Google+

lördag 10 augusti 2013

Vaniljfudge


Idag är det lördag så då får vi gotta i oss lite. Här är ett recept på vaniljfudge. Lätt att göra och smakar jäkligt gott. 

Ingredienser (24 portioner)
3/4 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g hackad vit choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker
skalet av en lime

Tillagning
  1. Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
  3. Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
  5. Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
  6. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
  7. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
  8. Förvara bitarna i plastlådor i kylen.

torsdag 8 augusti 2013

Min kväll är räddad.

Den här katthajen är skrämmande. Gjorde min kväll, skrattade så jag grina. :) 


Pinterest - Ett sätt att sprida din blogg.

Många tycker nog att Pinterest är en plats att samla bilder på. Det stämmer ganska väl viss del. Däremot vet kanske inte så många att det är en smart sätt att spridda sin blogg eller hemsida, sitt företag eller förening på nätet. Det bästa är att du inte behöver ladda upp dina bilder på Pinterest utan du "pinnar" bara dina bilder på bloggen, lägger dom i den "board" som du fixat och sen sköter det sig själv. Då får du en direktlänk till din blogg.
Givetvis gäller det att skaffa följare, men det är lätt på Pinterest. Man kan söka fritt och följa folk som intresserar dig. Man kan lägga till "boards" eller hela personen. Folk har en stor vilja att följa dig tillbaka.
Nu till det fina att du syns på Pinterest. Om du har några följare som kanske har några hundra följare så "pinnar" folk din bild på flera tusen användare, dessa har säkert också en massa följare så spridning blir väldigt stor.
Du kan även sprida dina "pins" på Facebook och Twitter. 
Man kan även verifiera din blogg på Pinterest. Här har jag en länk på hur man gör. Verifiera din blogg på Pinterest.
Om du skulle ha problem med att fixa och få följare så hör du av dig till med. andersstolt@live.se , kik: spindelweb eller som kommentar här. Min Pinterest är här.

Vaniljbullar.


Supergoda vaniljbullar.

Ingredienser (20 portioner)

Deg
75 g osaltat smör
1 dl mjölk (3%)
1 dl grädde
25 g jäst
4 msk socker
1 ägg
1 krm salt
8 dl vetemjöl

Vaniljkräm
5 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
6 äggulor
125 g socker
40 g maizenamjöl
25 g osaltat smör

Garnering
smält smör
strösocker
Tillagning
  1. Deg: Smält smöret.
  2. Tillsätt mjölk och grädde och värm fingervarmt (37 grader).
  3. Lös upp jästen i vätskan.
  4. Vispa ägg och socker smidigt i en degbunke.
  5. Tillsätt ägget och degspadet.
  6. Arbeta i mjöl och salt till en smidig deg.
  7. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
  8. Vaniljkräm: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  9. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Lägg fröna tillsammans med stången i mjölken.
  10. Koka upp. Ta bort från värmen. Låt stå i 15 minuter och ta sen upp stången.
  11. Vispa ihop äggulor, socker och maizenamjöl i en bunke.
  12. Tillsätt vaniljmjölken under vispning. Vispa blandningen helt slät.
  13. Koka försiktig upp blandningen under konstant omrörning.
  14. När den kokar ordentligt tillsätts smöret.
  15. Ta bort kastrullen från värmen.
  16. Vispa vaniljkrämen helt slät.
  17. Passera krämen genom en sil ner i ett kärl som är placerat i ett iskallt vattenbad.
  18. Täck kärlet med plastfilm.
  19. Utbakning: Kavla ut degen.
  20. Ta ut rundlar ca 10 cm stora.
  21. Klicka fyllning på rundlarna och nyp ihop dem.
  22. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  23. Låt jäsa i minst 30 minuter.
  24. Sätt ugnen på 225 grader.
  25. Grädda vaniljbullarna i 8-10 minuter.
  26. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker.

onsdag 7 augusti 2013

Onsdagskväll.


