Google+

fredag 2 augusti 2013

Texas beef chili


Ingredienser
500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska) 
200 g rotselleri 
1 st morot 
1 st lök, gul 
4 st vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
400 g krossade tomater 
2 st lagerblad 
3 msk soja, kinesisk 
3 msk honung, flytande 
3 msk oxfond 
2 msk hickory liquid smoke 
2 msk spiskummin, malen 
2 msk chili spice mix 
1 st lime, saft 
400 g bönor, kokta, valfria 
vatten 
salt och peppar, efter smak 
Gör så här:
1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.

Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.


Ingredienser:

800 g färskt sidfläsk

2 tsk malen kummin

salt och malen vitpeppar

olja att pensla med

Potatispuffar:

600 g mjölig potatis

2 äggulor

salt och malen vitpeppar

1/2 dl finskuren gräslök

smör att steka i


Rödlökmarmelad: 

1 rödlök

1 dl köttbuljong

1 1/2 dl vitt vin

1 tsk strösocker

50 g smör

salt och malen vitpeppar



Gör så här:

1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.

2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.

3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.

onsdag 24 juli 2013

Grillat färskt sidfläsk med potatispuff och rödlöksmarmelad.











Ingredienser:

800 g färskt sidfläsk
2 tsk malen kummin
salt och malen vitpeppar
olja att pensla med
Potatispuffar:
600 g mjölig potatis
2 äggulor
salt och malen vitpeppar
1/2 dl finskuren gräslök
smör att steka i

Rödlökmarmelad: 

1 rödlök
1 dl köttbuljong
1 1/2 dl vitt vin
1 tsk strösocker
50 g smör
salt och malen vitpeppar

Gör så här:

1. Koka och pressa potatisen. Blanda potatisen med äggulor och gräslök, krydda med salt och peppar. Lägg smeten på ett smörpapper, rulla ihop och låt vila svalt. Ta sedan bort papperet och skiva 2 cm tjocka rundlar. Stek dem i smör.
2. Skala löken och hacka dem grovt. Fräs hacket i smör. Tillsätt socker och stek löken under omrörning tills den är brun. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad. Krydda med salt och peppar. Håll varmt till servering.
3. Skär fläsket i skivor och krydda det med malen kummin. Pensla med olja och grilla över glödbädd 1 1/2 minut per sida nära glöden. Servera med potatisen och lökmarmeladen.

Lycka till

Kungens kock

torsdag 18 juli 2013

Texas beef chili.



Ingredienser

500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska) 
200 g rotselleri 
1 st morot 
1 st lök, gul 
4 st vitlöksklyftor 
3 msk olivolja 
400 g krossade tomater 
2 st lagerblad 
3 msk soja, kinesisk 
3 msk honung, flytande 
3 msk oxfond 
2 msk hickory liquid smoke 
2 msk spiskummin, malen 
2 msk chili spice mix 
1 st lime, saft 
400 g bönor, kokta, valfria 
vatten 
salt och peppar, efter smak 

Gör så här:

1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
7. Smaka av med salt och peppar.
8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.

Lycka till!

Kungens kock

tisdag 16 juli 2013

Kungens kock bjuder på Krämig kycklingpaj.

Krämig kycklingpaj













Antal personer:
4-6

Ingredienser


Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
2-3 msk vatten

Fyllning:
1 stekt eller färdiggrillad kyckling
1 stor purjolök
2 röda paprikor
1 burk skivade champinjoner
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde+svamspad
Salt
Peppar
Paprikapulver

Gör så här:

Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp. Skär kyckling i småbitar. Strimla purjolöken och paprika, häll av svampspadet, spara det.


Fräs svamp, purjolök och paprika i smöret. Strö på vetemjölet och rör om. Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Koka i ca 5 minuter.

Tryck ut pajdegen i en pajform ca 23 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ca 10 minuter 200 grader.

Blanda ner kycklingköttet i stuvningen. Häll i
pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 min.

Lycka till.

Kungens kock.

måndag 15 juli 2013

Hur jävla dumma är våra banker.



Jag har irriterat mig på våra banker och de som följer efter deras fasoner. När jag går på en bank så vill jag kunna betala med kort eller kontanter, kunna ta ut kontanter direkt från banken utan att stå på gatan. Banken är för mig en säker plats där jag ska kunna fixa med mina bankärenden.

Någon går i tiden så gjorde de svenska bankerna ett extremt stort fel. De började öppna upp bankerna. Det skulle vara mysigt att gå på banken. Fräcka möbler och diskar överallt. Enda problemet här var att man inte hade vakter i lokalen. Utan man fixade med övervakningskameror. Det är ju en jäkla skillnad på fysiska vakter. Övervakningskamerorna är ju massa gången bättre än vakter.

Banker har på detta spår vandrat i över femton år. Du som uträttar bankärenden i utlandet vet att en bank är bank och det är ett fort. Antingen är det pansarglas mellan kunden och personalen eller så står det beväpnade vakter i lokalen. Man kan göra allt med pengar i banken. Betala och få ut pengar kontant. Alltså som en bank ska fungera.

