Google+

söndag 7 juli 2013

Texasburgare med grönmögelost

Texasburgare med grönmögelost














Ingredienser:

800 g färs, vildsvin eller nöt
2 msk dijonsenap
0.5 msk paprikapulver
0.5 msk muskot, malen
1 krm cayennepeppar
0.5 msk rökt paprikapulver
2 tsk rökt anchochilipulver
2 tsk salt
0.5 dl kallt vatten

Ostkräm:

2 dl crème fraiche
100 g grönmögelost, ex kvibille
0.5 st citron, saft och skal

Övriga ingredienser:

4 st gula lökar med mycket skal på
8 skivor tysk sockersaltad skinka
Romansallad
4 st Ciabattabröd
1 st vitlöksklyfta, skalad
Olivolja att ringla över brödet

Gör så här:

1. Texasburgare
Börja med det som tar längst tid! Rulla in lökarna i aluminiumfolie.
2. Lägg dem på glöden, vänd dem då och då.
3. Låt de ligga tills de är mjuka, ca 20 min, längre om de är stora.
4. Blanda färsen med senap, kryddor och vatten.
5. Forma till burgare och grilla på grillen.
6. OBS! Använder du nötfärs kan du grilla dem lite röda. Det är däremot viktigt att alltid se till att vildsvinkött blivit genomvärmt till mer än 68 grader innan man äter det.
7. Gnid in ciabattan med vitlök och lägg på grillen tills de får fin färg.
8. När burgarna börjar bli klara, grilla skinkskivorna snabbt.
9. Ostkrämen
Mosa osten med en gaffel tillsammans med crème fraiche, citronsaft och rivet skal.
10. Ta löken från elden och ta ut det innersta, det ska vara alldeles mjukt.
11. Lägg det i en skål och krossa det med en gaffel eller kläm ut löken direkt på burgaren.
12. Servering
Lägg lite ostcreme på botten av brödet och lägg på ett salladsblad, burgaren, lök på och avsluta med den bräckta skinkan.
13. På med locket och ät!

Lycka till.

Kungens kock

söndag 30 juni 2013

Söndagsstek med gräddsås och potatisgratäng

Gammaldags stek med gräddsås.











Recept:

800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk svenskt smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar

2 vitlöksklyftor

Sås:

1-2 msk vetemjöl

2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja, salt och peppar

Tillbehör: 


gelé, konserverade päron, kokt broccoli, morötter eller brysselkål


Så här gör du:


Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°.
Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.

Potatisgratängen


800 g skivad potatis

ca 1 tsk salt
ca 0,5-1 tsk svartpeppar
ca 1 krm muskotnöt
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
ca 25 g smör
3-4 vitlöksklyftor
4-5 dl riven västerbottensost

Så här gör du:

Smöra en gratängform. Varva potatis, pressad vitlök, ost, muskotnöt, salt och peppar. (Spara lite av osten att strö på överst.) Häll grädden och mjölken över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i ca 50 minuter. Täck inledningsvis med folie men ta bort det efter ca 15 minuter.

Lycka till.

Kungens kock


söndag 23 juni 2013

Florida Cocktail ett alkoholfritt alternativ.

Florida cocktail.















Florida cocktail är en härligt frisk alkoholfri drink, som direkt får en att associera till sommarens strandpartyn. Garnera gärna med en skiva ifrån någon av frukterna på kanten.

Recept:

5 cl Grapefruktsjuice
3 cl Apelsinjuice
3 cl Citronjuice
ett stänk Sockerlag
Soda

Så här gör du:

Häll alla ingredienser utom sodan i en shaker med krossad is, skaka och sila upp i ett highballglas med isbitar. Fyll därefter upp med sodan.

Sockerlag vad är det?

