Google+

söndag 23 februari 2014

Baconlindad fläskfilé med mozzarellasallad.



En festlig rätt som man kan förbereda i förväg. Det enda man måste vänta med är att steka den baconlindade fläskfilén. Mozzarellasalladen blir bara godare av att stå några timmar.

Ingredienser (4 portioner)

700-800 g fläskfilé, putsad från fett och senor
1 paket skivad bacon
salt
svartpeppar
Mozzarellasallad
3 dl crème fraiche
1 finhackad schalottenlök
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad färsk timjan
½ dl strimlad färsk basilika
10-15 skivade cocktailtomater
3 mozzarellaostar
½ dl rostade pinjenötter
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

  1. Skiva mozzarella i skivor. Blanda mozzarella, crème fraîche med örter och lök. Pressa i vitlök. Salta och peppra. Låt stå i minst 30 minuter.
  2. Rosta pinjenötterna i en stekpanna,
  3. Dela fläskfilén i ca 2 cm tjocka skivor. Rulla en bit bacon runt varje filéstubbe och platta till den lite lätt. Salta och peppra. Stek ca 5-7 minuter på varje sida.
  4. Servera salladen med den baconlindade fläskfilén. Strö över pinjenötterna.

onsdag 19 februari 2014

Cobb Salad


Som så många andra klassiska sallader är Cobb salad skapad av en slump på det som för tillfället fanns tillgängligt i köket.
För att göra en lyckad sallad är det alltid viktigt att arbeta med ingredienser av bästa möjliga kvalitet. Se framförallt till att ha riktigt mogna tomater och en ädelost av bra kvalitet.

Ingredienser (4 portioner)
1 kruka romansallad
4 ägg
1 paket bacon
200 g minitomater på kvist
1 avokado
150 g ädelost
färsk gräslök
salt
nymalen svartpeppar

Dressing
1 dl olivolja
1 ½ msk färskpressad citronsaft
1 msk dijonsenap
1-2 vitlöksklyftor
½ msk worchestershiresås
1 nypa salt

Tillagning
Vispa ihop citronsaft, dijonsenap och olja.
Hacka, riv eller pressa vitlöken och rör i den.
Blanda i worchestershiresås och smaka av med salt.
Skölj och strimla salladen grovt.
Koka äggen, skölj dem i vatten, skala och halvera.
Stek baconet krispigt, lägg på hushållspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar.
Skölj tomaterna och halvera dem.
Lägg allt på tallrikar eller ett stort fat.
Hacka gräslöken och strö på.
Smula ädelosten över.
Strö över salt och svartpeppar.
Servera med dressingen

måndag 27 januari 2014

Bildgåta.

Bilderna nedan har en gemensam nämnare. Var kommer dessa underbara bilder ifrån?  







måndag 20 januari 2014

Musikvideo, typ skitkul!

Har detta på min G+, så delar det inlägget här på bloggen.


tisdag 14 januari 2014

Medeltidsveckan i Visby.



Visby är skådeplatsen för alla medeltidsnördar. Själv har jag varit där. Det är en mycket härlig syn när man kan se alla medeltidsklädda människor. I dagarna har det sänts ett program på SVT2. Speglar mycket av stämningen på detta 7 dagars äventyr. Håll till godo!

Sju dagar medeltid i Visby


måndag 13 januari 2014

Mexikansk kyckling ♥


En lättlagad och nyttig kycklingrätt med mycket smak. Servera med potatis, som ju faktiskt härstammar från just Mexiko.

Ingredienser (4 portioner)

4 kycklingfiléer
olivolja
1 ½ tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 tsk cayennepeppar
15 gröna oliver, slantade
½ röd paprika, fintärnad
½ grön paprika, fintärnad
1 liten gul lök, hackad
2-3 klyftor vitlök, pressade
100 g rökt skinka, tärnad
1 dl persilja, hackad
3-4 dl tomatjuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en stor ungfast form med olivolja.
  3. Lägg i kycklingfiléerna.
  4. Blanda salt, svartpeppar, nejlika och cayennepeppar. Strö kryddblandningen över kycklingfiléerna.
  5. Fördela resten av ingredienserna runt om filéerna och häll till sist på tomatjuicen.
  6. Grädda mitt i ugnen c:a 30 minuter.


