Google+

måndag 29 december 2014

Spiders ekonomilåda


Idag har kanske det mest lättaste och billigaste rätten sedan jag började med dessa recept. Alla klarar av detta.

Ingredienser (3 portioner)

  • frysta pommesfrites
  • falukorv
  • ketchup
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär falukorven som pommesen.
  3. Blanda falukorv och pommes i en långpanna. Krydda med svartpeppar.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Servera med ketchup.

söndag 28 december 2014

Krämig sambalpasta


Ingredienser (4 portioner)

400 portioner pasta, t. ex. gnocchi
600 g skinkstek eller annat fläskkött
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 msk smör
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2-3 tsk sambal oelek
2 tsk kinesisk soja

Tillagning

Skär köttet i strimlor.
Skala och hacka vitlöken och skala och skiva rödlöken.
Koka pastan.
Bryn det strimlade köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
Tillsätt vispgrädde, fond, sambal oelek och soja. Låt koka i några minuter.
Servera köttsåsen med pastan och valfria grönsaker.

lördag 27 december 2014

Fetaostsallad med bacon


Ingredienser (3 portioner) 

½ påse blandad sallad
½ gurka
½ röd paprika
½ gul paprika
1 avokado
2 paket bacon
1 paket fetaost
Sås
2 dl creme fraiche
1 burk cantadou vitlök & örter

Tillagning

Blanda såsen väl och ställ kallt.
Skölj salladen vl och låt rinna av.
Skiva gurkan, strimmla paprikan och skiva avokadon.
Tärna osten.
Stek bacon.
Blanda allt och servera med såsen.

fredag 26 december 2014

Salviapanna med fläskfilé


Ingredienser (6 portioner)

800 g fläskfilé
smör
havssalt
nymald svartpeppar
2 msk hackad färsk salvia
3 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvfond

Tillagning
Ansa och skär fläskfilén i tjocka skivor. Krydda med salvia, havssalt och svartpeppar.
Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med rikligt med smör.
Häll grädden över köttet i pannan. Smaksätt med balsamvinäger, resten av salvian, kalvfond och eventuellt mer svartpeppar.
Låt allt koka under 8-10 minuter.
Servera med ungspotatis och sallad.

#recept 

fredag 19 december 2014

Min goa gamla Pinterest

Jag älskar min Pinterest. Massa bilder och mycket trevliga vänner. Här är min anslagstavla med svenska bloggare.

onsdag 29 oktober 2014

About me

About me är en sajt som är helt kalas. Inte bara för de som följer dig utan för dig själv med. Grejen med About me är att folk kan se var du finns på olika sociala medier, vad du är intresserad av och allmänt om din person.


Dessutom kan folk integrera med dig, de kan visa sin uppskattning på olika sätt. Du får en egen mail som är kopplade till ditt konto som AOL-mail. Mycket bra förövrigt. Har du adra mail, så kan du enkelt ha about.me som signatur. Då slipper du dra var du finns på nätet jämt. Allt finns där.

Min Min signatu 
Ovan: min signatur på mina mail. 

En annan sak är att när folk tar sig tid att skriva till dig eller bara engagera sig i ditt arbete med en komplimang som finns i system. Då är det inte bara för att man gör det av artighet. Man träffar mycket intressanta personer. Jag har till och med erbjudits jobb i utlandet pga av min sida på about.me. About.me har en en två olika betalkonton, men jag har aldrig använt dessa, utan tycker den gratisversionen har varit fullt tillräcklig.

Du kan även promota dig på ett visst social nätverk. Du ser hur jag gjort längst upp på bilden ovan. "Follow me on Instagram" Detta kan du själv fixa så du kan promota dig på vilket nätverk som helst.

Nu till det som jag tycker helt makalöst fantastiskt. Kolla bilden här nedan.
I mitt på juni så började jag klicka lite på personer på about.me. Gav dom credd för deras arbete och deras profil på about.me. Det fullkomlig exploderade av besökare på min sida och massor med komplimanger om min sida och mina andra sidor på sociala medier. Man kan säga att så fort du engagerar dig på about.me så kommer intresset för dig till en helt nu nivå. Jag har aldrig sett det på något social media förut, inte så explosivt. Så about.me levererar dygnet runt. Jag har alltså 45 527 personer som besökt mig på min about.me sida sedan mitten av juni. Jag har inte varit så aktiv som jag borde, men jag har märk att jag har fått mycket mer följar på Instagram bara på grund av jag promotat min Insta på just about.me.