1 dl vatten
1 dl strösocker
  • Blanda ingredienserna i en kastrull. 
  • Låt det koka upp långsamt. Färdigt då sockerkristallerna löst sig.
  • Låt kallna och blanda goda drinkar!
Lycka till

Kungens bartender.


fredag 21 juni 2013

Kungens kock alternativ till jordgubbstårtan: Chokladmarängtårta mojito

Chokladmarängtårta mojito:












Ingredienser:

6 äggvitor 
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice 
3 msk kakao 
3 dl socker färska 
hallon till garnering 
mynta till garnering 
extra hallon till servering

Fyllning:

2 äggulor 
3/4 dl florsocker finrivet skal av 1 lime 
1 msk färskpressad limejuice 
2 msk hackad, färsk mynta 
3 dl vispgrädde


Så här gör du:
  1. Sätt ugnen på 150°C. 
  2. Vispa äggvitor och citronjuice till ett hårt skum med elvisp. 
  3. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget i äggviteskummet. 
  4. Rita två rundlar på två bakpappersklädda plåtar, ca 25 cm i diameter (för 10 port). Bred ut smeten i rundlarna. 
  5. Ställ plåtarna i mellersta delen av ugnen. Grädda ca 1 timme, byt plats på dem efter halva tiden. Eller grädda i 125°C varmluft. Stäng av ugnen. Låt marängbottnarna stå kvar i 4 timmar. 
  6. Fyllning: Vispa äggulor och florsocker poröst. Rör ner limeskal, juice och mynta. Vispa grädden hårt. Blanda den med äggsmeten. Lägg ena marängbottnen på ett tårtfat. Bred på hälften av grädden. 
  7. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av grädden. Garnera med hallon och myntablad. Servera med extra hallon.
Lycka till

Kungens kock

torsdag 20 juni 2013

Rubbad fläskytterfilé med potatissallad

Rubbad fläskytterfilé med potatissallad.













Rubb:

1 köttbuljongtärning
1 msk flingsalt
1 msk spiskummin
1 msk chiliflakes
0,5 msk rökt paprikapulver
2 tsk strösocker
2 tsk svartpeppar
1 tsk kardemummakärnor

Potatissallad:

500 g färskpotatis
2 lime, finrivet skal och saft
1 dl olivolja
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 strimlad rödlök
1 tärnad avokado
1 finstrimlad röd chili
2 krukor koriander

Gör så här:

Börja med att koka potatisen till potatissalladen i lättsaltat vatten och låt svalna.

Mortla ihop rubben och gnid in köttbiten med kryddblandningen. Grilla så köttet får fin grillyta. Lägg sedan köttet på indirekt värme under lock resten av tiden.

Grilla totalt ca 20 min tills köttet har en innertemperatur på 68°. Låt vila 5 min innan det skärs upp.

Potatissallad:

Rör ihop limeskal, saft, olivolja, salt och peppar i en stor skål. Halvera potatisarna och blanda ner i dressingen. Vänd försiktigt ner rödlök, avokado, chili och klippt koriander.

Servera fläskytterfilén med potatissalladen.

Lycka till

Kungens kock

onsdag 19 juni 2013

Per Morbergs gubbröra

Per Morbergs gubbröra.











Ingredienser:
4 st tunna skivor Upplandskubb (eller kavring)

Gubbröra:

125 g ansjovisfilé, (helst Grebbestads ansjovis original)
4 st hårdkokta ägg
1 st rödlök
0.5 dl crème fraiche
0.5 dl dill, hackad
0.5 dl gräslök
hackad Vitpeppar och ev. lite salt

Till garnering: 

4 st gröna salladsblad
2 st cocktailtomater
Några dillkvistar och gräslöksstrån

Så här gör man:

1. Hacka ansjovisen och skala och hacka äggen och rödlöken.
2. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser. Smaka av med peppar och   eventuellt salt.
3. Kantskär brödskivorna och bred smör på dem.
4. Lägg på salladsbladen och en klick gubbröra.
5. Halvera tomaterna och toppa smörgåsarna med halvorna.
6. Garnera med dillkvistar och gräslöksstrån.