lördag 11 januari 2014

Panforte di Siena (medeltida kryddkaka) ♥


Siena, söder om Florens och dess rival sedan medeltiden, är en oemotståndlig stad högt upp på en kulle med utsikt över den toskanska landsbygden. För det mesta lugn och vilsam. Lätt att gå vilse i trots det naturliga centrumet, det stora, skålformade torget Piazza del Campo, navet som staden växer ut från. Medeltiden känns ännu mer närvarande i Siena än i Florens, och man vårdar sin kulinariska historia, som i denna medeltida kaka från 1100- eller 1200-talet. Kompakt och matig och med en doft av jul. Panforte di Siena betyder starkt bröd från Siena.

Ingredienser (1 portion)

100 g sötmandel
100 g hasselnötter
1 tsk korianderfrön
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
1 tsk malen kanel
1 tsk riven muskot
50 g torkade fikon, finhackade
1 msk kakao
200 g kanderade citrusskal, grovhackade
rivet skal av 1 citron
50 g vetemjöl
150 g socker
4 msk honung
2 msk smör
florsocker att dekorera med

Tillagning

  1. Smörj en springform och mjöla.
  2. Skålla mandeln och skala den.
  3. Värm ugnen till 150 grader. Lägg nötter och mandel på en plåt och rosta dem i ugnen. Därefter kan hasselnötternas tunna skal gnidas bort.
  4. Mal kryddorna eller stöt i mortel. Blanda kryddor, nötter, mandel, fikon, kakao, kanderat citrusskal, rivet citronskal och mjöl.
  5. Låt socker, honung och smör smälta i en kastrull. Värm blandningen till 120 grader. Använd termometer! Häll genast det heta över nötblandningen. Blanda. Häll i formen och släta ut.
  6. Grädda i 15 minuter. Låt svalna. Pudra med florsocker.

tisdag 31 december 2013

Året 2013.

Året 2013 började på sämsta möjliga vis. Jag tillbringade nästa tre månader på sjukhus. Var väldigt nära att dö. Var en hårsmån. Sen fick jag en pacemaker så blev livet mycket lättare. Så nu är jag en cybernaut. Här på bloggen har det varit lite hacka eller malet. Testade blogg igen, men det är så fel om man ska kunna blogga med frihet. Så nu är jag tillbaka här på Google. Jag har fått en ganska stor receptsamling på bloggen. Det drar en massa människor till mina recept. En annan sak är de bloggare som jag har som favoritbloggar. Det har blivit fyra poster och kommer bli fler. Några är redan på gång.



Men det absolut mest sedda inlägget 2013 är Rubbad fläskytterfile med potatissallad

Nu går vi mot 2014 och nollställer allt. Nya mål och utmaningar. 

Önskar alla läsare och andra som kommer in här ett Riktig Gott Nytt 2014. ♥ Kram på er. 

tisdag 24 december 2013

onsdag 18 december 2013

Gratinerad hummer ♥


Ingredienser (2 portioner)

1 stor kokt hummer
smör
4 färska champinjoner
½ purjolök
1 ½ dl vispgrädde
1 msk konjak
salt
nymald vitpeppar
1 msk vetemjöl
½ dl riven lagrad Grevé

Tillagning

  1. Dela hummern i två lika delar.
  2. Ta ur köttet och dela allt hummerkött i mindre bitar.
  3. Skölj hummerskalen och lägg dem upp och ner i en ungsfast form.
  4. Ansa svampen och skiva den.
  5. Fräs svampen i lite smör tills vätskan har kokat in.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Tillsätt purjolök och stek den mjuk utan att den tar färg.
  8. Häll på nästan 1 dl vispgrädde.
  9. Smaka av med konjak, salt och vitpeppar.
  10. Skaka den sparade vispgrädden med mjölet och häll på det i omgångar tills det tjocknar.
  11. Rör ner hummerköttet.
  12. Fördela fyllningen i hummerskalen.
  13. Strö över osten.
  14. Gratinera hummern mitt i ugnen 7-8 minuter tills den har fin färg.
  15. Servera genast.