En fiskgratäng behöver inte vara djupfryst och full av frånstötande tillsatser. Den kan faktiskt, som den här lyxiga fiskgratängen, vara alldeles, alldeles underbar.
Ingredienser (4 portioner)
Pommes duchesse
1 kg mjöliga potatisar
75 g smör
2 äggulor
1-2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
muskotnöt
Fisk
500-600 g laxfilé, hel eller i portionsbitar
200 g nyskalade räkor
2-3 msk finhackad gul lök
1 dl riven ost
5 dl fiskbuljong från tärning
½ dl vitt vin
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
3 msk pressad citron
salt
nymalen vitpeppar
Tillagning
- Pommes duchesse: Skala och skär potatisen i delar.
- Koka i saltat vatten tills den är mjuk.
- Pressa potatisen och blanda ner smör, äggulor, mjölk, salt, peppar och riven muskotnöt. Vispa ihop med ballongvisp. Smaka eventuellt av med mer salt, vitpeppar och muskotnöt.
- Fisk:Smörj en kastrull och lägg i den finhackade löken.
- Lägg i laxfilén. Krydda med salt och peppar. Tillsätt fiskbuljong och vitt vin, lägg på ett lock och sjud fisken sakta i 10 - 12 minuter.
- Ta upp fisken och sila av buljongen (släng ej).
- Sätt ugnen på 275 grader.
- Sås: Smält smör och blanda i mjöl.
- Tillsätt buljongen från fiskkoket och grädde. Koka i 5 minuter.
- Krydda såsen med salt, peppar och pressad citron.
- Smörj en ugnssäker form.
- Lägg den kokta fisken i mitten.
- Spritsa pommes duchessen runt om fisken.
- Fördela räkorna över fisken.
- Häll över såsen, strö över osten.
- Gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar c:a 15 minuter.
- Garnera med dillkvistar.