Hahaha.....skönaste klippet jag sett på länge. :)
onsdag 25 juni 2014
tisdag 24 juni 2014
Johanna Karvonen - En vardags blogg.
Johanna Karvonen
Namn? Johanna Karvonen
Blogg: nattstad.se/jjohanna
Ålder: 18 (fyller dock 19 i Juli nu)
Ort: Jakobstad/Jeppo just nu.
Johannas blogg snubblande jag över av en ren tillfällighet. När jag börjar läsa en blogg som börjar oftast framifrån och bakåt i tiden. Vet inte varför, men har fått för mig att man ser bättre hur man utvecklats som bloggare då. Läser man från början till nutid så är förändringarna för små. Jaja, men med Johannas blogg vart det väldigt kul att läsa, hela tiden.
Hon skriver om sin vardag, mycket bilder och liten text, så man inte drunknar i texten. Det är ju en hårfin avvägning det där. Som Johanna lyckats med.
Johanna är en finlandssvensk som återfinns just nu i mellersta Finland, hon har det finlandssvenska dialekten som är så mysigt. Snart 19 år och är en ganska glad skit. Här finns inte det vemod som är känt för Finland. Eller så döljer hon det väldigt väl. Hur som helst så tar hon med er på en resan genom livet. Hon skriver ofta och så man behöver inte vänta på hennes inlägg i flera dagar. Här går det undan.
Hon finns på de flesta sociala medier, listan på dessa finns längre ner. Dessutom så vloggan hon lite. ;)
Nu kommer det det till där jag ska försöka mig på att ta ut den bästa bilden på bloggen. Det var ganska enkelt. Tycker den här bilden är ganska talade för Johanna. En glad tjej som tar livet inte allt för hårt.
Kamera du använder? Just nu bara min iPhone
Vilka bloggar följer du? Aina Lesse, Kissie, Kenza
Favoritplagg? Mina nya jeans ;)
Drömsemester? Med underbart folk, långt härifrån. Typ Hawaii
Bästa känslan? Att vara lycklig!
Här återfinns Johanna på sociala medier:
Google+
Givetvis har jag fått tillåtelse av Johanna att publicera bilder här på min blogg.
Etiketter:
Bloggar
,
Egna tankar
,
Favoritbloggare
måndag 23 juni 2014
fredag 2 maj 2014
Chokladfondant ♥
Sugen på något gott, testa denna lättfixade chokladfondant.
Ingredienser
100 gram smör
150 gram mörk choklad, gärna 70%
2 st äggula(or)
1 st ägg
0,5 dl strösocker
Servera med
färska bär
Tillagning
- Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då – annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir god hur som helst!
- Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
- Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
- Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.
söndag 6 april 2014
Budapestrulle
Ingredienser
6 st äggvita(or)
3 dl strösocker
50 gram marsanpulver
100 gram hasselnötter, finhackade
3 dl grädde
1 burk(ar) mandarin(er), konserverade
choklad, smält, till garnering
Tillagning
6 bitar
- Vispa äggvitorna fluffigt, tillsätt sockret och marsanpulvret lite i taget.
- Finhacka hasselnötterna och vänd försiktigt i dem.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 20 minuter längst ned i ugnen.
- Låt stå i ca fem minuter innan du stjälper upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
- Vispa grädden och blanda i de avrunna mandarinerna.
- Fördela detta på marängbottnen och rulla ihop. Ringla lite smält choklad över.
lördag 5 april 2014
Kantarelldoftande fläskfilé i panna
Ingredienser (4 portioner)
400 gram fläskfilé(er), färsk
2 dl crème fraiche
1 msk smör, till stekning
1,5 msk Bong Touch of Taste Kantarellfond
50 gram kantareller, konserverade eller frysta
10 st körsbärstomater
1 msk timjan, grovhackad
Tillagning
- Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
- Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
- Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond.
- Slå över fläskfilén och kantarellerna.
- Rör om och låt småkoka i några minuter.
- Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
- Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis.
tisdag 11 mars 2014
Falsk cheesecake med hallon- och vinbärsgele
Sitter man i skiten med tid, skippa allt tjafs och gör bara chokladmoussen. Servera med färska eller frysta bär. Det här blir asgott och kan med fördel förberedas dagen innan.
Tokvispa betyder att man vispar som en sjuk galning! Närå, det betyder att man ska vispa länge och hårt så att det bildas ett vitt skum, gärna med elvisp.
Ingredienser (4 portioner)
Hallon- och vinbärsgelé
1 ½ dl blandad hallonsaft (stark)
2 g gelatinblad, blötlagt
2 dl färska hallon
2 dl färska röda vinbär
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 äggula
2 msk socker
1 msk starkt kaffe
1 msk mörk rom
1 ½ dl lättvispad grädde
Färskostcrème
200 g philadelphiaost
1 dl créme fraiche
1 citron
1 dl florsocker
Kex
10 g digestivekex
10 g smör
Garnering
16 färska hallon
4 kvistar färska röda vinbär
0.5 st krukor Citronmeliss
Tillagning
- Fördela bären i fyra glas.
- Värm hallonsaften.
- Krama ur gelatinbladet (2 blad per sats) och låt det smälta i saften. Häll vätskan över bären och ställ in i kylen så det stelnar, ca 1-2 timmar.
- Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
- Tokvispa ägg och socker poröst. Blanda eventuellt i en matsked kaffe och mörk rom, annars tar du bara chokladen i äggvispet. Rör sedan försiktigt ner grädden.
- Blanda philadelphiaost, créme fraiche, citronskal, citronsaft och florsocker.
- Smält smör och blanda med 4 st hackade digestivekex per sats.
- Fördela chokladmousse, färskostcrème och digestivekex i glasen. Avsluta med att garnera med hallon, vinbär och citronmeliss.
måndag 10 mars 2014
Räkpanna Indienne
Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris.
Ingredienser (4 portioner)
700 g räkor med skal
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 tsk curry
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek
Tillagning
- Skala räkorna.
- Kärna ur och tärna paprikorna.
- Ansa, skölj och strimla purjolöken.
- Fräs lite olivolja med curryn.
- Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa några minuter utan att de får färg.
- Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater.
- Låt sjuda c:a 5 minuter.
- Tillsätt grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal.
- Blanda i räkorna och låt allt bli varmt.
- Servera med kokt ris och/eller bröd till.
lördag 8 mars 2014
Chokladkorgar med hallonmarängswiss
Snygga och läckra chokladkorgar med minimaränger, färska hallon, glass och grädde.
Ingredienser (8 portioner)
Minimaränger
50 g äggvita
1 1/2 dl strösocker
Chokladkorgar
200 g mörk choklad
8 stora muffinsformar
Servera med
vaniljglass
vispad grädde
färska hallon
ev. chokladsås
Tillagning
- Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng.
- Spritsa ut små marängtoppar på en bakplåt.
- Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter (öppna absolut inte ugnen).
- Låt svalna på bakplåtspappret på ett galler.
- Chokladkorgar: Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad.
- Pensla muffinsformarnas insida med den smälta chokladen. Ställ kallt tills den stelnat. Upprepa 2-3 gånger till. Ställ sen kallt i minst en timme.
- Lossa korgarna försiktigt från muffinsformarna.
- Blanda hallon, vispad grädde, minimaränger och glass i korgarna, ringla ev. över lite chokladsås och servera genast.
fredag 28 februari 2014
Laxrullar med wasabi.
Sverige möter Japan så skulle man kunna kalla denna smaksensation. Laxrullar med wasabi är perfekta som plockmat medan gästerna väntar före maten. Som bonus är detta även ett GI-recept.
Ingredienser (20 portioner)
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10 %)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)
Tillagning
- Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på c:a 25x20 cm.
- Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar.
- Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
- Täck rullen med plastfolie och ställ in i frysen i 30 minuter.
- Rosta sesamfröna i en torr panna.
- Ta ut laxrullen och rulla den i sesamfrön eller furikakekrydda.
- Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)