. Inte för att hon är snål, utan för sin envishet och sin goa dialekt. På bloggen bjuder hon på det mesta. Mängder med bilder från porträtt och livet på landet.



Idag är det inte lätt att vara mjölkbonde i Sverige. Men Elin sträva på, plus att hon gör reklam för svensk mjölk i olika sammanhang. Ibland fattar man inte hur hon orkar. Upp tidigt och mjölka korna och sedan iväg till olika uppdrag och hem sent. Jag vet själv, då jag mjölkat kor i 4 år. Det är riktigt imponerade. 

Elin är också med på olika sociala medier. Hon finns på Twitter, Instagram och på andra nätverk. Länkar finns längre ner här på inlägget. Men bloggen är den mest intressanta. Här får man följa olika kor som finns på gården, alla kalvarna som föds, sina hundar och katter, hennes träning, fester, kräftfiske, jakter, olika evenemang samt en massa upptåg som det blonda yrvädret har för sig. Jag har följt bloggen länge och som blogg är det suverän. Massa bilder och text. Bilderna är för det mesta väldigt bra, då hon har en riktigt bra kamera. Men även så tar hon lite bilder med sin mobil. 



För er som följer bloggar så rekommenderar jag verkligen Elins blogg. Den är ganska ovanlig. Inte ofta man ser en blogg från en vacker 25-årig kvinnlig bonde. Och för er andra, så följ den så får man en bra läsning. :)

Här kommer fem snabba frågor till Elin:

Vilken kamera använder du? Canon 550D

Favoritbloggar du följer?  http://jomaie.bloggo.nu/http://ensvartko.se/ och http://ramsinslantbruk.se/

Mitt favoritplagg? Arbetsbyxor

Drömsemester? Oj eftersom jag inte gillar att resa så men har väl ändå ett mål att jag vill se hur Sverige ser  ut längst upp i norr och någon gång vill jag åka över till Norge.

Bästa känslan? Bästa känslan den är ju väldigt svår efter som mitt jobb dagligen ger sjukt många bra känslor. Som när man börjar mjölka eller mjölket är klart. När det kommer en kalv eller man fått något gjort som man länge väntat på att göra. Men bästa känslan är väl när alla djuren mår bra och när jag mår bra.

Här ska jag som brukligt ta fram den bild som jag tycker är bäst på Elin. Det var väldigt svårt, då många bilder är så bra. Men jag tänkte att jag skulle ta en bild utanför lantbruket och bara fokusera på Elin. Så här är bilden som jag tycker är bäst. Motivering: Då Elin nästan alltid är i farten så tycker denna bild på ro och stillhet är outstanding bland hennes bilder.


Elin är med på en fototävling som Mitt Småland har. Elins bidrag är detta. Kan bara uppmana folk att rösta på bilden, den är väldigt fin och väldigt mycket Småland.

Elin på sociala medier:

Bloggen
Twitter
Instagram
Farmlifesweden(Instagram)
Facebook

Givetvis har jag frågat Elin om jag får ta bilder från hennes blogg och andra ställen.

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa.


Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.
Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Ingredienser (6 portioner)

cirka 1 ½ kg hel benfri bit färsk fläskkarré
jerk-kryddor
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
rivet skal och saft från 1 lime
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
mango- black bean salsa
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från en stor lime
salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Lägg köttet i en ugnsform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
  4. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
  5. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
  8. Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.