Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.
Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.
Ingredienser (6 portioner)
cirka 1 ½ kg hel benfri bit färsk fläskkarré
jerk-kryddor
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
rivet skal och saft från 1 lime
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
mango- black bean salsa
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från en stor lime
salt
Tillagning
- Värm ugnen till 130 grader.
- Lägg köttet i en ugnsform.
- Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
- Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
- Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
- Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
- Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
- Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.