Google+

lördag 31 augusti 2013

Hemmagjord Dajm


Lördag idag och då får du gotta i dig lite. Här kommer en hemmagjord Dajm som du kan njuta av eller ge till en vän.

Ingredienser (30 portioner)
75 g smör
1 dl strösocker
2-3 tsk kakao
2 msk mörk sirap
2 msk grädde
¾ dl hackad sötmandel
150 g ljus blockchoklad

Tillagning

  1. Lägg alla ingredienser, utom sötmandel och blockchoklad, i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka i 18-20 minuter. Tillsätt sötmandeln på slutet.
  2. Häll upp på bakplåtspapper.
  3. Låt stelna lite.
  4. Markera 40 rutor och låt stelna helt.
  5. Bryt eller skär rutorna.
  6. Smält blockchokladen i mikro eller över vattenbad.
  7. Doppa bitarna i den smälta chokladen.
  8. Låt stelna lite och gör ett mönster med en gaffel.
  9. Låt stelna helt och förvara svalt.

fredag 30 augusti 2013

Fredag!!

Skönt med fredagar. Ikväll ska jag inte göra ett skit. Ta det lungt och kanske spela lite Minecraft, men några vänner. Har haft en jäkla skallvärk idag, så man bli lite lam. Men nu har den gett med sig. 
I helgen är det tvätt och lite annat som ska fixas, som städning. Men det är egentligen inte dirty här, så blir en sväng med snabeldraken och skura golvet. :) Normalt brukar det vara lite mer, men då min tjej är i Kuala Lumpur så är det lättstädat. ;) 
Så nu väntar katten och lite Minecraft. Vad ska ni själva göra denna fredag? 
 

tisdag 27 augusti 2013

Skomakarlåda


Klassisk svensk husmanskost som också är the original lunchlåda.

Ingredienser (4 portioner)

800 g potatis
1-2 dl mjölk
2 msk smör
1-2 paket bacon
600-700 g utskuren biff
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
salt
nymald svartpeppar
färsk persilja

Tillagning
  1. Ta ut köttet om det står i kylskåp.
  2. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
  3. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet och mosa potatisen.
  5. Smält smöret, häll i mjölken och värm. Häll blandningen över moset vispa fluffigt.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Strimla bacon och fräs på strax över medelvärme, salta och peppra.
  8. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Stek sedan biffarna c:a 2-3 minuter per sida.
  10. Lyft upp dem och lägg på ett uppvärmt fat.
  11. Vispa ur pannan med vatten och kalvfond till en skysås. Red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten.
  12. Servera biffarna ovanpå potatismoset och toppa med stekt rökt skinka och lite skysås. Garnera med färsk persilja.

söndag 25 augusti 2013

Time to go home.

Har sovit ganska skönt inatt. Idag reser jag från Motala och hem till Norrköping. Ska bli fint att få träffa Grizzly. Saknar den lille besten. Tar tåget på eftertrmiddan. Går så jäkla snabbt att resa när dubbelspåret finns mellan Motala och Mjölby. Tåget tar bara em timme och kvart utan byte mellan Motala och Norrköping.
Igår var det en otroligt himmel vil skymning. Lägger ut en bild här.
Hoppas ni har haft en trevlig helg.
Kram

torsdag 22 augusti 2013

Boeuf Bourguignon


Ett traditionellt recept från Bourgogne i Frankrike som görs på nötkött och ett fylligt, rött vin - gärna från just Bourgogne. Rätten är många gånger godare dagen efter då vinet gjort köttet än mörare.

Ingredienser (4 portioner)

1 kg nötkött
2 morötter
1 gul lök
8 steklökar
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
250 g skogschampinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 msk smör
4 dl oxbuljong
1 flaska rött, fylligt vin
1 tsk salt
färsk timjan
färsk persilja
svartpeppar
4 msk vetemjöl

Tillagning
  1. Hacka den gula löken i mindre bitar.
  2. Putsa köttet och skär det i tärningar om 2 x 2 cm. Bryn köttet och löken i smör i en stekpanna.
  3. Lägg över kött och sky i en stekgryta. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
  4. Häll i pressad vitlök, tomatpuré, ett par kvistar färsk timjan, salt och svartpeppar. Fortsätt med buljongen och vinet.
  5. Koka upp och låt sedan sjuda i drygt en timme.
  6. Skär morötterna i centimeter-tjocka och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål
  7. Dela eventuellt skogschampinjonerna. Stek dem sedan hastigt med persilja i smör. Lägg över i en skål
  8. Skala steklöken och stek hastigt i smör. Lägg över i en skål.
  9. Tärna sidfläsket och stek i en stekpanna.
  10. När det är 15 minuter kvar av tillagningen av köttgrytan, lägg i morötter och steklök
  11. När det är 5 minuter kvar läggs champinjoner och sidfläsk i.
  12. Garnera med färsk timjan och servera med gott bröd och kokt mjölig potatis, stekt potatis eller ris.

onsdag 21 augusti 2013

Några sköna tillägg.

