Google+

fredag 8 november 2013

Elin Svärdh


Namn: Elin Svärdh
Blogg: http://elinsvardh.se/
Ålder: 25 år
Ort: Konungsäng som ligger 2 mil norr om Eksjö

Först gången jag stötte ihop med Elin vad på ett en sajt för bönder, drängar och pigor. Det var drygt 6 år sen. Det som slog mig då var att hon hade en pondus och lite av ett yrväder i bondesverige. Och detta har inte ändrats, utan förstärks. Hon har en mjölkgård med sin far och mor. Att hon är småländska går inte att ta miste på. Inte för att hon är snål, utan för sin envishet och sin goa dialekt. På bloggen bjuder hon på det mesta. Mängder med bilder från porträtt och livet på landet.



Idag är det inte lätt att vara mjölkbonde i Sverige. Men Elin sträva på, plus att hon gör reklam för svensk mjölk i olika sammanhang. Ibland fattar man inte hur hon orkar. Upp tidigt och mjölka korna och sedan iväg till olika uppdrag och hem sent. Jag vet själv, då jag mjölkat kor i 4 år. Det är riktigt imponerade. 

Elin är också med på olika sociala medier. Hon finns på Twitter, Instagram och på andra nätverk. Länkar finns längre ner här på inlägget. Men bloggen är den mest intressanta. Här får man följa olika kor som finns på gården, alla kalvarna som föds, sina hundar och katter, hennes träning, fester, kräftfiske, jakter, olika evenemang samt en massa upptåg som det blonda yrvädret har för sig. Jag har följt bloggen länge och som blogg är det suverän. Massa bilder och text. Bilderna är för det mesta väldigt bra, då hon har en riktigt bra kamera. Men även så tar hon lite bilder med sin mobil. 



För er som följer bloggar så rekommenderar jag verkligen Elins blogg. Den är ganska ovanlig. Inte ofta man ser en blogg från en vacker 25-årig kvinnlig bonde. Och för er andra, så följ den så får man en bra läsning. :)

Här kommer fem snabba frågor till Elin:

Vilken kamera använder du? Canon 550D

Favoritbloggar du följer?  http://jomaie.bloggo.nu/http://ensvartko.se/ och http://ramsinslantbruk.se/

Mitt favoritplagg? Arbetsbyxor

Drömsemester? Oj eftersom jag inte gillar att resa så men har väl ändå ett mål att jag vill se hur Sverige ser  ut längst upp i norr och någon gång vill jag åka över till Norge.

Bästa känslan? Bästa känslan den är ju väldigt svår efter som mitt jobb dagligen ger sjukt många bra känslor. Som när man börjar mjölka eller mjölket är klart. När det kommer en kalv eller man fått något gjort som man länge väntat på att göra. Men bästa känslan är väl när alla djuren mår bra och när jag mår bra.

Här ska jag som brukligt ta fram den bild som jag tycker är bäst på Elin. Det var väldigt svårt, då många bilder är så bra. Men jag tänkte att jag skulle ta en bild utanför lantbruket och bara fokusera på Elin. Så här är bilden som jag tycker är bäst. Motivering: Då Elin nästan alltid är i farten så tycker denna bild på ro och stillhet är outstanding bland hennes bilder.


Elin är med på en fototävling som Mitt Småland har. Elins bidrag är detta. Kan bara uppmana folk att rösta på bilden, den är väldigt fin och väldigt mycket Småland.

Elin på sociala medier:

Bloggen
Twitter
Instagram
Farmlifesweden(Instagram)
Facebook

Givetvis har jag frågat Elin om jag får ta bilder från hennes blogg och andra ställen.

Fem timmars jerk-karré med mango-black bean salsa.


Jerk är en populär kryddblandning och marinad från Jamaica. Den har bland annat smak av de inhemska kryddorna kryddpeppar och scotch bonnet pepper. Den senare ger en fruktig och het smak som matchar fläskkött och annat ljust kött.
Köttet sköter sig själv i ugnen. Tänk bara på att mycket noggrant täcka köttet med aluminiumfolie. Då blir köttet så mört att du kan skära det med en gaffel.

Ingredienser (6 portioner)

cirka 1 ½ kg hel benfri bit färsk fläskkarré
jerk-kryddor
1 msk salt
1 msk socker
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk timjan
1 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk salvia
½ tsk mald muskot
½ tsk mald kanel
2 vitlöksklyftor, pressade
½ dl olivolja
½ dl kinesisk soja
1 dl vitvinsvinäger
1 ½ dl färskpressad apelsinsaft
rivet skal och saft från 1 lime
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
mango- black bean salsa
1 stor mango, skuren i små tärningar
2 burkar svarta bönor, väl sköljda och avrunna
1 röd paprika, skuren i små tärningar
4 salladslökar, tunt skivade
1 chilefrukt, habanero eller scotch bonnet, urkärnad och finhackad
saften från en stor lime
salt