Källa: www.recept.nu
Fotograf: Martin Löf

Lycka till

Kungen kock

tisdag 11 juni 2013

Kungens kock: Bjuder på lunchsoppa

Broccoli- och ostsoppa











Recept: 

1 matsked smör
1 matsked mjöl
56 g hackad gullök
670 g färska broccolibuketter, finhackade
113 g vit cheddarost, strimlad
en nypa salt
en nypa svartpeppar
drygt 1 l mjölk

Instruktioner: 


  1. Fräs löken i smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme. Rör om då och då tills löken blivit krispig. Vispa i allt mjöl.
  2. Tillsätt broccoli och mjölk och koka på medelvärme tills broccolin blivit mjuk. Rör om då och då.
  3. Mjölet ska göra soppan tjockare. Tillsätt vit cheddarost och rör om tills den har smält.
  4. Krydda med salt och svartpeppar.
Lycka till

Kungen kock.

Stöd mig


söndag 2 juni 2013

I måndags-lunchlådan: Amerikanska pannkakor.

Amerikanska pannkakor.











Recept: 

  • 3 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 ägg


Instruktioner: 


  1. Blanda ihop de två äggen med mjölken och vattnet
  2. Vispa i de torra ingredienserna
  3. Låt stå i ca 20 min
  4. Blanda i oljan i smeten 
  5. Lägg i en klick smör i stekpannan och låt det smälta. 
  6. Nu är det bara att börja steka pannkakorna på hög värme.


Lycka till.

Kungens kock.


måndag 27 maj 2013

Kungen kock bjuder på vegetarisk grillspett.

Vegetariska grillspett



















Recept: 

450 g skogssvamp
1 medelstor tomat (gärna heirloom)
1 stor squash
1/2 stor gullök
1 stor paprika
1 medelstor aubergine
120 ml balsamvinäger
170 g honung eller agave
1/2 litet knippe färsk basilika
10 bambuspett

Instruktion:


  1. Lägg grillspetten i blöt i 45 minuter. Det hindrar att de blir brända på grillen.
  2. Skär upp grönsaksbitar i jämna storlekar och trä dem på grillspetten. Ordna grönsakerna så att olika färger hamnar intill varandra. Tänk regnbåge! Kom ihåg att den här rätten går att äta med händerna, utan kniv och gaffel.
  3. Till grönsaksglasyren blandar du balsamvinäger och honung (eller agave) och låter sjuda i 10 minuter.
  4. Låt glasyren svalna till rumstemperatur. Glasyren blir tjockare när den svalnar, men ska fortfarande vara flytande som honung.
  5. Smula basilikan för att frigöra smaken och lägg den i glasyren medan den är varm.
  6. Grilla grillspetten på en föruppvärmd grill vid 205–230°C. Försök att få fram grillsmaken och en grillyta på ett par sidor av spetten. Det bör inte ta mer än högst en minut per sida.
  7. När grillspetten ser färdiga ut lägger du dem på en tallrik och skedar på glasyren på spetten. Glasyren rinner då ner och täcker resten av grönsakerna. Se till att du får med mycket av basilikan i glasyren.

torsdag 16 maj 2013

Kungen kock fixar flygande Jakob, en gammal goding.

Flygade Jakob











Recept:

1 st grillad kyckling
3 dl mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
2 st bananer

Instruktioner: 

Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.

Lycka till!

Kungens kock!

onsdag 15 maj 2013

Brunchtipset från kungens kock: Kungens äggröra.

Kungens äggröra









Recept


  • 8 st ägg
  • 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk olja med smak av tryffel

Till servering:


knäckebröd

bresaola

tomater

basilika

Instruktioner:


Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Smält smöret i en kastrull, gärna teflon. Häll i äggsmeten och låt stelna under omrörning på svag värme tills smeten blivit mjukt krämig. Smaksätt med oljan. Servera genast på knäckebröd eller rostat bröd tillsammans med bresaola tomat och basilika.

Lycka till!

