Google+

lördag 17 augusti 2013

Makroner


Makroner eller macarons är små biskvier som man kan ändra smak på i oändlighet. Här är tre olika förslag på smaker. En perfekt tilltugg på tjejträffen. 

Ingredienser (20 portioner)
3 dl florsocker
90 g skållad, torkad och därefter mald sötmandel
1 dl äggvita (ca 3 äggvitor)
½ dl strösocker
ev 5-10 droppar hushållfärg

Smörkräm med hallonsmak
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk hallonsylt
ev. några droppar röd karamellfärg

Smörkräm med chokladsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smörkräm med citronsmak
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
1 tsk pressad citron
ev. några droppar gul karamellfärg

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Sikta ner florsocker och mandel i en bunke.
  3. Vispa äggvitan i en annan bunke med en elvisp (börja på låg hastighet och öka efter hand).
  4. Tillsätt strösockret, vispa till en styv marängsmet.
  5. Häll de torra ingredienserna i marängen och blanda varsamt.
  6. Spritsa ut ca 40 klickar stora som femkronor på plåt med bakplåtspapper.
  7. Låt kakorna vila c:a 15 minuter på plåten.
  8. Baka i nedre delen av ugnen i c:a 12 minuter.
  9. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.
  10. Dra av bakplåtspappret från plåten till köksbänken, direkt när kakorna kommit ur ugnen.
  11. Låt kakorna kallna.
  12. Smörkräm med hallonsmak: Lägg smöret i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  13. Vispa med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
  14. Vispa ner äggulan och hallonsylten.
  15. Färga med lite röd karamellfärg.
  16. Smörkräm med chokladsmak: Rör smöret mjukt.
  17. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  18. Tillsätt kakao och rör tills det fördelats jämnt.
  19. Smörkräm med citronsmak: Rör smöret mjukt.
  20. Tillsätt sockret och vaniljsocker och rör till en jämn kräm.
  21. Tillsätt citronskal, pressad citron och gul hushållsfärg och rör tills det fördelats jämnt.
  22. Färdigställande: Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna och täck med den andra hälften.
  23. Förvara i kylskåpet.

fredag 16 augusti 2013

Hallongrottor


Hallongrottor är löjligt goda och väldigt lätta att baka. Sen ger de en smak av sommaren, så här när hösten står för dörren.

Ingredienser (20 portioner)
150 g rumsvarmt osaltat smör
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
ev 1-2 msk kallt vatten
fast hallonsylt

Tillagning
  1. Rör samman smör, strösocker, salt och vaniljsocker.
  2. Blanda bakpulver med vetemjölet och arbeta in det i smörblandningen. Känns degen lite för smulig kan man tillsätta 1-2 msk kallt vatten.
  3. Rulla ut degen till en längd och låt den vila i 15-20 minuter i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Dela degen i 20 delar. Rulla dem till kulor och lägg i småbrödsformar.
  6. Gör en urgröpning i varje kula med ett mjölat pekfinger och fyll med hallonsylt.
  7. Grädda i 12-14 minuter. Har de inte fått färg kan man sätt dem högt upp i ugnen de sista minuterna.

torsdag 15 augusti 2013

Hur gör jag när någon tar min bild?

Kvällen blogg är tillägnat de som tror att ett blockat högerklick ska göra att folk inte laddare ner era bilder. Jag själv är för transparens på nätet så bryr jag inte mig själv så mycket. Jag gör aldrig mina bilder i full format och då är det bara jag som kan bevisa vem som tagit bilderna. Dessutom gör jag en del bilder som creative commons. Alltså fria bilder som man kan använda på nätet. Du ser min licens till höger under mitt foto. Där står alla villkor. Detta har en internationell jurisdiktion. Följer man inte det kan man bli stämd.
Nu till er som är misstänksamma att någon tar era bilder. Att neka högerklick på en sida är väldigt 90-tal. Idag kan du på ett par sekunder fixa det. Alltså är det inget skydd, men du gör din blogg en otjänst. Det är inte bara "spara bild" som gör ett högerklick. Mycket mer när man är på en sida med ett högerklick.
Men om du har misstankar att någon bild är på vift så är det mycket enklare att du vet hur man gör för att spåra bilderna. Att bilderna spara på en dator kan man inte göra något åt, men om de kommer upp på nätet så kan du lätt spåra dessa. Använd Google bildsök.
Istället för att söka på webben så klickar du på bild. Du söker på de bilder du vill veta mer om. Drar bilden upp till sökrutan och voila så har du de bilder som är dina. 
Här ser vad bilderna finns för i för storlekar och om det finns liknande visuella likheter. Detta är det absolut säkraste sättet att ta reda på om dina bilder spridits.
Nu är det ju inte så att all spridning är av ondo, i många fall så har personen gjort sig dig kände utan att de vetat om dig.
Man ska ta det lite försiktigt innan man skriver till personen. För en bild kan mycket väl ha kommit på vägar i 5:e ledet eller ännu värre. Så personen kanske tror att bilden är helt laglig. Så skriv ett mail och förklara hur det ligger till och be dem ta bort din bild. Går inte det så hota med stämning, det brukar ge folk eld i baken.
Men som jag sa innan, gör allt på din blogg till creative commons, det kommer du tjäna på, på lång sikt. 
Och du gör bara bilderna mindre än orginalet, då har du alltid ditt på det torra. 