Tillagning

  1. Värm ugnen till 130 grader.
  2. Lägg köttet i en ugnsform.
  3. Blanda ihop ingredienserna till jerk och häll blandningen över köttet.
  4. Täck formen med köttet noggrant med aluminiumfolie och knip åt på sidorna så att formen blir helt lufttät. Sätt in köttet i mitten av ugnen och tillaga i drygt 4 timmar och 30 minuter.
  5. Ta därefter bort folien och sätt på grilleffekten samt höj ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Grilla köttet i ytterligare 30 minuter eller tills det fått fin färg runt om. Ös köttet 3-4 gånger med skyn i formen.
  7. Blanda ihop alla ingredienserna utom salt till salsan, under tiden köttet steker i ugn. Ställ salsan åt sidan tills det är dags att servera.
  8. Servering: Ta två gafflar och riv itu köttet, servera med salsa. Ris blir också gott till.

måndag 4 november 2013

Sagan om de bannlysta.

Haha, detta är riktig bra. :)

lördag 2 november 2013

Tänder ett ljus för Johanna.

Jag har förlorat många nära och kära, men idag tänder jag flera ljus för en mycket speciell person. Hon var en riktig krigare, dessutom min flickvän och en otrolig vän. Hon finns inte med oss idag, alldeles för ung så tog cancern henne. Alla som kände henne saknar Johanna väldigt mycket.


fredag 1 november 2013

Google Hangouts.

Har du inte Google+ så kanske du inte vet vad Google Hangouts är. Det är ett program på datorn, mobilen och plattor. De är nu ett fristående program. Förut vad det Google+ sätt att använda att få folk att kommunicera mellan varandra, via text, röst eller videosamtal. Idag har detta utvecklat till en bra plattform.
Man kan köra livesändningar där folk kan bjudas in till olika samtalsämnen och det sänds live. Sedan kan man redigerat det och lägga upp direkt på Youtube.

I dagarna har även en ny tjänst som är kopplat till Hangouts. Det gör att man kan skicka sms till de som är kopplade till tjänsten. Det ger en annan dimension till denna tjänst. Om du vill veta mer och lära dig lite om Hangouts så har min vän +martin shervington gjort en väldigt bra video som vägleder dig i allt. Han är engelsktalande.

För övrigt så kan jag säga att Hangouts är framtaget på Google Sveriges kontor. Vill du kolla upp vad det är så kan du tanka ner appen både på Google Play och på App Store. En fördel är att man är med på Google+.

Här kommer videon från Martin.

torsdag 31 oktober 2013

Ostfyllda köttfärsbiffar ♥


Ingredienser (1 portion)

Blandfärs 50/50, eller annan färs
1-2 ägg
vispgrädde
ost, gärna av blåmögeltyp
smör att steka i
smörpapper

Tillagning
  1. Blanda valfri mängd färs med ett ägg eller två och en skvätt vispgrädde. Färsen ska bli smidig men inte alltför lös. Tänk på att osten tillför smak så krydda något mindre än vanligt. Arbeta färsen väl och låt den vila i kylen.
  2. När det är dags för matlagning tar man fram ett smörpapper och gör en färsboll i taget, stor som en tennisboll ungefär, eller större om du vill. Rulla bollen så att den blir avlång och platta till den rejält. Lägg en redig bit blåmögelost på färsens ena sida. Med hjälp av smörpappret viker man över den andra färshalvan så att den döljer osten. Snygga till bullen en smula. Fortsätt med nästa bulle.
  3. Om man bara steker tre, fyra bullar gör man dem färdiga i stekpannan. Vänd några gånger och när osten smälter ut är man klar. Man kan slå på skvätt grädde och lägga på ett lock. Efter en kvart på låg värme har man en färdig rätt med sås.
  4. Om man ska steka många bullar bryner man dem rejält i stekpannan och flyttar över efter hand till en form i ugnen. Där får de steka färdigt på måttlig värme.


tisdag 29 oktober 2013

Panpizza ♥


Man behöver inte gå till Pizza Hut för att äta god panpizza. Precis som på vanlig pizza är degen till en panpizza viktig. Fyllningen på en panpizza är oftast enligt följande formel: först en god tomatsås, sen starkare starka korvar eller kryddig köttfärs, följt av jalapeños, champinjoner, rödlök och/eller färska tomater. En panpizza toppar man med mycket mozzarella och torkad oregano eller annan örtkrydda. Men som vanligt när det gäller pizza så är det bara den egna fantasin som sätter gränserna.

