Google+

söndag 6 april 2014

Budapestrulle


Söndagar är bakdagar. Här är en Budpestrulle som passar bra till söndagsfikat.

Ingredienser

6 st äggvita(or)

3 dl strösocker

50 gram marsanpulver

100 gram hasselnötter, finhackade

3 dl grädde

1 burk(ar) mandarin(er), konserverade

choklad, smält, till garnering


Tillagning

6 bitar

  1. Vispa äggvitorna fluffigt, tillsätt sockret och marsanpulvret lite i taget.
  2. Finhacka hasselnötterna och vänd försiktigt i dem. 
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 20 minuter längst ned i ugnen.
  4. Låt stå i ca fem minuter innan du stjälper upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
  5. Vispa grädden och blanda i de avrunna mandarinerna.
  6. Fördela detta på marängbottnen och rulla ihop. Ringla lite smält choklad över.

lördag 5 april 2014

Kantarelldoftande fläskfilé i panna


Ingredienser (4 portioner)
400 gram  fläskfilé(er), färsk
2 dl  crème fraiche
1 msk  smör, till stekning
1,5 msk  Bong Touch of Taste Kantarellfond
50 gram  kantareller, konserverade eller frysta
10 st  körsbärstomater
1 msk  timjan, grovhackad

Tillagning
  1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
  2. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
  3. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond.
  4. Slå över fläskfilén och kantarellerna.
  5. Rör om och låt småkoka i några minuter.
  6. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
  7. Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis.

tisdag 11 mars 2014

Falsk cheesecake med hallon- och vinbärsgele


Sitter man i skiten med tid, skippa allt tjafs och gör bara chokladmoussen. Servera med färska eller frysta bär. Det här blir asgott och kan med fördel förberedas dagen innan.

Tokvispa betyder att man vispar som en sjuk galning! Närå, det betyder att man ska vispa länge och hårt så att det bildas ett vitt skum, gärna med elvisp.

Ingredienser (4 portioner)

Hallon- och vinbärsgelé
1 ½ dl blandad hallonsaft (stark)
2 g gelatinblad, blötlagt
2 dl färska hallon
2 dl färska röda vinbär
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 äggula
2 msk socker
1 msk starkt kaffe
1 msk mörk rom
1 ½ dl lättvispad grädde
Färskostcrème
200 g philadelphiaost
1 dl créme fraiche
1 citron
1 dl florsocker
Kex
10 g digestivekex
10 g smör
Garnering
16 färska hallon
4 kvistar färska röda vinbär
0.5 st krukor Citronmeliss

Tillagning

  1. Fördela bären i fyra glas.
  2. Värm hallonsaften.
  3. Krama ur gelatinbladet (2 blad per sats) och låt det smälta i saften. Häll vätskan över bären och ställ in i kylen så det stelnar, ca 1-2 timmar.
  4. Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
  5. Tokvispa ägg och socker poröst. Blanda eventuellt i en matsked kaffe och mörk rom, annars tar du bara chokladen i äggvispet. Rör sedan försiktigt ner grädden.
  6. Blanda philadelphiaost, créme fraiche, citronskal, citronsaft och florsocker.
  7. Smält smör och blanda med 4 st hackade digestivekex per sats.
  8. Fördela chokladmousse, färskostcrème och digestivekex i glasen. Avsluta med att garnera med hallon, vinbär och citronmeliss.

måndag 10 mars 2014

Räkpanna Indienne


Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris.

Ingredienser (4 portioner)
700 g räkor med skal
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 tsk curry
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek


Tillagning

  1. Skala räkorna.
  2. Kärna ur och tärna paprikorna.
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs lite olivolja med curryn.
  5. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa några minuter utan att de får färg.
  6. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater.
  7. Låt sjuda c:a 5 minuter.
  8. Tillsätt grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal.
  9. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt.
  10. Servera med kokt ris och/eller bröd till.

lördag 8 mars 2014

Chokladkorgar med hallonmarängswiss


Snygga och läckra chokladkorgar med minimaränger, färska hallon, glass och grädde.