Sitter och kollar på American Pie 2. Slökollar och surfar. Den var roligare för några år se. Grizzly ligger här på golvet i sin tub. Han saknar lika mycket sin matte som jag gör. Men det dröjer länge innan vi får ses. Hon jobbar i Kuala Lumpur som grafisk designer. Förhoppningvis så ses vi i senast i November. Vi är ett team, jag kommer med idéer och hon för dem på papper eller på datorn. Men just nu är vi ett splittrat team. 
Är väldigt tacksam att vi har Viber, Skype och Hangouts, som funkar kanonbra. Ett annat problem är att hon ligger 6 timmar före min i tid. Så när hon vaknar så går jag och lägger mig. Men men, ska inte klaga. Kunde vara mycket värre. 

Fundera på att ha en tävling på bloggen. Tänka ha något riktigt bra pris. För se vad det blir. :) 

Har fått riktig bra med kommentarer här, trots att jag bara haft denna blogg i en vecka. Tack så mycket. 

Solnedgång med rosa moln

Igår satt jag på balkongen och fick se hur molnen blev rosa. In efter kameran och plåta lite. Vart sisådär från balkongen. Men när det händer så gäller det att vara snabb. De rosa molnen försvann efter 2-3 minuter. 





Mintkyssar.


Lilllördag idag så då för du passa på att mumsa lite extra. Mintkyssar till er. 
Ingredienser (40 portioner)

4 dl florsocker
1 dl kallt vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g mörk blockchoklad

Tillagning
  1. Blanda florsocker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka blandingen i c:a 10 minuter till 115 grader. (Använd termometer eller doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Blandningen ska "tråda" sig.)
  3. Häll upp sockerblandningen i en oljad skål (använd neural matolja).
  4. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat lite. Arbeta in med en gaffel.
  5. Sätt skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det blir tjockt.
  6. Klicka upp massan i små klickar på bakplåtspapper och låt den stelna.
  7. Smält blockchokladen i mikrovågsugn.
  8. Lägg en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
  9. Förvara pastillerna i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.

tisdag 6 augusti 2013

Kycklingwok


En nyttig rätt som går snabbt att laga.

Ingredienser (4 portioner)
400-500 g kycklingfilé
½ dl rapsolja
1 röd strimlad paprika
1 gul strimlad paprika
1 liten strimlad purjolök
200 g färska böngroddar
4 portioner äggnudlar
cashewnötter
Marinad
2 tsk färsk riven ingefära
3 msk japansk soja
2 msk pressad lime
3 msk thai sweet-chilisås

Tillagning
  1. Skär kycklingköttet i stora strimlor.
  2. Blanda soja, lime, thai sweet-chilisås och ingefära till en marinad och lägg i kycklingstrimlorna.
  3. Hetta upp rapsoljan i wok eller större stekpanna.(rejält)
  4. Fräs upp lök och paprika på hög värme under omrörning.
  5. Lägg i kycklingbitarna och låt marinaden följa med.
  6. Lägg i böngroddarna på slutet när kycklingen börjar bli genomstekt.
  7. Servera med nykokta äggnudlar och cashewnötter.

måndag 5 augusti 2013

Gloflugan!

Jag kallar denna fluga för glofluga. Den rör sig inte och bara glor. :)





Kycklingsallad


RECEPT
230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar

INTRUKTIONER
  1. Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.
  2. Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.
  3. Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.
  4. Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.
  5. Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.
  6. Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.
  7. Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.

söndag 4 augusti 2013

Texasburgare med grönmögelost

Ingredienser:
800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:
2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost,
ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:
4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet

Gör så här:
  1. Texasburgare Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
  2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
  3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
  4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
  5. Forma till burgare och grilla på grillen.
  6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
  7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
  8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
  9. Ostkrämen Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
  10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
  11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
  12. Servering Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
  13. På med locket och ät!

lördag 3 augusti 2013

Rocky road
















Ingredienser (12 portioner)
100 g mörk choklad (70 %)
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel


Tillagning
  1. Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
  2. Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
  3. Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25x15 cm).
  4. Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
  5. Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
  6. Ställ kallt för att stelna.
  7. Skär eller bryt bitar innan servering.

Chokladcupcakes med hallonfrosting

Ingredienser (20 portioner)
3 ägg
2 ½ dl socker
100 g smör
1 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hallonfrosting
80 g Philadelphiaost
50 g mjukt smör
200 g florsocker
1 msk vaniljsocker
3 msk koncentrerad hallonsaft
ev. röd karamellfärg

Garnering
strössel

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda i äggsmeten.
  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
  4. Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll denm till två tredjedelar med smet.
  5. Grädda c:a 15 min i mitten av ugnen.
  6. Hallonfrosting: Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och hallonsaft krämigt.
  7. Vispa i Philadelphiaosten.
  8. Färga eventuellt frostingen med någon droppe röd karamellfärg.
  9. Spritsa ut frostingen den på cupcakesen och garnera med strössel eller färska hallon.