Potatisgnocchi med knaperstekt bacon


ngredienser (4 portioner)
Potatisgnocchi
½ kg potatis
3 msk riven parmesanost
1 äggula
3 ½ dl vetemjöl
riven muskot

Tillbehör
1 pkt bacon
3 kvistar salvia
4 msk olivolja
12 halverade cocktailtomater
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
½ dl hyvlad parmesanost

Tillagning
  1. Skala, koka potatisen mjuk och pressa potatisen.
  2. Blanda med 3 msk parmesanost, äggula och vetemjöl till en något kladdig deg.
  3. Knåda den smidig i några minuter.
  4. Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en 2 cm tjock rulle, skär i 2 cm långa bitar.
  5. Strimla och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Stek salviabladen i olivolja med tomater och pressad vitlök på svag värme.
  7. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan (tar 2-3 minuter).
  8. Låt rinna av och stek dem sedan i olivolja så att de får en fin yta.
  9. Servera med knaperstekt bacon, hyvlad parmesan, salvia, tomater, salt och peppar.

onsdag 14 augusti 2013

Pasta carbonara


Pasta carbonara finns det många varianter på. Grejen är att det ska gå lätt och fort när man gör denna. Inga krussiduller här inte. Den här är krämig och ska serveras direkt från tillagningen. 
Ingredienser (4 portioner)
500 g spagetti
200 g rökt sidfläsk
5 äggulor
2 dl grädde
2 dl riven parmesanost
1 tsk svartpeppar

Tillagning
  1. Blanda äggulor, grädde och 1 dl parmesanost i en bunke. Rör om ordentligt.
  2. Skär sidfläsket i små tärningar och stek tills de får en fin yta. Lägg åt sidan på hushållspapper.
  3. Koka spagettin enligt anvisningar och häll av vattnet.
  4. Blanda spagetti, äggblandningen och sidfläsket hastigt i en stor pastaskål.
  5. Servera på tallrikar med svartpeppar och parmesan. Vissa vill även ha en äggula på toppen.

tisdag 13 augusti 2013

Tekakor


Kalagoda tekakor som nästan smälter i munnen. Bäst nybakade men går med fördel att frysa.

Ingredienser (20 portioner)
50 g jäst
5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

Tillagning
  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

Enkel thaigryta


Skolan börjar snart och folk måste bo hemifrån. Man har inte samma ekonomiska trygghet. Därför är det viktigt att man handlar billigt. En enkel thaigryta är en bra och billig rätt. Man kan frysa ner den och ta upp när man är sugen. 
Ingredienser (4 portioner)
600 g kycklingfilé
1 broccolihuvud
2 morötter
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk med grön curry

Till servering
risnudlar eller ris

Tillagning
  1. Skär kyckling och grönsakerna i mindre bitar.
  2. Fräs morötter och paprika i olja tills de blir lite mjuka. Lägg åt sidan.
  3. Bryn kycklingbitarna i lite smör eller olja. Lägg i alla grönsakerna och slå över kokosmjölken.
  4. Låt sjuda i ca 5-10 minuter till kycklingen är klar.
  5. Servera med nykokta risnudlar eller ris.

Tänk på detta innan du joggar.


måndag 12 augusti 2013

Pastagratäng


Ingredienser (6 portioner)
400-500 g penne
1 bukett färsk broccoli
3 chorizo
5 ägg
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Tillagning
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka pastan i rikligt med vatten.
  3. Lägg i broccolin i buketter när det återstår 2 minuter av koktiden.
  4. Låt pastan och broccolin rinna av ordentligt i ett durkslag.
  5. Häll dem i botten på en ugnssäker form.
  6. Skiva korven. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar.
  7. Lägg i korven, häll över äggsmeten och strö till sist över osten.
  8. Grädda i mitten av ugnen c:a 30 minuter.

söndag 11 augusti 2013

Vad tar din data på Facebook vägen?


Om du tror att du radera saker på facebook så tar du fel. Ta del av denna killes undersökningar så kommer det fram en hel del. Facebook är ett monster när det gäller information.