Google+

måndag 23 september 2013

Mustig korvgryta med pasta


Enkel och snabb rätt som passar bra till lunchboxen.

Ingredienser (4 portioner)

1 gul lök
olivolja
1 vitlöksklyfta
4 tomater
1 msk balsamvinäger
300 kolbasz
2 dl svarta oliver
1 msk torkad salvia
salt
nymalen svartpeppar
1 dl hyvlad parmesanost
400 gram papardelle eller annan bandspaghetti

Tillagning
  1. Sätt på vatten till pastan och stoppa i pastan när det kokar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Värm upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek löken
  4. Skala och finhacka vitlöken och låt steka med ett litet tag.
  5. Tärna tomaterna och tillsätt samtidigt som balsamvinägern. Låt puttra 7-8 minuter.
  6. Skär korven i slantar och lägg i tillsammans med salt, peppar och salvia.
  7. Låt puttra 1 minut till och strö till sist över oliverna
  8. Lägg upp pastan på tallrikar och häll över korvgrytan.
  9. Hyvla över parmesan och servera.

Profilen på Google+ är viktigt om du har en Youtube-kanal.

söndag 22 september 2013

Lite om min sjukdom och vad ett socialt nätverk kan göra för att man ska må bra.

Söndag är ganska mysiga. Idag har jag rest mellan Motala och Norrköping med tåg. Varit hemma hos farsan och hans fru. Vädret har varit vackert sen i fredags, men idag var det bara regn, rusk och blåsigt. Så jag kom hem som en blöt katt efter promenaden från spårvagnen.
Nu i veckan blir det att fixa en prover. Jag går ju på Waran, vilket är ganska skitmedicin, rentav livsfarlig.
Det är ett blodförtunnande medicin. Det gäller att man ligger i spannet mellan 2-3. Så man får ta prover mellan 2-3 veckors mellanrum. Provet tar bara några minuter, och man för svar direkt hur värdet ligger. Sedan tar jag en massa andra mediciner.

Dessutom har jag en pacemaker inopererad strax nedför nyckelbenet. Jag var ju otroligt dålig under vintern och våren. Låg inne på sjukhus i tre månader. Detta står här i ett annat inlägg på bloggen.

Pacemakern har räddat mitt liv. Den är ganska stor, men är en otroligt avancerad. Den kostade 153 000 spänn, som en mindre bil ungefär. :)
Så det är ju tur att vi har skatt i detta land. Framför allt när detta händer. Tyvärr så är många unga som har en pacemaker inopererade. När jag har legat på sjukhus så är det allt från 5-6 åringar upp till 80-åringar som lägger på hjärtkliniken. När jag hade min hjärtinfarkt för över två år sen så lunchade jag med en tjej på 17 år. Hon hade samma hjärtinfarkt som mig. Tjejen var smärt och vältränad, så det vem som helst kan drabbas av det, och det krymper ner i åldrarna. Men jag är oerhört tacksam för sjukvården i Sverige. Även om jag var hög på morfin och var riktigt deprimerad över min situation, så var alla syrror så jäkla trevliga. Förstår inte hur de stod ut.

Min tjej var en klippa som tog sig tid att komma till mig varje dag. Även om hon pluggade som ett djur. Oerhört tacksam för att hon finns i mitt liv. När jag kom hem från sjukhuset så hade ett gäng på Google+ fixat en fruktansvärt stor blombukett.

Det visar vad folk kan göra på ett socialt nätverk. Folk som man egentligen inte känner, men som man har snackat online med. Jättekramar till alla på Google+.

Nu ska jag kolla klart på Wallander och mysa med min katt(Grizzly) som jag inte sett på två dagar. 

♥♥♥

Donuts


Amerikanska munkar med glasyr är festligt och gott. Passar att piffa upp denna gråa dag.

Friteringen är farlig. Se till att vara försiktig och ha framförallt inte köksfläkten igång.

Ingredienser (18 portioner)

15 g jäst för söta degar
2 msk ljummet vatten
75 g smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 ägg
11-12 dl vetemjöl

Glasyr

75 gram smör
5 dl florsocker
½ dl vatten
hushållsfärg av valfri kulör
strössel
1 liter neutral olja

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Häll över fingervarmt vatten (35-37 grader).
  3. Lös upp jästen i vattnet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det låt det 35-37 grader.
  5. Häll smörmjölken över jästen och tillsätt socker, salt, äggen och ca 8 dl av mjölet.
  6. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet i omgångart.
  7. Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek. Det tar ca en timme.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta.
  9. Ta ut rundlar med hjälp av en utstickare och tag sedan ur ett hål i mitten på varje rundel.
  10. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
  11. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en tjockbottnad gryta.
  12. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
  13. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
  14. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och hushållsfärg.
  15. Doppa donutsen i glasyren och dekorera eventuellt med strössel.

lördag 21 september 2013

Vättern

Jag är uppväxt med Vättern. Har sett vad sjön är kapabel till. En ganska smal sjö, med ett stort djup. Behövs inte så mycket vindar för att det ska blåsa upp till en ganska hård sjö. Det är väl inte för inte som många båtar gott i kvav i sjön.