Kungens kock

tisdag 14 maj 2013

Kungens kock tipsar om middagsmat: Tacopaj

Tacopaj














Recept:

150 g smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika&chili
2 dl lätt crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl yellow chili eller green jalapeno
150 g riven ost typ texmex
1 tsk paprikapulver

Till servering:

3 dl gräddfil
majschips / tacochips

Instruktioner:

Sätt ugnen på 225°. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form, ca 30 cm i diameter. Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kyl ca 30 min. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda smaksatt crème fraiche med naturell crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av. Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 min, tills osten fått fin färg.
Servera med gräddfil och tacochips.

Lycka till!
Kungen kock.



Hälsorapport och hyckleri!



Här är en liten uppdatering på min hälsa och en liten klagan på hur folk beter sig på sociala nätverk.

Min egna hälsa är bra. Pacemakern fungerar som den ska. Lite känns den. Men själva läkningen tar cirka 12 veckor. Så det blir bättre och bättre. Kondis och orken har blivit mycket bättre. Men tyvärr så är muskelvärken ett inslag som gör mig ständigt galen. Svårt att kliva upp ur sängen och gå överhuvudtaget. Så har det varit i över 6 veckor. Men musklerna har ju fått vila i sängen i över 3 månader. Så benmusklerna är ruttna. Jag ger mig inte. Ska vara på hugget till hösten. Humöret har fått sig en rejäl skjuts uppåt.

Att Facebook har rykte om sig att visa en glättig och lite glamorös bild om sina användare är allmänt känt. Folk målar gärna upp en bild som inte riktigt är sann.

Nu har även Google+ drabbats av detta, men skillnaden är lite omvänd. På Google+ visar man en mysig och perfekt bild om sig själva, men på olika grupper och sidor på Google+ visar det sig att bilden är en helt annan. Detta gäller långt ifrån alla, men de som märks är de som sticker ut. Givetvis är de flesta som vanligt folk. Den som vet med sig att man ger en annan bild av sig själva som inte stämmer, är fullt medveten om det.

Hyckleri är kanske den värsta egenskapen som en människa kan ha. Att måla upp en bild av sig själv som perfekt och sen sitta och klaga om en det ena och en den andra ger inte något förtroende. Kan bara rekommendera dessa som vet om att de hycklar att vara sig själva. För förr eller senare så spricker fasaden.

Idag kommer kungens kock att skriva ett middagstips. Så det kommer framåt eftermiddagen.





måndag 13 maj 2013

Dagens lunchtips från kungens kock är: Ostfyllda tomater

Ostfyllda tomater














Recept


2 medelstora tomater (gärna heirloom)
113 g förkokta eller konserverade vita bönor
1 liten rödlök, tärnad i små bitar
84 g morötter, tärnade i små bitar
84 g selleri, tärnad i små bitar
28 g hackad vitlök
1/2 tesked färsk hackad oregano
2 teskedar olivolja
1 kopp (115 g) skorpmjöl
2 matskedar parmesanost
4 färska basilikablad, tunt skurna

Instruktioner:


1. Skär av en tunn skiva från toppen av varje tomat. Gröp ur så att du får ett 13 millimeter tjockt skal. Spara köttet. Lägg tomaterna upp och ner på papper för att rinna av.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en stor stekpanna tills de blivit mjuka och hälften av vätskan har reducerat. Avlägsna från plattan. Rör ner bönorna. Tillsätt skorpmjöl, parmesanost, basilika och oregano till den varma grönsaksmixen och rör om lätt.

3. Fyll tomaterna med grönsaksmixen. Sätt dem sedan i en grund ugnsfast form täckt med olivolja. Stek i ugnen utan lock i 175°C i cirka 15-20 minuter, eller tills toppen av tomaterna fått en lätt stekyta.

Lycka till!

