Google+

lördag 16 november 2013

Ångbåtsbiff ♥


Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926.

Ingredienser (1 portion)

biff (150-200g)
rödlök
smör
salt och vitpeppar
kokande vatten
en köttklubba(!)

Tillagning

  1. Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bulta det på bägge sidor med en köttklubba
  2. Salta och peppra.
  3. Bryn smör och stek köttet hastigt i het panna. En minut på varje sida räcker för ett väl tillplattat kött.
  4. Lägg biffarna på en varm tallrik och bryn rikligt med skivad rödlök i samma panna. Lägg den stekta löken på och omkring biffarna.
  5. Slå kokande vatten i pannan, vispa om och häll över biffarna.
  6. Servera gärna med kryddsmör.

tisdag 12 november 2013

Snart gör Mikael Persbrandt Beorn i nya Hobbit filmen.

Jag som är lite smånörd på Sagan om ringen och de nya Hobbit filmerna. Vilken man kan se i min header på bloggen. Den 11 December är det dags för den nya Hobbit: Smaugs ödemark. Då spelar Mikael Persbradt Beorn, en jätte som kan förvandla sig till en jättebjörn. Här är lite från Beorns hem i filmen och lite annat. Ska bli sjukt kul att se filmen.


fredag 8 november 2013

Elin Svärdh


Namn: Elin Svärdh
Blogg: http://elinsvardh.se/
Ålder: 25 år
Ort: Konungsäng som ligger 2 mil norr om Eksjö

Först gången jag stötte ihop med Elin vad på ett en sajt för bönder, drängar och pigor. Det var drygt 6 år sen. Det som slog mig då var att hon hade en pondus och lite av ett yrväder i bondesverige. Och detta har inte ändrats, utan förstärks. Hon har en mjölkgård med sin far och mor. Att hon är småländska går inte att ta miste på. Inte för att hon är snål, utan för sin envishet och sin goa dialekt. På bloggen bjuder hon på det mesta. Mängder med bilder från porträtt och livet på landet.



Idag är det inte lätt att vara mjölkbonde i Sverige. Men Elin sträva på, plus att hon gör reklam för svensk mjölk i olika sammanhang. Ibland fattar man inte hur hon orkar. Upp tidigt och mjölka korna och sedan iväg till olika uppdrag och hem sent. Jag vet själv, då jag mjölkat kor i 4 år. Det är riktigt imponerade. 

Elin är också med på olika sociala medier. Hon finns på Twitter, Instagram och på andra nätverk. Länkar finns längre ner här på inlägget. Men bloggen är den mest intressanta. Här får man följa olika kor som finns på gården, alla kalvarna som föds, sina hundar och katter, hennes träning, fester, kräftfiske, jakter, olika evenemang samt en massa upptåg som det blonda yrvädret har för sig. Jag har följt bloggen länge och som blogg är det suverän. Massa bilder och text. Bilderna är för det mesta väldigt bra, då hon har en riktigt bra kamera. Men även så tar hon lite bilder med sin mobil. 



För er som följer bloggar så rekommenderar jag verkligen Elins blogg. Den är ganska ovanlig. Inte ofta man ser en blogg från en vacker 25-årig kvinnlig bonde. Och för er andra, så följ den så får man en bra läsning. :)

Här kommer fem snabba frågor till Elin:

Vilken kamera använder du? Canon 550D

Favoritbloggar du följer?  http://jomaie.bloggo.nu/http://ensvartko.se/ och http://ramsinslantbruk.se/

Mitt favoritplagg? Arbetsbyxor

Drömsemester? Oj eftersom jag inte gillar att resa så men har väl ändå ett mål att jag vill se hur Sverige ser  ut längst upp i norr och någon gång vill jag åka över till Norge.

Bästa känslan? Bästa känslan den är ju väldigt svår efter som mitt jobb dagligen ger sjukt många bra känslor. Som när man börjar mjölka eller mjölket är klart. När det kommer en kalv eller man fått något gjort som man länge väntat på att göra. Men bästa känslan är väl när alla djuren mår bra och när jag mår bra.

Här ska jag som brukligt ta fram den bild som jag tycker är bäst på Elin. Det var väldigt svårt, då många bilder är så bra. Men jag tänkte att jag skulle ta en bild utanför lantbruket och bara fokusera på Elin. Så här är bilden som jag tycker är bäst. Motivering: Då Elin nästan alltid är i farten så tycker denna bild på ro och stillhet är outstanding bland hennes bilder.


Elin är med på en fototävling som Mitt Småland har. Elins bidrag är detta. Kan bara uppmana folk att rösta på bilden, den är väldigt fin och väldigt mycket Småland.

Elin på sociala medier:

Bloggen
Twitter
Instagram
Farmlifesweden(Instagram)
Facebook

Givetvis har jag frågat Elin om jag får ta bilder från hennes blogg och andra ställen.

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa.


Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.
Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Ingredienser (6 portioner)

cirka 1 ½ kg hel benfri bit färsk fläskkarré
jerk-kryddor
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
rivet skal och saft från 1 lime
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
mango- black bean salsa
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från en stor lime
salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Lägg köttet i en ugnsform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
  4. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
  5. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
  8. Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.

måndag 4 november 2013

Sagan om de bannlysta.