Krämig kycklingpaj

Antal personer: 4-6

Ingredienser
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten
Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver

Gör så här:
  1. Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.
  2. Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
  4. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.
  5. Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.

fredag 2 augusti 2013

Lite bilder på solnedgångar.

Var iväg i helgen till min far och hans fru. Passade på att ta en del bilder. Var nere två kvällar och lite bilder på solnedgångarna över Vättern. Här är resultatet. 






Följ min blogg med Bloglovin

Texas beef chili


Ingredienser
500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska) 
200 g rotselleri 
1 st morot 
1 st lök, gul 
4 st vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
400 g krossade tomater 
2 st lagerblad 
3 msk soja, kinesisk 
3 msk honung, flytande 
3 msk oxfond 
2 msk hickory liquid smoke 
2 msk spiskummin, malen 
2 msk chili spice mix 
1 st lime, saft 
400 g bönor, kokta, valfria 
vatten 
salt och peppar, efter smak 
Gör så här:
1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.

Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.


Ingredienser:

800 g färskt sidfläsk

2 tsk malen kummin

salt och malen vitpeppar

olja att pensla med

Potatispuffar:

600 g mjölig potatis

2 äggulor

salt och malen vitpeppar

1/2 dl finskuren gräslök

smör att steka i


Rödlökmarmelad: 

1 rödlök

1 dl köttbuljong

1 1/2 dl vitt vin

1 tsk strösocker

50 g smör

salt och malen vitpeppar



Gör så här:

1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.

2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.

3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.

onsdag 24 juli 2013

Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.











Ingredienser:

800 g färskt sidfläsk
2 tsk malen kummin
salt och malen vitpeppar
olja att pensla med
Potatispuffar:
600 g mjölig potatis
2 äggulor
salt och malen vitpeppar
1/2 dl finskuren gräslök
smör att steka i

Rödlökmarmelad: 

1 rödlök
1 dl köttbuljong
1 1/2 dl vitt vin
1 tsk strösocker
50 g smör
salt och malen vitpeppar

Gör så här:

1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.
2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.
3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.

Lycka till

Kungens kock

torsdag 18 juli 2013

Texas beef chili.



Ingredienser

500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska) 
200 g rotselleri 
1 st morot 
1 st lök, gul 
4 st vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
400 g krossade tomater 
2 st lagerblad 
3 msk soja, kinesisk 
3 msk honung, flytande 
3 msk oxfond 
2 msk hickory liquid smoke 
2 msk spiskummin, malen 
2 msk chili spice mix 
1 st lime, saft 
400 g bönor, kokta, valfria 
vatten 
salt och peppar, efter smak 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.

Lycka till!

Kungens kock

tisdag 16 juli 2013

Kungens kock bjuder på Krämig kycklingpaj.

Krämig kycklingpaj













Antal personer:
4-6

Ingredienser


Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver

Gör så här:

Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.


Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.

Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.

Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i
pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.

Lycka till.

Kungens kock.

måndag 15 juli 2013

Hur jävla dumma är våra banker.



Jag har irriterat mig på våra banker och de som följer efter deras fasoner. När jag går på en bank så vill jag kunna betala med kort eller kontanter, kunna ta ut kontanter direkt från banken utan att stå på gatan. Banken är för mig en säker plats där jag ska kunna fixa med mina bankärenden.

Någon går i tiden så gjorde de svenska bankerna ett extremt stort fel. De började öppna upp bankerna. Det skulle vara mysigt att gå på banken. Fräcka möbler och diskar överallt. Enda problemet här var att man inte hade vakter i lokalen. Utan man fixade med övervakningskameror. Det är ju en jäkla skillnad på fysiska vakter. Övervakningskamerorna är ju massa gången bättre än vakter.