Någonstans så fick de svenska bankerna för sig att vi är ju har en fruktansvärt rånrisk. Men det visste väl alla sen 150 år tillbaka. Men de svenska bankerna gick lite längre. man tog bort alla kontanter från kontoren, satte kort i kundens hand och ställde de på gatan där rånrisken inte är alls så stor. Trodde man eller så sket man i det för det var en mycket finare förtjänst att hålla kunderna borta från kontoren. Och man tjänade en massa miljarder på detta. Våra miljarder som du skulle ha fått i ränta som banken slopade på lönekontot, fast de de själva tjänar pengar på era surt förvärvade kronor. De enda du gör är att betala till banken en massa avgifter. Dessutom kan du inte få ut kontanter på ett svensk bankkontor. Man skäms som svensk när någon turist som vill ta ut pengar på en bank och de svenska bankerna inte kan stå till tjänst med det.

I praktiken har de svenska bankerna säkrat upp att all hantering på de det lever av är förbjudet att föras in e deras lokaler. Dessutom har kunden körts ut på gatan så kunden för stå för rånrisken, inte banken. Förlängningen av detta är att butiksrånen har ökat markant och personskadorna har mångdubblats om man räknar när bankerna vart rånade. De svenska bankerna har satt i system att förstöra folk liv på flera sätt. För det är exakt vad det handlar om.

För er som gillar att fixa med era platskort och inte har kontanter och tycker vi ska ha bort allt vad kontanter heter, kan jag bara säga. Pengarna kommer att överleva bankerna. De kontanta medlen kommer alltid finnas kvar, hur mycket man vill att de ska försvinna. Reda pengar är alltid gångbart, det är aldrig ett plastkort.

Nu finns faktiskt en bank som har fattat det här med att en bank ska fungera som en bank. man kan ta ut kontanter och betala med dessa. Forex bank gör som enda bank helt tvärtom. Istället för alla fräcka diskar och möbler så är det som bankontoren såg ut förut. Pansarglas och ganska spartanskt inrett. Plus att att man får ränta på varje instoppad krona.
När jag vart kund där så hittade jag hem igen. Banken var en bank som man förväntade sig att vara.

Jag kan lätt säga att många av de banker som alla andra förser med pengar gör mig illamående. Det är ett så grundläggande fel som bankerna gör idag. Det märkliga är att det bara är i Sverige som har såna här banker? Hela världen tycker att vi är dumma i hela huvudet när man inte kan fixa det som bankerna är till för? Jag åker ibland till Linköping för min pacemaker. Tar tåget varje gång. Och det slår aldrig fel att det ofta är några turister som vill betala med kontanter. Många av våra turister har inga kort alls. Konduktören står där med passagerare som vill betala med cash med som inte kan det. Man märker att de tycker vi är ett märkligt land. Först kan de inte betala kontant på länstågen och sedan får de åka gratis.

Så för er som talar varmt om ett kontantlöst samhälle kan jag bara säga. Nästa gång du tar ska på restaurang eller handlar i affären ta och kolla så inget fuffens pågår med ditt kort. Det vi alla vet att risken att bli rånad på dina kort är mycket större än på dina kontanter.

CASH IS KING!

söndag 7 juli 2013

Italiensk korvgryta.

Italiensk korvgryta











Antal portioner: 4

Ingredienser:

200 g salami
300 g fläskfilé, stekt
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
200 g portabellosvamp
0.5 st zucchini
2 msk kalvfond
1 msk honung
1 dl vatten
400 g passerade tomater
0.5 kruka färsk rosmarin
2 dl kokta stora vita bönor
smör eller olja till stekning
salt och svartpeppar 

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Skiva svampen, zucchinin och salamin.
2. Bryn dessa tillsammans på medelvärme i en gryta.
3. Tillsätt fond, honung, vatten och passerade tomater och koka i 8–10 minuter.
4. Strimla fläskfilén och lägg i den tillsammans med hackad rosmarin och bönor och låt allt bli varmt.

5. Smaka av med salt och peppar.

Lycka till

Kungens kock

Texasburgare med grönmögelost

Texasburgare med grönmögelost














Ingredienser:

800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:

2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:

4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet

Gör så här:

1. Texasburgare
Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
5. Forma till burgare och grilla på grillen.
6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
9. Ostkrämen
Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
12. Servering
Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
13. På med locket och ät!

Lycka till.

Kungens kock

söndag 30 juni 2013

Söndagsstek med gräddsås och potatisgratäng

Gammaldags stek med gräddsås.











Recept:

800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar

2 vitlöksklyftor

Sås:

1-2 msk vetemjöl

2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar

Tillbehör: 


gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål


Så här gör du:


Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.

Potatisgratängen


800 g skivad potatis

ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost

Så här gör du:

Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.

Lycka till.

Kungens kock


söndag 23 juni 2013

Florida Cocktail ett alkoholfritt alternativ.

Florida cocktail.















Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.

Recept:

5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda

Så här gör du:

Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.

Sockerlag vad är det?

1 dl vatten
1 dl strösocker
  • Blanda ingredienserna i en kastrull. 
  • Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
  • Låt kallna och blanda goda drinkar!
Lycka till

Kungens bartender.