Google+

torsdag 15 augusti 2013

Potatisgnocchi med knaperstekt bacon


ngredienser (4 portioner)
Potatisgnocchi
½ kg potatis
3 msk riven parmesanost
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
riven muskot

Tillbehör
1 pkt bacon
3 kvistar salvia
4 msk olivolja
12 halverade cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
½ dl hyvlad parmesanost

Tillagning
  1. Skala, koka potatisen mjuk och pressa potatisen.
  2. Blanda med 3 msk parmesanost, äggula och vetemjöl till en något kladdig deg.
  3. Knåda den smidig i några minuter.
  4. Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en 2 cm tjock rulle, skär i 2 cm långa bitar.
  5. Strimla och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Stek salviabladen i olivolja med tomater och pressad vitlök på svag värme.
  7. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan (tar 2-3 minuter).
  8. Låt rinna av och stek dem sedan i olivolja så att de får en fin yta.
  9. Servera med knaperstekt bacon, hyvlad parmesan, salvia, tomater, salt och peppar.

onsdag 14 augusti 2013

Pasta carbonara


Pasta carbonara finns det många varianter på. Grejen är att det ska gå lätt och fort när man gör denna. Inga krussiduller här inte. Den här är krämig och ska serveras direkt från tillagningen. 
Ingredienser (4 portioner)
500 g spagetti
200 g rökt sidfläsk
5 äggulor
2 dl grädde
2 dl riven parmesanost
1 tsk svartpeppar

Tillagning
  1. Blanda äggulor, grädde och 1 dl parmesanost i en bunke. Rör om ordentligt.
  2. Skär sidfläsket i små tärningar och stek tills de får en fin yta. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  3. Koka spagettin enligt anvisningar och häll av vattnet.
  4. Blanda spagetti, äggblandningen och sidfläsket hastigt i en stor pastaskål.
  5. Servera på tallrikar med svartpeppar och parmesan. Vissa vill även ha en äggula på toppen.

tisdag 13 augusti 2013

Tekakor


Kalagoda tekakor som nästan smälter i munnen. Bäst nybakade men går med fördel att frysa.

Ingredienser (20 portioner)
50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

Tillagning
  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Enkel thaigryta


Skolan börjar snart och folk måste bo hemifrån. Man har inte samma ekonomiska trygghet. Därför är det viktigt att man handlar billigt. En enkel thaigryta är en bra och billig rätt. Man kan frysa ner den och ta upp när man är sugen. 
Ingredienser (4 portioner)
600 g kycklingfilé
1 broccolihuvud
2 morötter
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk med grön curry

Till servering
risnudlar eller ris

Tillagning
  1. Skär kyckling och grönsakerna i mindre bitar.
  2. Fräs morötter och paprika i olja tills de blir lite mjuka. Lägg åt sidan.
  3. Bryn kycklingbitarna i lite smör eller olja. Lägg i alla grönsakerna och slå över kokosmjölken.
  4. Låt sjuda i ca 5-10 minuter till kycklingen är klar.
  5. Servera med nykokta risnudlar eller ris.

Tänk på detta innan du joggar.


måndag 12 augusti 2013

Pastagratäng


Ingredienser (6 portioner)
400-500 g penne
1 bukett färsk broccoli
3 chorizo
5 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan i rikligt med vatten.
  3. Lägg i broccolin i buketter när det återstår 2 minuter av koktiden.
  4. Låt pastan och broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.
  5. Häll dem i botten på en ugnssäker form.
  6. Skiva korven. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.
  7. Lägg i korven, häll över äggsmeten och strö till sist över osten.
  8. Grädda i mitten av ugnen c:a 30 minuter.

söndag 11 augusti 2013

Vad tar din data på Facebook vägen?


Om du tror att du radera saker på facebook så tar du fel. Ta del av denna killes undersökningar så kommer det fram en hel del. Facebook är ett monster när det gäller information.

Kantarellpaj


En härligt god och krämig paj med vild smak av skogens guld, kantareller. Eftersom kantarellpajen är äggfri är den ett utmärkt val att servera till personer med äggallergi.

Ingredienser (4 portioner)
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning
lite drygt 1 liter rensade kantareller (dela de största i mindre bitar)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
½-1 tsk salt
nymald svartpeppar
2-3 dl riven stark grevéost

Tillagning
  1. Pajskal: Finfördela smör och mjöl till en grynig massa.
  2. Tillsätt vattnet och arberta ihop till en deg.
  3. Låt vila i kylskåp ungefär en timme.
  4. Fylling: Hetta upp en stekpanna och tillsätt 2 msk smör.
  5. Stek kantarellerna tills de fått fin förg och nästan all vätska förvunnit ur pannan.
  6. Pudra över vetemjölet och tillsätt mjölk och grädde.
  7. Låt småkoka till en krämig stuvning.
  8. Tillsätt hälften av gräslöken och smaka av med kryddorna.
  9. Färdigställande: Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper och klä en pajform med den. Picka hål i botten med en gaffel eller liknade.
  11. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  12. Häll i fyllningen i pajskalet och strö över osten.
  13. Grädda mitt i ugnen c:a 20 minuter.
  14. Låt pajen svalna lite och strö över resten av gräslöken.

lördag 10 augusti 2013

Vaniljfudge


Idag är det lördag så då får vi gotta i oss lite. Här är ett recept på vaniljfudge. Lätt att göra och smakar jäkligt gott. 

Ingredienser (24 portioner)
3/4 dl vispgrädde
225 g strösocker
75 g smör
1 msk honung
50 g hackad vit choklad
1 1/2 tsk vaniljsocker
skalet av en lime

Tillagning
  1. Värm försiktigt vispgrädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull.
  2. Rör försiktigt med en slev tills sockret löst sig. Tillsätt smör och honung under omrörning.
  3. Låt koka utan lock till 116 grader. Mät med en bra termometer, helst elektronisk.
  4. Ta kastrullen från plattan och låt svalna en aning (under 100 grader.
  5. Rör ner vit choklad, vaniljsocker och limeskal. Vispa tills smeten är väl blandad och krämig.
  6. Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper. Låt svalna något.
  7. Skär med oljad vass kniv fyrkantiga bitar. Låt kallna.
  8. Förvara bitarna i plastlådor i kylen.

torsdag 8 augusti 2013

Min kväll är räddad.

Den här katthajen är skrämmande. Gjorde min kväll, skrattade så jag grina. :)