För mig som person är about.me den värdefullaste sidan på nätet just nu. Där har jag full koll på vad jag vill framhäva och var folk kan finna mig. Så testa och se hur mycket du själv märker av hur ditt personliga flöde ökar bara på grund av about.me.

Jag finns på About.me och svara på alla frågor om det skulle vara några oklarheter.

Hug & Kiss

lördag 25 oktober 2014

Smink och nagelvård.



Här är en blogg för er som gillar smink och nagelvård. Aaliyah är en tjej som är grymt duktig på smink och gör även naglar. Hon är även en som pinnar mina nagelanslagstavlan på Pinterest.


fredag 29 augusti 2014

Fotoblogg

Funderade igår om jag ska skaffa en fotoblogg eller inte. Jag har en visserligen, som finns här på Blogger.
Den är inte så bra och jag vet inte om den ska vara på ens på Blogger. Jag funderar på att testa på en fotosida där jag finns. Anders Stolt på 1X heter den bloggen, där kan man se alla mina alster i en olika mappar, men även blogga. Man kan även trycka ut mina alster som tavlor. Här nedan ser man hur det kan se ut när man har ett motiv från mig.

Jag är rädd för att hamna i ett ingemansland med mina grejer om jag skulle gå på en av alla bloggportaler som finns. Och blanda in alla foton på denna blogg gör ingen rättvisa för mina bilder. Så jag testar på 1X.


torsdag 21 augusti 2014

Pinterest och Meraf Bahta

Jag är en jäkla pinner, alltså jag pinnar på Pinterest. Älskar bilder i alla former. Jag har nästan varit på Pinterest från början och har nu 4600 pins. Ja 4600 bilder som jag lagt ner i olika kategorier. Det finns en massa tjejer där, för killarna lyser med sin frånvaro. Därför har jag fått bejakat min kvinnliga sida på Pinterest för att behaga det kvinnliga könet. Men men att kalla mig feminist är tamejfan att gå över gränsen. Förresten tycker jag att karlar/killar/pojkar som kallar sig feminister har fullkomligt tappat sitt kön. Jag är man och kommer så alltid att förbli.
Men jag har som sagt Pinterest där jag pinnar naglar, hår, bikinis och en massa annat på mina 73 kategorier eller anslagstavlor sim Pinterest säger. Vill du följa mig så heter jag @spiderweb där.


http://www.pinterest.com/spiderweb/

Den här tjejen här nedan är Meraf Bahta hon har den goda smaken att följa mig på Instagram. Jag vart väldigt paff när jag såg att hon började följa mig. Jag följer mycket idrottare och skidåkare på min Instagram.


 Pussar och kramar!

tisdag 19 augusti 2014

Friidrottens under.

Jag slutar aldrig förvånas av alla killar och tjejer som Sverige för fram inom friidrotten. Man ska ha jäkligt klart för sig att det inte är att ställa in skorna så är man sverigebäst. De krävs inte heller en enorm talang. Men det är ju en fördel.
Man ska undekasta sig en extrem träning och ha en vilja av stål för att klara av vad våra friidrottare gjorde på EM.
Visst det vart "bara" tre medaljer. För mig är det en bedrift. Vi hade flera finalister och det handlar bara om dagsform och en hel tur för man ska upp pallen.
Många pratar om att vi har fått en del gratis på grund av idrottare som fått medborgareskap de sista åren. Men man glömmer att de kom hit av helt andra anledningar än just idrotten. För mig är de lika mycket svenskar än någon annan. Plus att de är en jäkla förebild för massor av tjejer och killar som idrottar.

Jag ser fram emot VM nästa år och OS om två är. Då vi har en bredd som vi aldrig haft förut. Det kommer vaskas guld i Kina och Brasilien.

Pussar och kramar.

Solnedgångar.

Här är några solnedgångar som jag tagit under sommaren. Det har blivit en del.
Just nu är det en ganska jobbig period. I och med att jag kommit upp på väntelistan till mitt hjärtbyte. Dels får jag mår skit. Kroppen kämpar på och jag också. Jag vet också att det är bra. Tyvärr så kan jag inte se allt som så. Det är bara att sträva på, så löser det sig på vägen.
Har varit jävligt dålig på att skriva här, men nu kommer det bli ändring på det, då appen verkar vara rätt så hyfsad. Så häng på så kommer det uppdateringar på min status. Du kan även följa taggen: #stoltshjärta där finns jag på G+ och på Instagram. Heter @spindelweb på Insta.