Kungens kock




Följ min blogg med Bloglovin

söndag 12 maj 2013

Kungens kock presenterar dagens lunchtips: Parmasankyckling

Parmasankyckling 











Recept:


1/4 kopp (60 ml) olivolja (extra virgin), plus 3 matskedar
1 mellanstor finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
1/2 kopp (90 g) kalamata-oliver utan kärna
1/2 kopp färsk basilika, tunt skuren
765 g konserverade hela tomater, utan vätska och krossade för hand
en nypa socker
salt
svartpeppar


670 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kyckling
1/2 kopp (65 g) vanligt mjöl
2 stora ägg, lätt vispade
1 matsked vatten
1 kopp (115 g) skorpmjöl
230 g mozzarellaost, strimlad
90 g parmesanost, riven
Valfritt: kokt spaghetti, ris



Intruktioner:


1. Häll olivolja i en stekpanna och hetta upp på medelvärme. Fräs lök, vitlök och lagerblad i 5 minuter tills löken och vitlöken har blivit mjuk. Lägg i oliver och tomater. Låt småputtra tills vätskan har kokat ur och såsen blivit tjock (cirka 15 minuter). Krydda med basilika, socker, salt och peppar. Sänk värmen men håll pannan varm.

2. Värm upp ugnen till 230°C.

3. Banka varje kycklingbröst på en skärbräda med en köttklubba tills de är drygt 1 cm tjocka. Kom ihåg att lägga ett lager plast över kycklingen när du bankar.

4. Förbered paneringen: lätt som en plätt

  • Häll mjöl i en grund skål och krydda rikligt med salt och peppar. Rör om med en gaffel för att göra blandningen jämn.
  • Knäck äggen i en bred skål med vatten och vispa tills det skummar.
  • Strö ut skorpmjöl på en tallrik och krydda med salt och peppar.

5. Hetta upp 3 matskedar olivolja på medelvärme i en stor ugnssäker stekpanna. Täck försiktigt båda sidor av kycklingen med det kryddade mjölet, doppa dem sedan i äggblandningen och låt rinna av. Täck sedan hela kycklingen med skorpmjöl. När oljan har hettats upp, lägg i kycklingbitarna och stek i 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna med en krispig yta. Försök undvika att vända köttet mer än en gång.

6. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Droppa tomatsåsen över kycklingen och lägg på ett lager mozzarella och parmesan. Gratinera i 20 minuter eller tills osten fått bubblor.

7. Servera med spaghetti eller ris om du vill.

Lycka till

Kungens kock


   

lördag 11 maj 2013

Kungens bartender ger dig en mojito som lördagsdrink.

Mojito cocktail














Ingredienser till Mojito cocktail: 

1 cocktail
6 cl rom, mörk eller ljus
1 tsk florsocker
4 cl pressad lime
Några blad färsk mynta
Sodavatten 


Så här lagar du Mojito cocktail: 

Krossa mynta med socker med ett trubbigt föremål. Tillsätt lime, rom och is. Rör runt och toppa med sodavatten. Garnera med hela myntablad.

Lycka till

Kungens bartender.

Tack till: Kalasmums

Kungens kock presenterar pestolax.

Pestolax










Recept:


4 laxfiléer á 168 g, utan skinn
1 knippe färsk basilika
1/4 kopp (14 g) pinjenötter
1 hackad vitlöksklyfta
4 matskedar olivolja (extra virgin), plus 1 matsked att droppa med
1 citron
3 matskedar vatten
2 matskedar pecorino eller parmesan, riven
en nypa salt
en nypa svartpeppar

 Instruktioner:


1. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme i 3 minuter. Häll i olivolja.

2. Lägg i laxen med skinnet nedåt i stekpannan och vrid upp till högsta värmen. Stek i 3 minuter. Krydda lätt med salt och peppar. Vänd laxen och stek i ytterligare 3 minuter, eller tills den är tillräckligt vällagad. Jag gillar att bryna laxen lätt, utan att steka för länge.

3. För att göra peston lägger du basilika, pinjenötter, vitlök och 4 matskedar olivolja i en mixer. Lägg i citronskal och häll i citronsaft. Tillsätt 3 matskedar vatten, ost och puré. Ha i mer vatten om det behövs för att få önskad konsistens. Krydda med salt och peppar.

