Du vet väl hur man gör för att baka riktigt saftiga och porösa kanelbullar? Se till att fyllningen har rikligt med smör. Många recept har alldeles för lite smör. Det är det som avgör om du får hårda bullar eller saftiga och porösa bullar.
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
3 tsk malen kardemumma
ca 11-13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
pärlsocker
Utrustning du behöver:
50 st bullformar
Gör så här:
Bulldeg:
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Smält smöret i en kastrull utan att det kokar. Tillsätt mjölken. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°C om det inte redan är det. (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen. Rör om i botten eftersom det är varmast där. Känn med ett finger, när det varken känns varmt eller kallt när du stuckit ner fingret i vätskan så är det 37°C. Glöm inte att röra om innan du känner efter. Om det blivit för varmt, ta bort kastrullen från plattan och rör om och låt stå tills det svalnar till rätt temperatur.)
- Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.
- Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.
- Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Att gräva med decilitermått i mjölpåsen är inte att rekommendera eftersom du nästan garanterat kommer ta alldeles för mycket mjöl eftersom det packas när man gräver och då blir det torra bullar.)
- Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Utbakning och fyllning:
- Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt.
- Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.
- När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du gör en sats).
- Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
- Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats) och rulla ihop.
- Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt.
- Låt jäsa under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Pensling och garnering:
- Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden.
- Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.
- Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.
- Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.
#kanelbullensdag