Ha det gott så hörs vi snart?

Pussar och kramar.

lördag 2 augusti 2014

Mitt hjärta bara växer och växer.


Har varit väldigt dålig en längre tid nu. Värmen är väl en del av det, men mitt hjärta är i dålig kondition,
Jag går på starka mediciner för mitt hjärta ska få lugn och ro. Men tydligen har jag ett jävla skithjärta. För det växer hela tiden. Nu är det 9 cm brett, ska var 6-7 cm, så det är en ganska stor procentuell ökning på ett år. Det som sker är att hjärtväggarna blir tunnare och tunnare. Till slut brister mitt hjärta.

Nu är det väldigt nära att jag finns på väntelistan. Förhoppningsvis kommer beskedet nästa vecka. Det är tur jag har världens bästa läkarteam bakom mig och alla sköterskorna är underbart bra.

Nu ska jag ta det lugnt och skönt.

Ta väl hand om er. <3

lördag 28 juni 2014

Southwestern Grilled Chicken Recept med Lime Smör.

Ingredienser
  • Till kycklingen:
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk osötat kakaopulver
  • ½ tsk salt
  • ¼ tsk grov svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1,5 kg  kycklingdelar

  • För Lime Smöret:
  • ¼ kopp hackad färsk koriander
  • ½ kopp  smör, smält
  • 1 serrano chile, hackad
  • 2 msk hackad vit lök
  • 1 msk färsk limejuice
  • nypa grov svartpeppar
Instruktioner:
  1. Blanda de första 8 ingredienser i liten skål tills de blandats väl. Sprid kryddmixen över hela kycklingen med sked eller med pensel
  2. Grilla kyckling använder medelvärme i en gasolgrill eller indirekt värme för en kolgrill. Stäng locket och grilla ca 30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
  3. För lime smöret, blanda alla ingredienser i liten skål. Ringla över kycklingen precis innan servering eller servera separat för doppning.

onsdag 25 juni 2014

Skönt klipp

Hahaha.....skönaste klippet jag sett på länge. :)

tisdag 24 juni 2014

Johanna Karvonen - En vardags blogg.



Johanna Karvonen
Namn? Johanna Karvonen

Blogg: nattstad.se/jjohanna

Ålder: 18 (fyller dock 19 i Juli nu)

Ort: Jakobstad/Jeppo just nu.
Johannas  blogg snubblande jag över av en ren tillfällighet. När jag börjar läsa en blogg som börjar oftast framifrån och bakåt i tiden. Vet inte varför, men har fått för mig att man ser bättre hur man utvecklats som bloggare då. Läser man från början till nutid så är förändringarna för små. Jaja, men med Johannas blogg vart det väldigt kul att läsa, hela tiden.
Hon skriver om sin vardag, mycket bilder och liten text, så man inte drunknar i texten. Det är ju en hårfin avvägning det där. Som Johanna lyckats med.

Johanna är en finlandssvensk som återfinns just nu i mellersta Finland, hon har det finlandssvenska dialekten som är så mysigt. Snart 19 år och är en ganska glad skit. Här finns inte det vemod som är känt för Finland. Eller så döljer hon det väldigt väl. Hur som helst så tar hon med er på en resan genom livet. Hon skriver ofta och så man behöver inte vänta på hennes inlägg i flera dagar. Här går det undan.
Hon finns på de flesta sociala medier, listan på dessa finns längre ner. Dessutom så vloggan hon lite. ;)

Nu kommer det det till där jag ska försöka mig på att ta ut den bästa bilden på bloggen. Det var ganska enkelt. Tycker den här bilden är ganska talade för Johanna. En glad tjej som tar livet inte allt för hårt.





Kamera du använder? Just nu bara min iPhone
Vilka bloggar följer du?
Aina Lesse, Kissie, Kenza
Favoritplagg? Mina nya jeans ;)
Drömsemester? Med underbart folk, långt härifrån. Typ Hawaii
Bästa känslan? Att vara lycklig!