4. Lägg laxen på en tallrik och stryk på peston med en sked.

Lycka till.

Kungen kock.

fredag 10 maj 2013

Dagens recept är kycklingsallad.

Kycklingsallad
















RECEPT

230 g kycklingbröst, benfria och utan skinn, från frigående kycklingar
2 teskedar olivolja (extra virgin)
30 g hackad vitlök en nypa salt en nypa svartpeppar
3 hackade romansallatblad
2 pressade citroner
2 mogna avokador, i halvor och urgröpta, sedan tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
2 solmogna tomater, urkärnade och tärnade till cirka 2,5 cm stora bitar
1 hackad rödlök
270 g smulad blåmögelost
2 teskedar olivolja (extra virgin) en nypa salt en nypa svartpeppar


 INTRUKTIONER


1. Hetta upp en stekhäll eller teflonpanna på medelvärme. Stryk 2 teskedar olja, hackad vitlök, salt och peppar över kycklingbrösten. Grilla eller stek kycklingen i 6 till 7 minuter på varje sida. Stek den lätt gyllenbrun. Avlägsna från plattan och låt stå i 5 minuter.

2. Lägg äggen i en liten gryta med kallt vatten och koka upp. Lägg ett lock på grytan när det kokar och stäng av värmen. Låt sjuda i 10 minuter och kyl sedan äggen under rinnande kallt vatten. Skala och skiva.

3. Fräs hackad bacon i en stekpanna på medelvärme. Låt dem rinna av på pappershanddukar.

4. Skär upp 3 blad romansallat och lägg på ett stort serveringsfat eller i en salladsskål. Pressa saften från 1 1/2 citron över salladen som dressing. Droppa 2 matskedar olivolja över salladen. Krydda grönsakerna med salt och peppar efter behov.

5. Tärna avokadon och droppa den resterande citronsaften över dem så att de håller färgen.

6. Skär kycklingbrösten i halvor och tärna i mindre bitar.

7. Placera tärnad kyckling, skivat ägg, avokado, tärnad tomat, hackad rödlök och smulor av blåmögelost i rader ovanpå romansallaten. Servera antingen som 4 portioner eller sätt fram på ett stort fat.

Lycka till!!

Kungens kock

torsdag 9 maj 2013

Första podcasten.












Så nu är det premiär för min först podcastsändning. Har hittat ett litet hörn av världen. Kör en del live i sändningar. Upptäcker verkligheten. Så även alla som bara lever framför dator kan ta sig ut i verkligheten. Finns en hel mängd olika pod alternativ här nedan.

Så håll till godo.

iTunes

Jakten på björksav.





 Subscribe in a reader
>


söndag 5 maj 2013

Kungen och slaven får en ansiktslyftning.


Nu är dags för bloggen att få en ansiktslyftning. Jag håller på med att få igång podcastsändningar via bloggen. Det är hel del att fixa innan dess. Idag kommer sista delen av sändningen att genomföras. Sedan kan jag göra den första podcasten.

Det är hel del som ska ordnas med allt. Ha ett bra program för ljud. Gärna en bra app på ljudinspelning via mobilen, då jag kommer vara ute i verkligheten. Lagringsutrymme som gärna är gratis och som aldrig försvinner. Kanaler att sprida podcasten på, typ blogg, iTunes och sociala medier. Se till att RSS-flödet finns, där använder jag Feedburner. Plus en del annat.

Just nu är det en del arbete med en ny sida för just podcastsändningarna. Den kommer finnas på wordpress. Sidan finns bara för att jag ska få ordning på alla podcastsändningar som jag kommer göra. Så den blir helt rent från allt annat än just mina sändningar. 

Så nu är det dags snart att ge sig ut i naturen och göra min sista den på den första podcasten. Så förhoppningsvis ikväll kommer första sändningen laddas upp. 

lördag 20 april 2013

Min värsta tid.