Banker har på detta spår vandrat i över femton år. Du som uträttar bankärenden i utlandet vet att en bank är bank och det är ett fort. Antingen är det pansarglas mellan kunden och personalen eller så står det beväpnade vakter i lokalen. Man kan göra allt med pengar i banken. Betala och få ut pengar kontant. Alltså som en bank ska fungera.

Någonstans så fick de svenska bankerna för sig att vi är ju har en fruktansvärt rånrisk. Men det visste väl alla sen 150 år tillbaka. Men de svenska bankerna gick lite längre. man tog bort alla kontanter från kontoren, satte kort i kundens hand och ställde de på gatan där rånrisken inte är alls så stor. Trodde man eller så sket man i det för det var en mycket finare förtjänst att hålla kunderna borta från kontoren. Och man tjänade en massa miljarder på detta. Våra miljarder som du skulle ha fått i ränta som banken slopade på lönekontot, fast de de själva tjänar pengar på era surt förvärvade kronor. De enda du gör är att betala till banken en massa avgifter. Dessutom kan du inte få ut kontanter på ett svensk bankkontor. Man skäms som svensk när någon turist som vill ta ut pengar på en bank och de svenska bankerna inte kan stå till tjänst med det.

I praktiken har de svenska bankerna säkrat upp att all hantering på de det lever av är förbjudet att föras in e deras lokaler. Dessutom har kunden körts ut på gatan så kunden för stå för rånrisken, inte banken. Förlängningen av detta är att butiksrånen har ökat markant och personskadorna har mångdubblats om man räknar när bankerna vart rånade. De svenska bankerna har satt i system att förstöra folk liv på flera sätt. För det är exakt vad det handlar om.

För er som gillar att fixa med era platskort och inte har kontanter och tycker vi ska ha bort allt vad kontanter heter, kan jag bara säga. Pengarna kommer att överleva bankerna. De kontanta medlen kommer alltid finnas kvar, hur mycket man vill att de ska försvinna. Reda pengar är alltid gångbart, det är aldrig ett plastkort.

Nu finns faktiskt en bank som har fattat det här med att en bank ska fungera som en bank. man kan ta ut kontanter och betala med dessa. Forex bank gör som enda bank helt tvärtom. Istället för alla fräcka diskar och möbler så är det som bankontoren såg ut förut. Pansarglas och ganska spartanskt inrett. Plus att att man får ränta på varje instoppad krona.
När jag vart kund där så hittade jag hem igen. Banken var en bank som man förväntade sig att vara.

Jag kan lätt säga att många av de banker som alla andra förser med pengar gör mig illamående. Det är ett så grundläggande fel som bankerna gör idag. Det märkliga är att det bara är i Sverige som har såna här banker? Hela världen tycker att vi är dumma i hela huvudet när man inte kan fixa det som bankerna är till för? Jag åker ibland till Linköping för min pacemaker. Tar tåget varje gång. Och det slår aldrig fel att det ofta är några turister som vill betala med kontanter. Många av våra turister har inga kort alls. Konduktören står där med passagerare som vill betala med cash med som inte kan det. Man märker att de tycker vi är ett märkligt land. Först kan de inte betala kontant på länstågen och sedan får de åka gratis.

Så för er som talar varmt om ett kontantlöst samhälle kan jag bara säga. Nästa gång du tar ska på restaurang eller handlar i affären ta och kolla så inget fuffens pågår med ditt kort. Det vi alla vet att risken att bli rånad på dina kort är mycket större än på dina kontanter.

CASH IS KING!

söndag 7 juli 2013

Italiensk korvgryta.

Italiensk korvgryta











Antal portioner: 4

Ingredienser:

200 g salami
300 g fläskfilé, stekt
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
200 g portabellosvamp
0.5 st zucchini
2 msk kalvfond
1 msk honung
1 dl vatten
400 g passerade tomater
0.5 kruka färsk rosmarin
2 dl kokta stora vita bönor
smör eller olja till stekning
salt och svartpeppar 

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Skiva svampen, zucchinin och salamin.
2. Bryn dessa tillsammans på medelvärme i en gryta.
3. Tillsätt fond, honung, vatten och passerade tomater och koka i 8–10 minuter.
4. Strimla fläskfilén och lägg i den tillsammans med hackad rosmarin och bönor och låt allt bli varmt.

5. Smaka av med salt och peppar.

Lycka till

Kungens kock