Här återfinns Johanna på sociala medier: 
Facebook
Instagram
Twitter
Google+
Givetvis har jag fått tillåtelse av Johanna att publicera bilder här på min blogg.

fredag 2 maj 2014

Chokladfondant ♥


Sugen på något gott, testa denna lättfixade chokladfondant.

Ingredienser

100 gram smör

150 gram mörk choklad, gärna 70%

2 st äggula(or)

1 st ägg

0,5 dl strösocker

Servera med

färska bär

Tillagning

  1. Det är svårt att ge någon exakt tid i ugnen eftersom alla ugnar är olika. Men när ytan på fondanten rundas av och blir matt har kanterna börjat stelna. Vill du som jag att fondanten till största del ska vara krämig ska du ta ut den då – annars väntar du någon minut till, då blir den mer stadig. Inget är fel, fondanten blir god hur som helst!
  2. Finhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Lyft bort kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och häll upp i 4 formar eller ugnsfasta glas som rymmer 0.75-1 dl. Tillaga direkt eller plasta in och förvara i kylen under dagen/natten. Se bara till att ta ut dem en stund innan de ska in i ugnen.
  4. Inför servering: Sätt ugnen på 200 grader. Ställ in formarna på galler i mitten av ugnen när den är varm och baka i 6 minuter för riktigt krämig konsistens – eller 10 minuter för en mer stadig variant. Servera med vaniljglass och färska bär.

söndag 6 april 2014

Budapestrulle


Söndagar är bakdagar. Här är en Budpestrulle som passar bra till söndagsfikat.

Ingredienser

6 st äggvita(or)

3 dl strösocker

50 gram marsanpulver

100 gram hasselnötter, finhackade

3 dl grädde

1 burk(ar) mandarin(er), konserverade

choklad, smält, till garnering


Tillagning

6 bitar

  1. Vispa äggvitorna fluffigt, tillsätt sockret och marsanpulvret lite i taget.
  2. Finhacka hasselnötterna och vänd försiktigt i dem. 
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 20 minuter längst ned i ugnen.
  4. Låt stå i ca fem minuter innan du stjälper upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.
  5. Vispa grädden och blanda i de avrunna mandarinerna.
  6. Fördela detta på marängbottnen och rulla ihop. Ringla lite smält choklad över.

lördag 5 april 2014

Kantarelldoftande fläskfilé i panna


Ingredienser (4 portioner)
400 gram  fläskfilé(er), färsk
2 dl  crème fraiche
1 msk  smör, till stekning
1,5 msk  Bong Touch of Taste Kantarellfond
50 gram  kantareller, konserverade eller frysta
10 st  körsbärstomater
1 msk  timjan, grovhackad

Tillagning
  1. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Krydda med salt o peppar.
  2. Stek i en panna tillsammans med kantarellerna tills de är gyllenbruna.
  3. Vispa ihop crème fraiche och kantarellfond.
  4. Slå över fläskfilén och kantarellerna.
  5. Rör om och låt småkoka i några minuter.
  6. Blanda ner de halverade tomaterna och riv av bladen från färsk timjan, strö över.
  7. Servera med nykokt pasta eller ugnsbakad klyftpotatis.

tisdag 11 mars 2014

Falsk cheesecake med hallon- och vinbärsgele


Sitter man i skiten med tid, skippa allt tjafs och gör bara chokladmoussen. Servera med färska eller frysta bär. Det här blir asgott och kan med fördel förberedas dagen innan.

Tokvispa betyder att man vispar som en sjuk galning! Närå, det betyder att man ska vispa länge och hårt så att det bildas ett vitt skum, gärna med elvisp.

Ingredienser (4 portioner)

Hallon- och vinbärsgelé
1 ½ dl blandad hallonsaft (stark)
2 g gelatinblad, blötlagt
2 dl färska hallon
2 dl färska röda vinbär
Chokladmousse
100 g mörk choklad
1 äggula
2 msk socker
1 msk starkt kaffe
1 msk mörk rom
1 ½ dl lättvispad grädde
Färskostcrème
200 g philadelphiaost
1 dl créme fraiche
1 citron
1 dl florsocker
Kex
10 g digestivekex
10 g smör
Garnering
16 färska hallon
4 kvistar färska röda vinbär
0.5 st krukor Citronmeliss