Var ett bra tag sen jag skrev på mina bloggar. Har haft en grymt jobbig tid sen jag lämnade allt vad internet heter. Jag har haft hjärtsvikt sen i höstas. Kan inte säga när det började. Men första sjukhusvistelsen var i början på december, men jag hade svårigheter med orken långt innan dess. Då var jag inne tre fyra dagar. Sen var jag iväg på nästa sjukhusvistelse i början på januari. Efter det gick det snabbare. Andnöden och orken gjorde sig påmind igen. Ambulans för tredje gången.

Då jag inte visste då att min vistelse skulle ta mer är två månader. Nu började den stora deppen. Hade både lungpaj och hjärtsvikt. Hostan var nästan det värsta. Smärtan i revbenen och lungorna gjorde att jag fick ta morfin plus all annan medicin. Jag hade fruktansvärt att sova på sjukhuset, även om jag hade ett singelrum. Sov nog cirka 2-3 timmar de första veckorna. Vi testade olika sömnmedel, men inget fungerade. Då skulle avslappnade och dubbel dos sömnmedel skulle göra susen. Oj jäklar vilka mardrömmar jag fick, när jag vaknade såg jag syner och annat. Då fick de lägga av med det. Sen kom jag på att en sorts sömnmedel gick bra. Men jag vaknade vid 2, men då hjälpe mig en spruta morfin mig att slappna av. Så kunde jag kunna sova någotsånär.



Men morfinet har en beroendeframkallade effekt. Så till slut fick jag trappa ner med morfinet så jag inte gick för djupt i beroendet.
Under tiden så skulle jag få en pacemaker inopererad. Datum var inplanerad. Men jag fick genomgå de absolut värsta undersökningar jag gjort. Dels för de skulle se baksida på mitt hjärta så var jag tvungen att svälja en ultraljuskamera på cirka 1,5-2 cm i diameter. Fick lugnade och bedövning för svalget. Men skiten skulle ner, så de tog i lite med det avslappnade, sen gick det bra.
Kajsa som alltid varit ett stöd och varit på besök varje kväll orkade nog kanske inte med mig denna kväll. Var tydligen ganska flummig den kvällen.

Sen skulle jag även göra en lungröntgen med en magnetröntgen. Jag har aldrig lidit av klaustrofobi men denna maskin fick mig att ändra mig. Det var oerhört trångt, dubbla hörlurar. Näsan var bara några centimeter från cylindern. Och där skulle jag ligga en timme. Förstår att många inte klara denna undersökning.

Nu var jag klar med allt inför operationen, hade sterilduchat en gång och skulle göra det på morgonen precis innan jag skulle åka till Linköping. Klocka 6 får jag feber och allt ställs in. Jag hade en infektion i kroppen.
Jag hade fått en hudstreptokocker nere i höger lunga. Detta var inte bra. Antibiotikan för denna var bara två. En tvåveckorskur med dropp, där blodvärdena fick kollas hela tiden. Sen hade en ny antibiotikan som man tog med tabletter. Men den passade inte alla då det var starka biverkningar på den. Men efter tre dagar så var faran över. Tabletterna jag tog två gånger om dagen kostade 500 kronor tabletten. Så alltså 14 000 spänn på en liten antibiotikakur.

Sen gjorde en läkare en stor tabbe och hade sagt att jag var klarmedicinerad på tredje dagen av kuren. Jag frågade varför jag inte skulle vänta på kuren tagit slut. Mina värden var inte heller nere på en dräglig nivå.
Men läkarna ord är lag. Så en tur igen med ambulansen till Linköping. Hade blivit en hel del ambulansturer när jag gjort undersökningar i Linköping. Väl inne i Linköping så kände jag igen mig då jag vistades där när jag fick min hjärtinfark två år tidigare.
Som tur var så fick jag pacemakern mästare i Sverige. Doktor Kåge. Jag fick vänta till 20:30 innan vi kunde prata. Precis som jag undrade han vad jag gjorde där. Då jag inte skulle in där på över en vecka. Men läkaren i Norrköping hade nog tröttnat på mig. Men läkaren i Linköping hade tagit kontakt med en infektionläkare/forskare som bestämde att jag skulle in för operation två dager innan kuren var över. Så vi bestämde att jag skulle få mediciner där så jag klarade mig över påsken. Det enda var att jag var tvungen att fixa en del PK-prover på Norrköping-sjukhuset. Då jag tar Waran.