Då jag uteslutet använder Google Chrome så kommer dessa tillägg som jag har att vara för just Chrome. Använder du någon annan webläsare så kanske du kan leta upp dessa tillägg på just den. 
StackEdit är en app där du kan göra textredigerigar. Mycket använbart. Jag själv använder det nästan uteslutet till alla poster på nätet. För mig är denna app oumbärlig. 
SpringPad är en som EverNote, men som jag tycker är mycket bättre. Har du inte lyckats att klura ut EverNote så gör SpringPad det mycket enklare. Perfekt om man vill ta ner sidor, redigera och klippa och klistra. 
Feedly en RSS-reader som ersätter Google Reader. Oumbärligt för alla bloggare. 
Det var tre tillägg som jag använder mest på Google Chrome. 
Har du själv nåt tillägg som du vill pusha lite för?

söndag 18 augusti 2013

Italiensk fylld fläskfilé


En rätt som passar både för fest och en vanlig söndagsmiddag.

Ingredienser (4 portioner)

600 g fläskfilé
8 soltorkade tomater i olja
½ dl färsk basilika
100 g skivad parmaskinka
125 g mozzarellaost
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Snitta filén längs med (men inte helt igenom) och banka ut den med en köttklubba.
  3. Låt tomaterna rinna av och strimla dem.
  4. Skiva mozzarellan.
  5. Lägg tomater, mozzarella och basilikapå filén.
  6. Tryck till fyllningen och rulla ihop fläskfilén. Salta och peppra.
  7. Linda runt parmaskinkan.
  8. Bind om med steksnöre.
  9. Bryn filén ordentligt runt om i olivolja och smör.
  10. Lägg över filén i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen 20–25 minuter tills den nått en innertemperatur på 68 grader.
  11. Ta ut och låt köttet vila 10 min under folie. Skär upp i centimetertjocka skivor och servera med tillbehören.

lördag 17 augusti 2013

Makroner


Makroner eller macarons är små biskvier som man kan ändra smak på i oändlighet. Här är tre olika förslag på smaker. En perfekt tilltugg på tjejträffen. 

Ingredienser (20 portioner)
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg

Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg

Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.

fredag 16 augusti 2013

Hallongrottor


Hallongrottor är löjligt goda och väldigt lätta att baka. Sen ger de en smak av sommaren, så här när hösten står för dörren.

Ingredienser (20 portioner)
150 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
fast hallonsylt

Tillagning
  1. Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.
  2. Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.
  3. Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
  6. Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.
  7. Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.

torsdag 15 augusti 2013

Hur gör jag när någon tar min bild?

Kvällen blogg är tillägnat de som tror att ett blockat högerklick ska göra att folk inte laddare ner era bilder. Jag själv är för transparens på nätet så bryr jag inte mig själv så mycket. Jag gör aldrig mina bilder i full format och då är det bara jag som kan bevisa vem som tagit bilderna. Dessutom gör jag en del bilder som creative commons. Alltså fria bilder som man kan använda på nätet. Du ser min licens till höger under mitt foto. Där står alla villkor. Detta har en internationell jurisdiktion. Följer man inte det kan man bli stämd.
Nu till er som är misstänksamma att någon tar era bilder. Att neka högerklick på en sida är väldigt 90-tal. Idag kan du på ett par sekunder fixa det. Alltså är det inget skydd, men du gör din blogg en otjänst. Det är inte bara "spara bild" som gör ett högerklick. Mycket mer när man är på en sida med ett högerklick.
Men om du har misstankar att någon bild är på vift så är det mycket enklare att du vet hur man gör för att spåra bilderna. Att bilderna spara på en dator kan man inte göra något åt, men om de kommer upp på nätet så kan du lätt spåra dessa. Använd Google bildsök.
Istället för att söka på webben så klickar du på bild. Du söker på de bilder du vill veta mer om. Drar bilden upp till sökrutan och voila så har du de bilder som är dina. 
Här ser vad bilderna finns för i för storlekar och om det finns liknande visuella likheter. Detta är det absolut säkraste sättet att ta reda på om dina bilder spridits.
Nu är det ju inte så att all spridning är av ondo, i många fall så har personen gjort sig dig kände utan att de vetat om dig.
Man ska ta det lite försiktigt innan man skriver till personen. För en bild kan mycket väl ha kommit på vägar i 5:e ledet eller ännu värre. Så personen kanske tror att bilden är helt laglig. Så skriv ett mail och förklara hur det ligger till och be dem ta bort din bild. Går inte det så hota med stämning, det brukar ge folk eld i baken.
Men som jag sa innan, gör allt på din blogg till creative commons, det kommer du tjäna på, på lång sikt. 
Och du gör bara bilderna mindre än orginalet, då har du alltid ditt på det torra.