Ingredienser (4 portioner)

25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl special
olivolja att smörja plåten/formen med

Förslag på fyllningar
tomatsås (obligatorisk)
tacokryddad köttfärs
salami
pepperonikorv
rökt skinka
jalapeños
champinjoner
rödlök
färska tomater
mozzarella (obligatorisk)
oregano eller annan örtkrydda

Tillagning

  1. Finfördela jäst i en bunke och rör ut i ljummet vatten.
  2. Tillsätt olja, salt och socker.
  3. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg.
  4. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, c:a 45 minuter.
  5. Smörj formarna, stekpannor eller ungspannan med olja.
  6. Kavla ut deg till 2 eller 1 pizza i samma form som formarna och lägg i.
  7. Låt jäsa 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Lägg på önskad fyllning, med tomatsås underst och mozzarella överst, när degen jäst klart.
  10. Grädda mitt i ugnen i c:a 15 minuter.

lördag 26 oktober 2013

Hembakade snickers. ♥


Ingredienser

350 g jordnötssmör
2 dl sirap
2 dl socker
8-9 dl rispuffar
200 g ljus choklad (om man är laktosintolerant kan man använda mörk choklad som är laktosfritt)

Gör så här

  1. Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar.
  2. Häll smeten i en bunke, tillsätt rispuffar och rör ihop.
  3. Lägg blandningen över en plåt och kavla ut den. Den bör täcka 3/4 av plåten.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad eller mikro och bred över kakan. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat och skär sedan i bitar

fredag 25 oktober 2013

Nasi goreng med kyckling. ♥


Indonesiens fantastiska svar på både pytt i panna och paella.

Ingredienser (4 portioner)

4 portioner kokt basmatiris eller annat långkorningt ris
2 ägg
500 g kycklingfilé
2 msk smör
3 msk olja
2 tsk gurkmeja
1 gul lök
½ purjolök
100 g vitkål
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1 msk indonesisk eller japansk soja
1 ½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
100 g nyskalade räkor
½ färsk ananas i bitar

Tillagning

  1. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Vispa äggen och stek på båda sidor i en stekpanna. Strimla och ställ åt sidan.
  3. Skär kycklingfiléerna i långa strimlor.
  4. Hetta upp stekpannan med smör och olja. Tillsätt gurkmejan.
  5. Bryn kycklingstrimlorna och låt den därefter sjuda på svag värme under lock i 10 minuter.
  6. Grovhacka löken, slanta purjolöken och strimla vitkålen fint. Blanda köttet, löken och kålen. Stek på svag värme i 10 minuter till.
  7. Smaka av med salt, paprikapulver, soja, sambal och vitlök.
  8. Blanda allt med riset.
  9. Servera med räkor, strimlat ägg och ananasklyftor.

torsdag 24 oktober 2013

Tips för bloggare del 4: Sprida din blogg.


Det finns otroligt mycket saker man kan göra för att sprida din blogg. Det absolut snabbaste sättet är att sprida din blogg är att gör det via sociala medier. Men här har du ett stort problem som du brottas med. Sociala medier har en förmåga att dina poster i bästa fall överlever i cirka 3 timmar. Dina vänner kanske går in på morgonen och sedan senare på kvällen. Har du kanske poster mitt på dagen eller tidigt på eftermiddagen så ser inte de flesta inte din bloggpost.
Här är några sociala medier som kan vara till hands.

Facebook: FB har den stora nackdelen att de flesta har sina vänner och släkt bland sina vänner. Oftast så följer de dig redan som är intresserade av din blogg.

Google+: Spridningen är så mycket bättre på dina inlägg om du postar dina inlägg offentligt. För det mesta slipper du de som redan känner dig redan. Plus att de som är intresserade av bloggar kommer följa dig.

Twitter: Här snackar vi sekundaposter. Flödet på Twitter försvinner otroligt snabbt. Du ska posta samma inlägg flera gånger om dagen för att du ska ha något utbyte av det. Då riskerar då även att upprepa dig och en del av dina följare kommer avfölja dig.

LinkedIn: Postar du jobbrelaterade poster så kan det fungera, men annars så är det nästan meningslöst att post där.

Pinterest: Här lever dina bilder som är länkade till dina inlägg längst. För egen del så kommer det dagligen besökare varje dag, även om jag inte skrivit några poster med bilder som jag postar på Pinterest. Plus att man kan aldrig veta hur stor spridning dina bilder har.

Bloglovin: Delade meningar om detta. Många av dina besökare på Bloglovin följer dig redan. En nystartad blogg kan det däremot gör susen för.

Så vad ska man göra då?
För det första, se till att dina läsare kan följa dig via ditt RSS-flöde. Har du inget sånt, skapa det direkt.
För det andra, se till att besökarna kan följa din blogg via e-mail.
För det tredje, registrera dig på olika blogglistor, typ Blogtoplist.
För det fjärde, pinga din blogg. Det finns en massor med tjänster som pingar din blogg, Googla.
För det femte, pusha dina inlägg på Pusha

Och det sista tipset är att om du nu är bloggintresserad, följ andra bloggare, gärna de som har mycket följare. Skriv kommentarer där du visar din blogg(i länkfönstret under ditt namn). Gör ingen direktreklam för din blogg, det ser väldigt billigt ut. Skriv en kommentar som är intressant, då kommer du få besökare till din blogg via din länk. Garanterat!

Det tar tid att sprida sin blogg. Många tror att man kan skriva som ingen annan, ha massor med fina bilder. Det tar ändå tid att sprida din blogg. Tiden är din bästa vän och är du ihärdig som kommer du säkert att lyckas få en massa besökare till din blogg.