Så jag fick fira påsken tillsammans med Kajsa. Att få vara hemma var oerhört skönt.
Sedan bar det av med ambulans igen till Linköping och operationen. Pacemakeroperationen var under lokalbedövning. Pacemakern som läkarna Linus och Kåge satte in var av den mest avancerade typen. Den har två olika funktioner. För det första så styr den mina kammare så de går i jämntakt. Dels så ska den även klara av att väcka mig om jag för hjärtstillestånd. Som en defibrillator. Den delen kan även fungera som en en nollställare när jag får svårt blodtrycksfall. Pacemakern kan även surra som en mobilvibration ifall de vill att jag ska ringa till läkarna på sjukhuset. Den lilla maskinen kostar i runda slängar 150 000 kronor.
Doktor Kåge hade koll på Linus. Operationen tog nästan 2,5 timme med alla förberedelser. Själva operationen tog väl 1,5 timme ungefär. Det var ganska livat i rummet. En dansade läkare och det var ganska lättsamt då man hela tiden kunde snacka med kirurgerna och systrarna.

Efter det kom jag till avdelningen vid 16 tiden. Sedan kom en av läkarna och kollade pacemakern med en fjärrstyrning som han kopplade till en PC. Där kunde ha sedan ställa in de värden jag behövde. Dagen efter vid 08:00 så gjorde han en slutbesiktning av pacemakern, tog bort tryckförbanden så bara sårförbandet var kvar. Sen var det hemgång.

Trots att jag var mycket deppig under sjukhusvistelsen så var det ganska intressant. Även om jag var dödssjuk under en period så gjorde systrarna ett jättejobb. Måste ha varit ganska besvärlig vissa stunder. Nu känner jag nog alla sjuksyrror på hjärtkliniken i Norrköping.
Den mest otroliga undersökningen jag gjorde var att jag skulle få en sond ner i näsan in i svalget och ner i lungan och hämta upp 13 fragment från högerlungan. Jag gjorde undersökningen i Linköping på lungkliniken. Jag hade varit ganska nervös för den under helgen. På måndagen så åkt vi. Väl där fick jag ligga i ett rum med en patient till. Vi skulle göra samma sak. Vi fick en spruta i magen för att slappna av. Inandas lugnade medel och bedövning till svalget. De sa att man inte skulle söva men vara riktigt trött när de utförde undersökningen.
I slutet på bedövningen så sa jag till systern att "den sprutan visste var den tog".
En syster väckte mig att ambulanspersonalen var på väg om tio minuter. Då undrade jag när undersökningen skulle äga rum. Då hade den redan varit , för fem timmar sedan. Jag hade alltså sovit som en jävla gris under fem timmar. Min medpatient hade sovit lika gott han. Helt sjukt!!

Idag mår jag bra. Konditionen tar ett tag att få igång. Att vara sängliggandes tar mycket på musklerna så nu har jag nästan ständig träningsvärk. Försöker gå varje dag så jag får upp orken och kondisen. Pacemakern fungerar perfekt. Kändes direkt efter operationen att det lättade med andningen. Hostan försvann nästan direkt när hjärtat började slå normalt. Såret var egentligen inga problem att sköta. Gick väldigt smärtfritt.



Nu har jag inte haft besök av Kajsa på över 6 veckor, de sista tre veckorna har jag varit hemma. Då hon varit på praktik i Dalarna. Men imorgon kommer hon hem förhoppningsvis.

Så nu kanske man kan starta upp med bloggarna igen.