En mycket god pastarätt där det vita vinet och lagerbladen lyfter köttfärsragun till höga höjder. Hittar man inte strozzapreti går det naturligtvis bra med andra pastasorter.
Ingredienser (4 portioner)
Pasta
500 g strozzapreti
salt
Köttfärssås
2 msk olivolja
400 g nötfärs
1 finhackad gul lök
2 lätt delade vitlöksklyftor
½ finhackad morot
1 finhackad liten bit rotselleri
2 msk tomatpuré
1 ½ dl vitt vin
1 burk hela tomater i tomatsås
1 köttbuljongtärning
4 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
Garnering
1 dl riven parmesanost
Tillagning
- Koka pastan enligt anvisningar.
- Bryn nötfärsen på hög värme i olivolja. Den ska bli något krispig och bränd. Lägg undan på en tallrik.
- Stek lök, vitlök, morot och selleri i köttskyn i några minuter.
- Lägg nötfärs, de stekta rotfrukterna, tomatpuré, vin och tomater i en gryta eller kastrull. Låt koka upp.
- Lägg i buljongtärning och örter och låt sjuda på låg värme i 45 minuter. Tillsätt vitt vin eller vatten vid behov. Rör om då och då.
- Smaksätt med salt och svartpeppar.
- Servera med riven parmesanost.