När jag var yngre och bodde i Motala var vi mycket på Vättern. Kompisen hade båt, så man fiskade, badade och raggade brudar på sjön. Förr fanns det en fiskeflotta i sjön. Men idag är det bara fritidsfiskare plus yrkeskräftfiske som finns. Finns en hel del laxfiske i sjön. Sveriges sydligaste harr finns i sjön. Har sett harrens "segel" nere vid Omberg. Att det finns så mycket lax i sjön beror nog på det stora djupen och att vattnet är kristallklart. Även laken trivs i det klara vattnet. Förr så "klubbade" man lake när isen hade lagt sig.
Förr när isen hade lagt sig över hela sjön, så kunde man sig till västgötasidan per bil. Idag med våra milda vintrar så frysen sällan sjön till helt. Iår gjorde den det, men bara under några dagar.
Det sägs att under Vättern finns det än lika stor undervattensjö som förser sjön med det klara vattnet. Om det är en skröna eller inte får vara osagt.

Tyvärr så har jag inte varit ute på sjön de sista åren, men min far bor vid Vätterns strand så man kan ta lite kort på solnedgångarna.




fredag 20 september 2013

Biff Stroganoff


Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. 

Ingredienser (4 portioner)

500 g ryggbiff
1 msk smör
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
½-1 tsk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
1 msk mjöl

Tillagning

  1. Skär köttet i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör. Lägg på ett fat.
  3. Borsta bort jord och skiva champinjonerna. Stek champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat ur. Lägg på ett fat tillsammans med löken.
  4. Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
  5. Tillsätt den brynta lök och den stekta svampen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Låt fräsa ytterligare 5 minuter.
  8. Rör i grädde, tomatpuré och dijonsenap.
  9. Pudra på mjöl och rör runt ordentligt.
  10. Låt såsen koka i några minuter.

torsdag 19 september 2013

Kommentarerna på bloggen.



Nu har jag gjort färdigt alla inlägg från blogg.se. Vart en hel del, men allt är fixat med datuminställningar och hela faderullan. Tyvärr kommer inte kommentarerna med, då blogg.se vägrar ge sina bloggare möjligheten att exportera deras bloggar till andra portaler. Hade en massa kommentarer där.

Tyvärr så har jag fått ge upp Google+ kommentarerna här på Kungen & Slaven. Jag vill att alla ska kunna kommentera bloggen utan att för den skull vara kopplat till ett speciellt nätverk. Så nu kan man göra som man vill. Finns en hel del nätverk som man kan logga in på så man ser vem man är, eller bara köra med namn och webbadress eller bara vara helt anonym. Gör faktiskt att kommentarerna blir mer levande för de som läser och skriver kommentarerna.


onsdag 18 september 2013

Kör på med Kungen & Slaven igen.


Håller på att föra över min blogg.se till denna blogg som jag har haft i snart tre år. Många bloggar har passerat revy för mig. Men Kungen & Slaven har alltid funnits där. Egentligen var det Spiderweb Project från början, men det blev Kungen & Slaven för hela slanten sen. Det har alltid varit en personlig blogg för mig. 
Jag har även haft plattformar på den. Som Wordpress och Drupal. Men jag har alltid kommit tillbaka till Blogger. Det är en jäkla skillnad. Lätt att fixa och framför allt inge jäkla bök om man ska göra något. Håller på med Wordpress på andra bloggar, men jag har alltid hävdat att driva en blogg ska vara enkelt. Det är Blogger. Även om andra tycker annat. 

Blogg.se är rena mardrömmen. Går lätt att fixa, men är fruktansvärt jobbigt att fixa så du kan optimera den  för SEO. Om man sedan ska flytta över en blogg.se till en annan blogg så är det nästan omöjligt. Där har blogg.se stannat i utvecklingen sedan många år. 

Men nu kommer jag att blogga här igen och jag kör med kommentarer som publiceras direkt på Google+. Vilket är jäkligt bra. Plus att man kan publicera bloggen direkt på Google+ så fort jag trycker på publiceringsknappen. 

Mat, godis och bakning kommer i fortsättningen vara här med. Nu ska jag fortsätta att få in de gamla inläggen från blogg.se 

tisdag 17 september 2013

The old barn


Jag trodde jag hade förlorat denna bild. Den är tagen för ca 7 år sen. Jag jobbade som dräng på den tiden. Men fotade nästan jämt. Hade en kompaktkamera i fickan så jag alltid kunde ta bilder. Den här ladan var lite speciell. Snygg regelverk och en plattform ganska högt. Problemet var att man var tvungen att kliva upp jättetidigt för att få en motljusbild. Motljuset var tvunget när det gäller att få genomlysta bräder. Det gick ju bra till slut. 
 
Men mest nöjd är att bilden hittade hem igen. 
 

Köttfärsjärpar


Ingredienser (4 portioner)

800 g köttfärs, gärna av vilt
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar

Garnityr, t. ex.

1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja

Dressing

1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar

Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blötlägg ströbrödet i mjölken.
  3. Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar.
  4. Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan.
  5. Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar.
  6. Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
  7. Gör en gräddsås och håll den varm.
  8. Blanda alla ingredienser till dressingen.
  9. Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara.
  10. Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.