Ingredienser (4 portioner)
800 g köttfärs, gärna av vilt
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar
Garnityr, t. ex.
1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja
Dressing
1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar
Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar
Tillagning
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar
Garnityr, t. ex.
1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja
Dressing
1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar
Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blötlägg ströbrödet i mjölken.
- Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar.
- Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan.
- Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar.
- Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.
- Gör en gräddsås och håll den varm.
- Blanda alla ingredienser till dressingen.
- Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara.
- Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.