Tillagning

  1. Fördela bären i fyra glas.
  2. Värm hallonsaften.
  3. Krama ur gelatinbladet (2 blad per sats) och låt det smälta i saften. Häll vätskan över bären och ställ in i kylen så det stelnar, ca 1-2 timmar.
  4. Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
  5. Tokvispa ägg och socker poröst. Blanda eventuellt i en matsked kaffe och mörk rom, annars tar du bara chokladen i äggvispet. Rör sedan försiktigt ner grädden.
  6. Blanda philadelphiaost, créme fraiche, citronskal, citronsaft och florsocker.
  7. Smält smör och blanda med 4 st hackade digestivekex per sats.
  8. Fördela chokladmousse, färskostcrème och digestivekex i glasen. Avsluta med att garnera med hallon, vinbär och citronmeliss.

måndag 10 mars 2014

Räkpanna Indienne


Spicy och snabblagad räkpanna. Servera med bröd och/eller ris.

Ingredienser (4 portioner)
700 g räkor med skal
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 tsk curry
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
2 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek


Tillagning

  1. Skala räkorna.
  2. Kärna ur och tärna paprikorna.
  3. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
  4. Fräs lite olivolja med curryn.
  5. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa några minuter utan att de får färg.
  6. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och krossade tomater.
  7. Låt sjuda c:a 5 minuter.
  8. Tillsätt grädden. Smaka av med salt, svartpeppar och sambal.
  9. Blanda i räkorna och låt allt bli varmt.
  10. Servera med kokt ris och/eller bröd till.

lördag 8 mars 2014

Chokladkorgar med hallonmarängswiss


Snygga och läckra chokladkorgar med minimaränger, färska hallon, glass och grädde.

Ingredienser (8 portioner)

Minimaränger
50 g äggvita
1 1/2 dl strösocker
Chokladkorgar
200 g mörk choklad
8 stora muffinsformar
Servera med
vaniljglass
vispad grädde
färska hallon
ev. chokladsås

Tillagning
  1. Minimaränger: Sätt ugnen på 100 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvita och strösocker till en styv maräng.
  3. Spritsa ut små marängtoppar på en bakplåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter (öppna absolut inte ugnen).
  5. Låt svalna på bakplåtspappret på ett galler.
  6. Chokladkorgar: Smält chokladen försiktigt i ett vattenbad.
  7. Pensla muffinsformarnas insida med den smälta chokladen. Ställ kallt tills den stelnat. Upprepa 2-3 gånger till. Ställ sen kallt i minst en timme.
  8. Lossa korgarna försiktigt från muffinsformarna.
  9. Blanda hallon, vispad grädde, minimaränger och glass i korgarna, ringla ev. över lite chokladsås och servera genast.


fredag 28 februari 2014

Laxrullar med wasabi.


Sverige möter Japan så skulle man kunna kalla denna smaksensation. Laxrullar med wasabi är perfekta som plockmat medan gästerna väntar före maten. Som bonus är detta även ett GI-recept.

Ingredienser (20 portioner)
300 g rökt, skivad lax
1 dl kesella (10 %)
½ tsk wasabipasta
½ dl hackad färsk dill och gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och vitpeppar
½ dl rostade sesamfrön eller furikakekrydda (finns i välsorterade hälsokostaffärer)

Tillagning

  1. Lägg laxskivorna omlott på en bit plastfolie så att de bildar en rektangel på c:a 25x20 cm.
  2. Blanda kesella, wasabi, hackade örter och citronsaft i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred fyllningen på laxskivorna och rulla försiktigt ihop dem till en rulle.
  4. Täck rullen med plastfolie och ställ in i frysen i 30 minuter.
  5. Rosta sesamfröna i en torr panna.
  6. Ta ut laxrullen och rulla den i sesamfrön eller furikakekrydda.
  7. Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett serveringsfat.

onsdag 26 februari 2014

Naglar

Naglar är ganska fantasifulla idag. Rena konstverken. Här några från min Pinterest.

Fuck Facebook!!


Jag har varit medlem på Facebook sedan sommaren 2006. Hade ett uppehåll under ett år då jag tog bort hela min profil. Jag överväger att sluta på Facebook helt och aldrig komma tillbaka. Problemet är att FB är så fruktansvärt tungrott och så extremt komplicerat för användarna, Deras inställningar gör att en vanlig dödlig inte har en chans att kontrollera vad man gör. Varför?