Ingredienser (8 portioner)

Minimaränger
50 g äggvita
1 1/2 dl strösocker
Chokladkorgar
200 g mörk choklad
8 stora muffinsformar
Servera med
vaniljglass
vispad grädde
färska hallon
ev. chokladsås

Tillagning
  1. Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng.
  3. Spritsa ut små marängtoppar på en bakplåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter (öppna absolut inte ugnen).
  5. Låt svalna på bakplåtspappret på ett galler.
  6. Chokladkorgar: Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad.
  7. Pensla muffinsformarnas insida med den smälta chokladen. Ställ kallt tills den stelnat. Upprepa 2-3 gånger till. Ställ sen kallt i minst en timme.
  8. Lossa korgarna försiktigt från muffinsformarna.
  9. Blanda hallon, vispad grädde, minimaränger och glass i korgarna, ringla ev. över lite chokladsås och servera genast.


fredag 28 februari 2014

Laxrullar med wasabi.


Sverige möter Japan så skulle man kunna kalla denna smaksensation. Laxrullar med wasabi är perfekta som plockmat medan gästerna väntar före maten. Som bonus är detta även ett GI-recept.

Ingredienser (20 portioner)
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10 %)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)

Tillagning

  1. Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på c:a 25x20 cm.
  2. Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
  4. Täck rullen med plastfolie och ställ in i frysen i 30 minuter.
  5. Rosta sesamfröna i en torr panna.
  6. Ta ut laxrullen och rulla den i sesamfrön eller furikakekrydda.
  7. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

onsdag 26 februari 2014

Naglar

Naglar är ganska fantasifulla idag. Rena konstverken. Här några från min Pinterest.

Fuck Facebook!!


Jag har varit medlem på Facebook sedan sommaren 2006. Hade ett uppehåll under ett år då jag tog bort hela min profil. Jag överväger att sluta på Facebook helt och aldrig komma tillbaka. Problemet är att FB är så fruktansvärt tungrott och så extremt komplicerat för användarna, Deras inställningar gör att en vanlig dödlig inte har en chans att kontrollera vad man gör. Varför?

Ja det är bara för att du som användare ska dela så mycket som möjligt för att FB ska kunna samla in din info. Det är ingen hemlighet att FB vill veta vad du och dina vänner gör på nätet. All den info du lämnar har bara en funktion, det är för att du ska få så mycket reklam som är relevant för dig och dina vänner. Man ska veta att Facebook har en sajt bara för att ägarna ska tjäna så mycket pengar som det går.

Nu till mitt problem denna gång. Jag håller på att starta en nu blogg som kommer handla om de mest roliga filmklippen på nätet. Bloggen är nästan klar och sidan på Google+ är klar, det tog typ 5 minuter för att ställa in deras inställningar. Plus att Google+ gör att det extremt lätt att sprida din blogg även utanför Google+ nätverk.

Just nu sitter jag på Facebook och ska göra samma sak. Sidan är gjord men inställningarna är så sjukt komplicerade så jag funderar att lägga ner hela skiten. Jag anser mig ganska teknisk och har haft en massa sidor på Facebook, men nu är det fullkomligt rena skiten. Går man in på inställningarna så tycker man att de givna inställningarna skulle vara för att skydda dig, men icke. Jag kan förstå att folk som skapar sidor på FB får problem.

Vill säga en sak till. Jag har blockat all min trafik från Facebook via min brandvägg. Och det är fruktansvärt vad Facebook gör för att kolla vad du gör på nätet. Loggarna på brandväggen är fullskitet av Facebook som försöker logga min trafik. Och det är inte bara en logg på en sida utan 5-10 stycken.

Så nu kommer jag ta mitt beslut hur jag ska göra med Facebook. Men det lutar åt FUCK FACEBOOK.

tisdag 25 februari 2014

Amerikansk äppelpaj


Äppelpaj med lock som man gör "over there". Använd höstäpplen med frisk och syrlig smak som till exempel Gravensteiner, Cox Orange eller Ingrid Marie.

Ingredienser (8 portioner)
5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
Fyllning
6-8 äpplen
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
Pensling
1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
  5. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  6. Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.
  7. Dela degen i en större och en något mindre bit.
  8. Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.
  9. Nagga botten och lägg i äpplena.
  10. Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.
  12. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

måndag 24 februari 2014

Citronpaj ♥


En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.

Ingredienser (10 portioner)

Pajdeg

225 g vetemjöl

150 g smör

1 ägg

3 msk strösocker

1 msk vatten

Fyllning

3 äggulor

5 msk strösocker

2 msk maizena

1 dl crème fraiche

1 dl pressad citron

rivet skal av 1 citroner

Maräng

3 äggvitor

1 ½ dl strösocker

Tillagning


  1. Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
  2. Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
  7. Grädda 25 minuter.
  8. Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
  9. Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.