Haha, detta är riktig bra. :)

lördag 2 november 2013

Tänder ett ljus för Johanna.

Jag har förlorat många nära och kära, men idag tänder jag flera ljus för en mycket speciell person. Hon var en riktig krigare, dessutom min flickvän och en otrolig vän. Hon finns inte med oss idag, alldeles för ung så tog cancern henne. Alla som kände henne saknar Johanna väldigt mycket.


fredag 1 november 2013

Google Hangouts.

Har du inte Google+ så kanske du inte vet vad Google Hangouts är. Det är ett program på datorn, mobilen och plattor. De är nu ett fristående program. Förut vad det Google+ sätt att använda att få folk att kommunicera mellan varandra, via text, röst eller videosamtal. Idag har detta utvecklat till en bra plattform.
Man kan köra livesändningar där folk kan bjudas in till olika samtalsämnen och det sänds live. Sedan kan man redigerat det och lägga upp direkt på Youtube.

I dagarna har även en ny tjänst som är kopplat till Hangouts. Det gör att man kan skicka sms till de som är kopplade till tjänsten. Det ger en annan dimension till denna tjänst. Om du vill veta mer och lära dig lite om Hangouts så har min vän +martin shervington gjort en väldigt bra video som vägleder dig i allt. Han är engelsktalande.

För övrigt så kan jag säga att Hangouts är framtaget på Google Sveriges kontor. Vill du kolla upp vad det är så kan du tanka ner appen både på Google Play och på App Store. En fördel är att man är med på Google+.

Här kommer videon från Martin.

torsdag 31 oktober 2013

Ostfyllda köttfärsbiffar ♥


Ingredienser (1 portion)

Blandfärs 50/50, eller annan färs
1-2 ägg
vispgrädde
ost, gärna av blåmögeltyp
smör att steka i
smörpapper

Tillagning
  1. Blanda valfri mängd färs med ett ägg eller två och en skvätt vispgrädde. Färsen ska bli smidig men inte alltför lös. Tänk på att osten tillför smak så krydda något mindre än vanligt. Arbeta färsen väl och låt den vila i kylen.
  2. När det är dags för matlagning tar man fram ett smörpapper och gör en färsboll i taget, stor som en tennisboll ungefär, eller större om du vill. Rulla bollen så att den blir avlång och platta till den rejält. Lägg en redig bit blåmögelost på färsens ena sida. Med hjälp av smörpappret viker man över den andra färshalvan så att den döljer osten. Snygga till bullen en smula. Fortsätt med nästa bulle.
  3. Om man bara steker tre, fyra bullar gör man dem färdiga i stekpannan. Vänd några gånger och när osten smälter ut är man klar. Man kan slå på skvätt grädde och lägga på ett lock. Efter en kvart på låg värme har man en färdig rätt med sås.
  4. Om man ska steka många bullar bryner man dem rejält i stekpannan och flyttar över efter hand till en form i ugnen. Där får de steka färdigt på måttlig värme.


tisdag 29 oktober 2013

Panpizza ♥


Man behöver inte gå till Pizza Hut för att äta god panpizza. Precis som på vanlig pizza är degen till en panpizza viktig. Fyllningen på en panpizza är oftast enligt följande formel: först en god tomatsås, sen starkare starka korvar eller kryddig köttfärs, följt av jalapeños, champinjoner, rödlök och/eller färska tomater. En panpizza toppar man med mycket mozzarella och torkad oregano eller annan örtkrydda. Men som vanligt när det gäller pizza så är det bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Ingredienser (4 portioner)

25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl special
olivolja att smörja plåten/formen med

Förslag på fyllningar
tomatsås (obligatorisk)
tacokryddad köttfärs
salami
pepperonikorv
rökt skinka
jalapeños
champinjoner
rödlök
färska tomater
mozzarella (obligatorisk)
oregano eller annan örtkrydda

Tillagning

  1. Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten.
  2. Tillsätt olja, salt och socker.
  3. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg.
  4. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, c:a 45 minuter.
  5. Smörj formarna, stekpannor eller ungspannan med olja.
  6. Kavla ut deg till 2 eller 1 pizza i samma form som formarna och lägg i.
  7. Låt jäsa 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Lägg på önskad fyllning, med tomatsås underst och mozzarella överst, när degen jäst klart.
  10. Grädda mitt i ugnen i c:a 15 minuter.

lördag 26 oktober 2013

Hembakade snickers. ♥


Ingredienser

350 g jordnötssmör
2 dl sirap
2 dl socker
8-9 dl rispuffar
200 g ljus choklad (om man är laktosintolerant kan man använda mörk choklad som är laktosfritt)

Gör så här

  1. Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar.
  2. Häll smeten i en bunke, tillsätt rispuffar och rör ihop.
  3. Lägg blandningen över en plåt och kavla ut den. Den bör täcka 3/4 av plåten.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller mikro och bred över kakan. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat och skär sedan i bitar