Ja det är bara för att du som användare ska dela så mycket som möjligt för att FB ska kunna samla in din info. Det är ingen hemlighet att FB vill veta vad du och dina vänner gör på nätet. All den info du lämnar har bara en funktion, det är för att du ska få så mycket reklam som är relevant för dig och dina vänner. Man ska veta att Facebook har en sajt bara för att ägarna ska tjäna så mycket pengar som det går.

Nu till mitt problem denna gång. Jag håller på att starta en nu blogg som kommer handla om de mest roliga filmklippen på nätet. Bloggen är nästan klar och sidan på Google+ är klar, det tog typ 5 minuter för att ställa in deras inställningar. Plus att Google+ gör att det extremt lätt att sprida din blogg även utanför Google+ nätverk.

Just nu sitter jag på Facebook och ska göra samma sak. Sidan är gjord men inställningarna är så sjukt komplicerade så jag funderar att lägga ner hela skiten. Jag anser mig ganska teknisk och har haft en massa sidor på Facebook, men nu är det fullkomligt rena skiten. Går man in på inställningarna så tycker man att de givna inställningarna skulle vara för att skydda dig, men icke. Jag kan förstå att folk som skapar sidor på FB får problem.

Vill säga en sak till. Jag har blockat all min trafik från Facebook via min brandvägg. Och det är fruktansvärt vad Facebook gör för att kolla vad du gör på nätet. Loggarna på brandväggen är fullskitet av Facebook som försöker logga min trafik. Och det är inte bara en logg på en sida utan 5-10 stycken.

Så nu kommer jag ta mitt beslut hur jag ska göra med Facebook. Men det lutar åt FUCK FACEBOOK.

tisdag 25 februari 2014

Amerikansk äppelpaj


Äppelpaj med lock som man gör "over there". Använd höstäpplen med frisk och syrlig smak som till exempel Gravensteiner, Cox Orange eller Ingrid Marie.

Ingredienser (8 portioner)
5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
Fyllning
6-8 äpplen
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
Pensling
1 ägg

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mjöl och matfett till en grynig massa i en matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  4. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 min.
  5. Skala och skär äpplena i tunna klyftor.
  6. Blanda socker, vaniljsocker, citron och kryddor och blanda med äpplena.
  7. Dela degen i en större och en något mindre bit.
  8. Kavla den större biten och klä en pajform, ca 25 cm i diameter, med degen.
  9. Nagga botten och lägg i äpplena.
  10. Kavla resten av degen till ett lock. Lägg på locket på pajen och nyp ihop. Snitta några lufthål i locket och pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker.
  11. Grädda pajen mitt i ugnen tills den har fått fin färg, ca 30 min.
  12. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.

måndag 24 februari 2014

Citronpaj ♥


En mycket uppfriskande citronpaj som är en perfekt avslutning på middagen. Servera med lättvispad grädde och ett gott, citrusdrivet dessertvin.

Ingredienser (10 portioner)

Pajdeg

225 g vetemjöl

150 g smör

1 ägg

3 msk strösocker

1 msk vatten

Fyllning

3 äggulor

5 msk strösocker

2 msk maizena

1 dl crème fraiche

1 dl pressad citron

rivet skal av 1 citroner

Maräng

3 äggvitor

1 ½ dl strösocker

Tillagning


  1. Pajdeg: Lägg socker, mjöl, smör, vatten och ägg i en matberedare och kör till en deg.
  2. Forma degen till en boll och platta ut den lite mellan plastfolie. Lägg degen kallt minst en halvtimme i kylen.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Kavla ut degen och klä pajformen med den. Nagga lite i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10-12 minuter mitt i ugnen.
  5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  6. Fyllning: Vispa ihop äggulorna, sockret och maizenastärkelsen. Blanda i créme fraiche, pressad citron och rivet skal. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet. Fyllningen ska vara lös. Den stelnar i ugnen.
  7. Grädda 25 minuter.
  8. Maräng: Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker och vispa rejält.
  9. Ta ut citronpajen och bred försiktigt marängsmeten över. Grädda pajen i ytterligare 10-15 minuter till marängen fått en gyllengul färg.

söndag 23 februari 2014

Baconlindad fläskfilé med mozzarellasallad.



En festlig rätt som man kan förbereda i förväg. Det enda man måste vänta med är att steka den baconlindade fläskfilén. Mozzarellasalladen blir bara godare av att stå några timmar.

Ingredienser (4 portioner)

700-800 g fläskfilé, putsad från fett och senor
1 paket skivad bacon
salt
svartpeppar
Mozzarellasallad
3 dl crème fraiche
1 finhackad schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk timjan
½ dl strimlad färsk basilika
10-15 skivade cocktailtomater
3 mozzarellaostar
½ dl rostade pinjenötter
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Skiva mozzarella i skivor. Blanda mozzarella, crème fraîche med örter och lök. Pressa i vitlök. Salta och peppra. Låt stå i minst 30 minuter.
  2. Rosta pinjenötterna i en stekpanna,
  3. Dela fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Rulla en bit bacon runt varje filéstubbe och platta till den lite lätt. Salta och peppra. Stek ca 5-7 minuter på varje sida.
  4. Servera salladen med den baconlindade fläskfilén. Strö över pinjenötterna.

onsdag 19 februari 2014

Cobb Salad


Som så många andra klassiska sallader är Cobb salad skapad av en slump på det som för tillfället fanns tillgängligt i köket.
För att göra en lyckad sallad är det alltid viktigt att arbeta med ingredienser av bästa möjliga kvalitet. Se framförallt till att ha riktigt mogna tomater och en ädelost av bra kvalitet.

Ingredienser (4 portioner)
1 kruka romansallad
4 ägg
1 paket bacon
200 g minitomater på kvist
1 avokado
150 g ädelost
färsk gräslök
salt
nymalen svartpeppar

Dressing
1 dl olivolja
1 ½ msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
½ msk worchestershiresås
1 nypa salt

Tillagning
Vispa ihop citronsaft, dijonsenap och olja.
Hacka, riv eller pressa vitlöken och rör i den.
Blanda i worchestershiresås och smaka av med salt.
Skölj och strimla salladen grovt.
Koka äggen, skölj dem i vatten, skala och halvera.
Stek baconet krispigt, lägg på hushållspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar.
Skölj tomaterna och halvera dem.
Lägg allt på tallrikar eller ett stort fat.
Hacka gräslöken och strö på.
Smula ädelosten över.
Strö över salt och svartpeppar.
Servera med dressingen

måndag 27 januari 2014

Bildgåta.

Bilderna nedan har en gemensam nämnare. Var kommer dessa underbara bilder ifrån?  







måndag 20 januari 2014

Musikvideo, typ skitkul!

Har detta på min G+, så delar det inlägget här på bloggen.


tisdag 14 januari 2014

Medeltidsveckan i Visby.



Visby är skådeplatsen för alla medeltidsnördar. Själv har jag varit där. Det är en mycket härlig syn när man kan se alla medeltidsklädda människor. I dagarna har det sänts ett program på SVT2. Speglar mycket av stämningen på detta 7 dagars äventyr. Håll till godo!

Sju dagar medeltid i Visby


måndag 13 januari 2014

Mexikansk kyckling ♥


En lättlagad och nyttig kycklingrätt med mycket smak. Servera med potatis, som ju faktiskt härstammar från just Mexiko.

Ingredienser (4 portioner)

4 kycklingfiléer
olivolja
1 ½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 tsk cayennepeppar
15 gröna oliver, slantade
½ röd paprika, fintärnad
½ grön paprika, fintärnad
1 liten gul lök, hackad
2-3 klyftor vitlök, pressade
100 g rökt skinka, tärnad
1 dl persilja, hackad
3-4 dl tomatjuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en stor ungfast form med olivolja.
  3. Lägg i kycklingfiléerna.
  4. Blanda salt, svartpeppar, nejlika och cayennepeppar. Strö kryddblandningen över kycklingfiléerna.
  5. Fördela resten av ingredienserna runt om filéerna och häll till sist på tomatjuicen.
  6. Grädda mitt i ugnen c:a 30 minuter.


lördag 11 januari 2014

Panforte di Siena (medeltida kryddkaka) ♥


Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 1200-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.

Ingredienser (1 portion)

100 g sötmandel
100 g hasselnötter
1 tsk korianderfrön
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
rivet skal av 1 citron
50 g vetemjöl
150 g socker
4 msk honung
2 msk smör
florsocker att dekorera med

Tillagning

  1. Smörj en springform och mjöla.
  2. Skålla mandeln och skala den.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Lägg nötter och mandel på en plåt och rosta dem i ugnen. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
  4. Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
  5. Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
  6. Grädda i 15 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker.